Actualitate

Directorii de şcoli, cel mai reclamaţi la ISJ

Cinci sesizări privind activitatea directorilor de şcoli şi patru solicitări de clarificare a modului în care unele persoane au ajuns să ocupe această funcţie au ajuns, în anul şcolar trecut, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, dovadă că există multe nemulţumiri legate de felul în care sunt conduse şcolile. Dacă mai adaugăm şi modul în care s-au desfăşurat concursurile din şcoli pentru ocuparea posturilor vacante, e clar că directorii nu sunt prea iubiţi.

Potrivit unui document în care este analizată starea învăţământului din Bistriţa-Năsăud, în anul şcolar 2012-2013 au fost repartizate spre soluţionare consilierului juridic un număr de 45 de petiţii, din care trei3 au fost redirecţionate, competenţă în soluţionarea lor având unităţile de învăţământ. Alte 34 au fost soluţionate şi opt petiţii au fost clasate, nefiind semnate şi neprecizându-se o adresă a petiţionarului /petiţionarilor. În acest caz, s-au aplicat prevederile art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002, privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora ”petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează, potrivit prezentei ordonanţe”.

Cele 34 de petiţii soluţionate, au avut ca obiect în special sesizări referitoare la aspecte ale activităţii directorilor de şcoli. Cinci astfel de petiţii au ajuns la ISJ în anul şcolar trecut,pe locul doi într-un top al reclamaţiilor fiind solicitarea de clarificări privind modul de numire în funcţie a directorilor de şcoli, patru la număr.

ISJ a mai primut trei memorii privind decontarea contravalorii abonamentelor pentru elevi şi tot atâtea plângeri referitoare la cadre didactice. De asemenea, a mai fost înregistrată o plângere  referitoare la neplata la termen a drepturilor salariale: o contestaţie privind organizarea concursurilor şcolare, patru memorii referitoare la mobilitatea personalului didactic, patru sesizări referitoare la modul de încadrare şi salarizare a personalului didactic şi didactic auxiliar, trei memorii privind reţeaua şcolară, o plângere privind salarizarea formatorilor în cadrul proiectului ”Fiecare copil educat e un adult câştigat !” şi câte două  memorii legate de organizarea, de către şcoli, a concursurilor de ocupare a posturilo, respectiv sesizări legate de modul de derulare a Programului Bani de liceu.

Cu toate acestea, ISJ susţine că, după începerea anului şcolar 2012-2013, directorii au comunicat corect catedrele care s-au vacantat, au organizat concursurile în şcoli şi au întocmit documentele prevăzute în metodologie. Repartiţiile de ore au fost verificate, semnate şi validate. Pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic s-a respectat legislaţia muncii, fiecare director de şcoală având calitatea de angajator. În cursul anului şcolar 2012 -2013, s-au desfăşurat în şcoli un număr de 73 de concursuri pentru ocuparea unor catedre vacante. Aceste catedre au fost ocupate pe baza rezultatelor obţinute de către cadre didactice calificate dar şi de 75 de cadre didactice pensionate şi 67 de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului.

O situaţie nefericită s-a înregistrat la Şcoala Gimnazială Ilva Mică unde nu s-au respectat procedurile referitoare la distribuirea salariilor în numerar, caz anchetat disicplinar de I.S.J. BN şi de către organele de Poliţie, se mai arată în raportul ISJ.

20 comentarii

  • in cateva minute ma documentez si va informez eu mai precis cunosc cel putin patru persoane in cl odorhei…dau un telefon si veti afla realitatea…,.

  • am telefonat–da se spune ca diretorul gore din odorhei a primit bani multi pentru scoli si a cam spoit lucrarile si au intrat pe ancheta si organele abilitate o sa iasa bai mare ca acesta tot timpul a procedat asa de-a lungul anilor cu bani publici

  • ma nul mai amintiti pe nesimtitul ala uite cit a comentat de el dora uni stiu ca a dat bani in campanie pentru voturi sint declaratii luate in acest sens si inaintate,banuiesc ca se mai culeg inca informatii…

  • Dragi scriitori din odorhei,… vedetiva de ale voastre….,nu mai aveti treaba cu Tilea,el face ce vrea in consiliu ,si-a bagat femeia in serviciu,si va da lectii la orice ora.Tilea e pe val,nu-i sufla nimeni in ciorba,iar putea da lectii la Farca, leno si trupa ca a ajuns Consiliul de risul risului…… stiti bine ce ma refer…..,binea vrut Tilea viceprimar era mult mai bine.Cu regret va anunt ca schimbari in graba nu veti vedea.

    • Se observa ca ai restante majore la capitolul gramatica, insa daca pui mana pe carte se poate recupera – atat materia restanta, cat si (cel mai important) chiar tu baiatule .

    • LECTII LA CINE ZICI TU CAMELIA POATE SA DEA DE LINS UNDEVA,,,,,MAI ASTEAPTA UN PIC SI O SA VEZI ARESTARI SI ALTE TREBURI…..

    • se stie ca acest comentariu l-a scris fiul lui tilea si nu camelia poate sa scrie cit o vrea el ca asa a scris si in campanie dar pe FARCA si LENO sa-i lase in pace ca ei au adus noul si binele cetatenilor in comuna ca nu-i lasa pe alti sa fure din putinul pe care-l au oameni comunei normal ca cei avizati sint deranjati–-asa au facut de cind ii stie lumea ,lucru care demonstrea za ca acum comuna arata dezastruos si atit sint capabili cei care au condus-o si inca o conduc…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.