Actualitate Cultură

Franceza, limbă de suflet pentru 149 de elevi din tot judeţul, deţinători ai diplomelor DELF (FOTO)

Într-o lume în care engleza pare să nu mai aibă adversar, 149 de elevi din judeţ au obţinut diplome eliberate de ministerul francez al Educaţiei, aşa numitele DELF (Diplôme d’etudes en langue française). Ele îi ajută să urmeze studii în universităţi europene şi francofone, să-şi găsească un loc de muncă în ţările francofone, să obţină burse de studii sau alte beneficii în carieră.

DELF (Diplôme d’etudes en langue française) oferă posibilitatea obţinerii a patru diplome diferite, fiecare validând un nivel de competenţă corespunzând cadrului comun de referinţă pentru limbile străine al Consiliului Europei: A1, A2,  B1 şi B2. DELF A1 pune în valoare cunoştinţele dobândite de începători şi validează competenţele care se înscriu în nivelul de „descoperire”a limbii franceze. DELF A2 validează competenţa lingvistică a unui utilizator elementar la un nivel de supravieţuire, cel al raporturilor sociale, al petrecerii timpului liber, al călătoriilor. DELF B1 validează un nivel de competenţă care corespunde deja unui utilizator aproape independent al limbii franceze. Este vorba de nivelul prag. DELF B2 se concentrează asupra eficacităţii argumentării, uşurinţei comunicării în context social şi asupra unui grad ridicat de conştientizare a funcţionării limbii. Este nivelul utilizatorului independent, cel care este cerut de cea mai mare parte a universităţilor franceze.

Majoritatea elevilor din judeţ au obţinut diplome DELF A1 şi A2, dar au fost 20 care au obţinut şi diplome B1, respectiv un elev, MadalinMădălin Pavel, care a obţinut B2, diplomă care îi permite să uite de examenul de bacalaureat la franceză şi îi dă posibilitatea să studieze în Franţa la o universitate din ţara lui Balzac, aşa cum îşi doreşte De altfel, el a fost felicitat de directorul Institutului Cultural Francez, Benoît Bavouset, care i-a strâns mâna în semn de respect.

Iată câteva declaraţii făcute de cei implicaţi în premierea elevilor bistriţeni:

Benoît Bavouset, directorul IFC Cluj: „Sunt pentru prima oară la Bistriţa, am văzut peisaje superbe venind aici. Am primit misiunea din partea domnului ambasador să ieşim din Cluj şi să venim şi în oraşe mici. Am venit aici pentru că în Bistriţa-Năsăud rezultatele sunt excepţionale. Avem aici cei mai mulţi elevi participanţi la examenul DELF (162), şi excludem Clujul din aceste calcule, avem şi 149 de elevi reuşiţi. E o muncă excepţională făcută de profesorii de aici. Uneori, să ştii engleza nu e de ajuns. Cum spun chinezii: nu fi perfect, fii diferit! Franceza ajută să fii diferit şi să ai un drum diferit, original. Evident că România e un spaţiu francofon foarte important. Transilvania e un spaţiu multicultural, sunt multe firme franceze, multe linii aeriene care fac legătura cu Occidentul. De aceea, e important ca tinerii să ştie cât mai multe limbi străine”.

Mihaela Popa – responsabil de cursuri la IFC: „Nivelele între ele nu sunt dependente. Ne putem prezenta la nivelul B2 fără a fi obligaţi să ne prezentăm şi la celelalte. De ce sunt importante pentru elevii români? Pentru că, într-o primă fază, nivelele B1 şi B2 ajută la echivalarea probei de competenţe lingvistice la bacalaureatul românesc. Apoi, pe termen mediu şi lung, ne gândim la viitorii studenţi care vor să beneficieze de mobilităţi europene şi aceste diplome sunt cerute de universităţile din spaţiul francofon în minim nivel B2, iar pe termen şi mai lung, ne gândim la piaţa muncii. În Transilvania, industria franceză e prezentă. Sunt firme cu capital româno-francez-belgian şi care vor să angajeze vorbitori de limbă franceză”.

Prof. Alice Trif – Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa: „Din ce în ce mai mulţi elevi şi părinţii lor îşi dau seama că engleza nu mai poate să facă diferenţa şi atunci pentru a-şi deschide cât mai multe portiţe, pentru a da drumul la cât mai multe oportunităţi, au spus DA provocării noastre de a merge şi pe acest drum. Am reuşit să-i convingem în timp că e o alegere bună. Din şcoala noastră (CNLR), în anul şcolar trecut, în sesiunea din februarie 2013, am avut 55 de elevi, restul sunt din judeţ. Sunt tot mai numeroşi de la an la an. Deja de la nivelul doi vorbim de o diplomă acceptată pe piaţa muncii, iar de la B1 în sus putem vorbi despre admitere fără test de limbă la facultate, posibilitate de a studia în străinătate. Din ce în ce mai mulţi elevi se prezintă pentru nivelul B1 care echivalează şi examenul de bacalaureat, dar avem şi mulţi elevi care se gândesc să studieze în străinătate, dau şi iau B2, ceea ce ne bucură”.

Directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, Constantin Rus: „Elevii trebuie să ştie să comunice în cât mai multe limbi. Noi, de o vreme, ne străduim să introducem limba franceză cât mai aproape de copii pentru că există o mulţime de posibilităţi pentru ei pentru a se pregăti în mediul academic. În cadrul catedrei de franceză, am căutat o serie de programe pentru elevi, dar, din păcate, la ciclul primar toată lumea vrea limbă engleză, dar încercăm, prin probitatea profesională a colegelor de la catedra de franceză, încercăm să facem ca limba franceză să fie învăţată de drag şi atunci căutăm o serie de modalităţi prin care elevii să înveţe cu plăcere limba franceză. Alice Trif s-a ocupat de această chestiune introducând un opţional la ciclul primar pe care să-l dezvoltăm la ciclul gimnazial şi, de ce nu, la liceu. Am reuşit să avem un partener excelent în Institutul Cultural Francez de la Cluj cu care am colaborat pe mai multe linii astfel încât să impunem limba franceză cât mai mult. Acest lucru s-a realizat datorită profesionalismului colegelor mele Alice Trif, Mariana Suărăşan şi a altor colege din catedră care au lucrat cu Institutul Cultural Francez, reuşind să aducă la Bistriţa acest DELF. Avem mulţi elevi care s-au înscris şi au câştigat acest certificat de competenţe în comunicare în franceză. E o bucurie pentru mine, ca director al CNLR, că şi colegiul nostru e locaţia în care se realizează cursuri şi se desfăşoară examenul pentru DELF. Evenimentul de azi nu poate decât să ne bucure”.

Toţi elevii au primit diplome, dar şi câte o cartelă telefonică din partea Orange despre care au aflat că e companie franceză. Mai în glumă, mai în serios, reprezentanţii Institutului Cultural Francez le-au sugerat să vorbească la telefon doar în franceză.

Mai multe fotografii, aici.

Cristiana Sabău

DELF 11 DELF 10 DELF 12 DELF 8 DELF 7 DELF 6 DELF 5 DELF 4 DELF 3 DELF 2 DELF 9 DELF 13

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS