Festivitățile pentru deschiderea noului an școlar pot avea loc însă numai în aer liber, cu purtarea măștii și nu pot dura mai mult de o oră și jumătate, a spus medicul Anca Andrițoiu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud la ședința cu directorii de școli de joi în care a făcut și alte precizări legate de cum trebuie reacționat în cazul în care apar îmbolnăviri în rândurile profesorilor și elevilor.
Pragul de la care se schimbă lucrurile
”În cazul în care incidența este de sub 6 la mia de locuitori, toată lumea poate participa la ore față în față, iar peste 6 la mie incidență, participă la ore doar antepreșcolarii, preșcolarii și cei din învățământul special, iar ceilalți merg online. Inițial am spus că e cam sus pragul de 6 la mie, dar s-ar putea să îl atingem după cum mergem în ultima perioadă”
Ce se întâmplă dacă apare un caz pozitiv într-o clasă în rândurile elevilor
”La un caz pozitiv, toată clasa merge la domiciliu și face cursurile online pentru 14 zile, dar există posibilitatea ca, în ziua a opta, să testăm copiii din clasă, iar dacă sunt nevativi pot reveni la clasă. Cei care nu se prezintă la testare vor rămâne 14 zile în izolare”.
Situația în care un profesor este pozitiv
”Atunci se hotărăște împreună cu colegii noștri care fac ancheta epidemiologică modul în care se va acționa, cine sunt contacții, dacă e nevoie să testăm, să carantinăm sau să izolăm pe cineva. În ce privește testarea, unde sunt cabinete școlare se face acolo, iar unde nu există, fie o să dăm medicului cu care școala are contract să facă testele, fie, dacă nu există contract cu medic, vom trimite noi echipa de la DSP pentru că testarea trebuie făcută. Toate școlile trebuie să aibă un contract cu un medic, iar în această perioadă de pandemie cu atât mai mult. Nu toți aveți așa ceva. În rural e problema, în urban avem cabinete școlare. Trebuie să vă adresați primăriilor să se încheie contract cu medicul de familie din localitate sau din cea mai apropiată localitate dacă nu există acolo. Acest lucru este foarte important”.
Referitor la vaccinarea profesorilor
”Există trei feluri prin care se face vaccinarea în școli, prin cabinetele școlare, prin echipe mobile pe care o să le trimitem sau, dacă există un centru de vaccinare în proximitatea școlii, atunci organizăm cumva să se deplaseze toată lumea acolo. Pentru asta avem nevoie de o evaluare, să știm cine e vaccinat dintre profesori și cine nu”.
Cum pot fi vaccinați elevii
”Elevii peste 12 ani pot fi vaccinați cu două feluri de vaccinuri: de la Pfizer sau de la Moderna. Pentru ei vor trebui făcute liste cu cei care doresc, este necesar acordul părinților, vor fi însoțiți de părinți dacă doresc atunci când merg la vaccinare. Vom trimite echipe mobile acolo unde este nevoie în baza unui grafic. Ca directori va trebui să le acordați sprijin echipelor de vaccinare, să identificați spații, o sală de clasă ca să putem vaccina în condiții bune”.
Dr. Andrițoiu a reamintit că acele adeverințe medicale de înscriere la școală nu sunt necesare în fiecare an, doar la începutul unui ciclu de învățământ, când copiulul intră la grădiniță, la clasa pregătitoare, la gimnaziu sau liceu.
Directoarea Liceului Agricol Beclean a ținut să intervină și să spună că ar trebui luate în considerare și cadrele didactice care au trecut prin boală și care au anticorpi: ”În școala noastră, avem nevaccinați, dar au trecut prin boală și și-au făcut teste de anticorpi și au. Bănuiesc că ar trebui luați în considerare. Ni se tot spune că 50% nu suntem vaccinați, dar noi avem un singur coleg care nevaccinat din 33. Restul toți suntem vaccinați sau au trecut prin boală. Au stat acasă și de aceea nu sunt luați în evidență”.
Dr. Andrițoiu i-a răspuns: ”Pe baza anticorpilor nu se poate face acest lucru pentru că anticorpii se formează pentru mai multe tipuri de microbi și trebuie niște anticorpi specifici”.
Nu sunteți vaccinați! Sunteți doar injectați! Nu este un vaccin și virusul nu a putut fi izolat! La d-voastră nu se aude că toți știm că e o înșelătorie mondială?
Rușine să vă fie pt că v-ați vândut!
Anticorpi specifici dară că, nu mai furați curent, cei care au trecut prin boală au mai multă imunitate decât 10 vaccinați la un loc…huooo
Doamna director s-au făcut festivaluri,nunți,toată lumea in vacanta di nu a purtat nimeni masca,acum când începe școala a apărut virusul din nou.ma gândeam ca totusi mai sunt oameni cu coloana vertebrală, dar m-am înșelat.copiii vin acasa ,după terminarea cursurilor cu dureri de cap.cum explicați asta? Nu inseamna ca se îmbolnăvesc? Ca nu li se oxigeneaza creierul? Asta invatam la scoala primară,nu ne trebuie studii superioare ca sa intelegem lucrul acesta.e toamna,e normal sa apara viroze respiratorii printre copii,doar nu credeti ca o sa stam sa fiti tot cu bățul în nas la copii.faceti experimente pe copiii dumneavoastra si apoi pe ai nostri.o zi cu conștiința împăcată va doresc.