Actualitate

Directorii de școli, somați de ministrul Educației. Ce ”surprize” li se pregătesc

Concursul de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, la care se poate înscrie orice cadru didactic titular ce este membru în Registrul Experţilor în Management Educaţional,  continuă conform calendarului stabilit, a anunţat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Acesta a lansat un apel public tuturor directorilor în funcţie să nu împiedice accesul cadrelor didactice care doresc să participe la concurs. ”Solicit ferm actualilor conducători de şcoli să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care au nevoie pentru a se înscrie. Dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcoli. Ce vă pot spune, şi asta depinde de Ministerul Educaţiei, este că viitorii directori nu vor fi numiţi de către partidele politice. Dacă cei care în momentul de faţă sunt în funcţie nu doresc să participe la concurs, prin urmare, nici nu vor putea câştiga concursul, dar nici nu-l vor pierde, pentru că nu s-au înscris la concurs, dar potrivit metodologiei, nici nu vor mai fi detaşaţi în continuare să conducă şcolile. Cu alte cuvinte, nici Ministerul Educaţiei nu poate să facă acest lucru, nici inspectoratele şcolare şi cu atât mai mult, primarii sau partidele politice. Pentru a putea să ocupi funcţia de director trebuie să te prezinţi la acest concurs„, a afirmat Mircea Dumitru.

El a adăugat că va propune modificarea legislației, astfel încât directorii și inspectorii școlari să aibă un număr limitat de mandate. ”au fost directori care au condus unităţile şcolare şi peste 20 de ani, 20-30 de ani. Poate că unii dintre dânşii au fost admirabili, foarte buni manageri, dar ideea aceasta că poţi să ai un sistem în care cineva este manager al unei unităţi şcolare timp de 20-30 de ani fără să fie niciun fel de analiză care să se bazeze pe un concurs public, o dată la 4 ani, o analiză a performanţei, a capacităţii de a dezvolta instituţia, iarăşi mi se pare că este în contratimp şi în răspăr cu ceea ce se întâmplă astăzi în instituţiile publice peste tot în lume. Tocmai de aceea vreau să vă spun este că voi face o propunere de modificare a legislaţiei, astfel încât să existe un număr limitat de mandate pentru directori. Şi numărul de mandate, dar şi perioada de timp (şi pentru inspectorii şcolari va fi aceeaşi propunere). În fond, această propunere nu trebuie să fie socotită ca având nimic revoluţionar în România. Gândiţi-vă că rectorii universităţilor nu pot avea decât cel mult două mandate, fiecare mandat având cel mult patru ani. Deci dacă liderul unei universităţi din România nu poate să conducă universitatea mai mult de opt ani, ce anume ar justifica faptul acesta ca la licee, la gimnazii etc., să avem oameni care pot să stea şi mai mult de 20 de ani în conducere? Mi se pare că nu este productiv pentru progresul şi pentru dezvoltarea şcolilor, cel puţin nu în momentul acesta”.

Ministrul Educaţiei a subliniat că mesajul transmis este unul de intrare în normalitate, nu un mesaj politic, insistând asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil în care profesorii cu aptitudini de buni manageri să poată conduce o şcoală pe durata unui mandat de patru ani. ”Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă, în România, un sistem social de importanţa educaţiei, un sistem care să însemne atât de mult pentru viaţa României de astăzi, dar în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Semnalul Ministerului Educaţiei e că trebuie să se intre într-un regim de normalitate şi anume ca, o dată la patru ani, să se organizeze un concurs. Aceasta trebuie să fie normalitatea. O şcoală a cărei conducere va continua să funcţioneze numai pe baza detaşării, acordată arbitrar, nu poate să se dezvolte, nu este un mediu propice pentru formarea copiilor”, a mai afirmat ministrul Mircea Dumitru.

Proba scrisă din data de 12 octombrie va fi supravegheată audio-video, procedură utilizată şi în cadrul examenelor din această vară. ”Proba va fi organizată în fiecare judeţ, în centre de examen, într-un sistem asemănător desfăşurării examenului de Bacalaureat sau examenului de Evaluare Naţională, de titularizare sau pentru definitivat în învăţământ. Prin urmare spuneam asemănător, pentru că vom avea centru de examen, vom avea comisie de concurs şi vom avea şi supraveghere audio-video. Fac această precizare pentru că foarte multe mesaje pe care le-am primit în această perioadă susţineau ideea că există posibilitatea ca acest concurs să fie viciat şi ne solicitau să avem înregistrări audio-video şi să tratăm acest examen exact cum tratăm examenele pentru elevi. Prin urmare, anunţ ceea ce am mai anunţat, de altfel: faptul că vor fi aceste camere de supraveghere audio-video. După perioada de desfăşurare a probei scrise urmează perioada în care inspectoratele şcolare programează pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar data susţinerii probei pentru interviu, precum şi susţinerea probei de evaluare a CV-ului. Şi la aceste probe vor fi monitorizări audio-video, iar tot acest proces de concurs va fi monitorizat de reprezentanţii ministerului. În fiecare centru de examen vor fi trimişi monitori din partea Ministerului Educaţiei tocmai pentru a asigura legalitatea acestui concurs, pentru a-i asigura pe toţi concurenţii că ne dorim să realizăm un concurs pentru profesionalizarea funcţiei de director. Validarea rezultatelor după perioada de contestaţii va avea loc în data de 16 decembrie 2016”, a spus secretarul de stat Monica Cristina Anisie.

Suplimentar, începând de miercuri, 21 septembrie, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi linia gratuită TelVerde 0800 801 100, care va funcţiona zilnic, între 8:00 şi 16:00, și la care cadrele didactice pot pune întrebări.

Monica Cristina Anisie, secretar de stat, a reluat, la rândul său, apelul de a nu fi blocat accesul la informaţiile şi documentele necesare înscrierii în concurs. „Adresez directorilor aflaţi în funcţie rugămintea de a-şi da tot concursul pentru a pune la dispoziţia cadrelor didactice informaţiile şi documentele de care au nevoie, de a lăsa pe toată lumea să participe la concurs, pentru că asta înseamnă să trăim într-o democraţie şi să participăm la o competiţie în urma căreia să fie desemnaţi cei mai buni manageri pentru şcoala românească”, a declarat secretarul de stat.

Comisia de concurs este compusă dintr-un reprezentant al inspectoratului şcolar, două cadre didactice desemnate de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ pentru care candidează cadrul didactic repectiv şi doi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Precizăm că înscrierea candidaţilor continuă până pe data de 2 octombrie, inclusiv. În data de 7 octombrie vor fi afişate rezultatele verificării conformităţii criteriilor de participare, iar în data de 12 octombrie va avea loc proba scrisă la nivel naţional, cu subiecte elaborate de Ministerul Educaţiei. 

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a scos la concurs funcțiile de director și director adjunct în 114 unități de învățământ (grădinițe, școli gimnaziale, colegii, licee, centre de educație incluzivă, Palatul Copiilor, cluburi ale copiilor). Sunt disponibile 114 funcții de directori și 37 de posturi de director adjunct.

Dosarele candidaților se vor depune electronic până în 2 octombrie 2016. Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie 2016. Probele de interviu și evaluare a curriculum-ului vitae se vor desfășura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie 2016 în locațiile stabilite de inspectoratul școlar. 7 octombrie 2016 – Afișarea rezultatelor verificării îndeplinirii condițiilor de înscriere. 18 noiembrie 2016 – Afişarea rezultatelor concursului. 21-23 noiembrie 2016 – Depunerea contestaţiilor. 24 noiembrie – 9 decembrie 2016 – Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale. 16 decembrie 2016 Validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la MENCȘ.

Click pentru a vedea posturile scoase la concurs anunt-concurs-directori-si-dir-adj

16 comentarii

  • Directorul de la Odorhei neaparat trebuie schimbat si nici primit la concurs.Acolo se intimpla numai MINUNI. Scoala se aprinde inainte de inceperea scolii,copii au veceaua din evul mediu etc, etc,drujba scolii furata etc.etc……

  • Foarte minunat, concurs, examen, transparență lucruri care duc la profesionalism, competență, dezvoltare, genial de-a dreptul nimeni nu s-a mai gândit la așa ceva până acum… Dar cine GARANTEAZĂ că toate aceste lucruri (care au mai fost implementate, acum câțiva ani, cu rezultate dezastruase și anti-constituționale) se vor desfășura de data aceasta într-un spririt al moralității și corectitudinii, care să ofere șansa reală, de a conduce sistemul, a celor care sunt cei mai buni și mai potriviți să o facă… Cioloș garantează care a schimbat în 6 luni de zile mai mult de jumătate dintre minunații și competenții de tehnocrați?!?… Singurul lucru bun din toată povestea asta este lovitura la adresa PSD, dar aștept cu mare interes și poate o și mai mare satisfacție lovitura la adresa PNL…

    • Nu garanteaza nimeni nimic.
      Dar daca nu vom incepe la un moment dat, nu vom schimba nimic niciodata. SI asta cred ca vor/spera multi dintre politicieni.

  • Cum vă permiteţi astfel de aberaţii.
    Manageri ca cei de la CNLR , chiar dacă au vechime de la şcoala ardeleană, sunt cei mai buni, cum să-i schimbaţi cu alţii, tineri, ne(de)formaţi de sistem ?
    Să ajungă sub papucul cine ştie cui – ditamai întemeietorii învătământului modern din campusul fără de sfârşit ?
    Nu Vă jucaţi cu focul (PSD).

  • Ecaterina Andronescu (Abramburica) se zbate din rasputeri, sub privirile îngăduitoare ale partenerilor săi din fruntea sindicatelor din invatamant şi cu susţinerea publică a lui Liviu Dragnea, să menţină controlul politic asupra şcolilor, prin blocarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori ai şcolilor.
    Comisia de invatamant din Senat, prezidata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu (PSD), a modificat pe ascuns un proiect de lege esential pentru mii de scoli. Comisia a introdus un amendament prin care incearca amanarea organizarii concursului de director si director adjunct de scoala, ce urmeaza sa se desfoare in octombrie, pana la vacanta de vara din 2017.

  • Ceea ce se întâmplă acum este pasul spre politizare.aceasta isterie a concursurilor de directori este planificata pentru a se distrage atenția de la ce se va întâmpla cu normele didactice și salarizarea în 2017!și multe alte schimbări în defavoarea angajaților din învățământ pe care PNL și actualul MENCS le au deja pregătirile, asa cum și aceasta metodologie concurs directori nu este în regula,sunt un director neimplicat politic,trecut prin 2 concursuri,2000 și 2006,numit cu detașare în continuare,s-au schimbat guvernele în acești ani,eu am rămas datorita capacităților mele și dorinței colegilor mei.De ce consiliul Profesoral nu are dreptul suprem de a decide?de ce părinții nu au drept la opinie?NU VOI PARTICIPA LA ACEASTA CACIALMA,PENTRU CA CHIAR NU DORESC SA ÎMI PIERD IDENTITATEA ,DEMNITATEA,ACEST MINISTRU ESTE UN FRUSTRAT,ESTE POLITIC SAU NU?SE ȘTIE PROVENIENȚĂ BANILOR PENTRU PLATFORMA DE ÎNSCRIERE LA CONCURS?SINDICATELE NU MAI SUNT LUATE ÎN SEAMA,LEGISLAȚIA NU SE MAI RESPECTA,HAOSUL SE DEZVOLTA DE LA ZI LA ZI!

  • Toate bune cu concursul, dar si-a pus cineva întrebarea ce se va intampla in mijlocul anului scolar cu profesorii suplinitori care ocupă in prezent catedrele rezervate ale directorilor ? Vor ramane fara catedre iar elevii se vor trezi cu alți dascăli inainte de încheierea situației semestrului I. Poate ca amânarea examenului pentru vara este mai productivă si pentru cadrele didactice si pentru elevi.

  • Doamne…COMENTARII 90% psd-iste. Rau va mai temeti pui de năpârcă comunistă. VĂ FUGE PĂMÂNTUL DE SUB TĂLPI ÎN SFÂRȘIT….sau mai bine zis, începe să vă fugă. Cam toate formațiunile politice sunt de rahat, dar ceea ce fac comunistii astia de la psd, în ultima vreme, întrece orice imaginație!

  • v-ati intrebat cate carti se vand cu ocazia acestu-i concurs m-ai sigur asta e interesul 9000 de carti 9000 de fraeri care cumpara carti pentru concurs ,carti scrise fara logica sigur nici ministru nu o intelege.

  • De-abia aştept să dispară directorii psd-isti care nici nu știu să scrie și sunt susținuți de alții în funcție. Cum poți tu ca director să faci parte din partide mizerabile și neocomuniste? Cel mai corect ar fi fost să li se interzică și apartenența la un partid politic.

  • Bravo!celor care s-au gandit la acest concurs,de 10 ani nu au fost schimbati directorii au c-am prins radacini pe la isj-uri .
    Trebuie sa mai reduca si din numarul lor ,ca avem pe judet foarte multi care mananca banii unitatii.

  • La concurs nu pot sa participe numai cadrele didactice,la ora actuala sunt facultati in domeniu
    si angajati mult mai pregatiti decat cadrele didactice care poate sunt pregatiti pentru clasele de elevi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS