Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Bistrița-Năsăud, instituție condusă de Alexandru Uiuiu, va lansa săptămâna viitoare două proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, realizate din sume alocate de Guvern prin Departamentul Centenar: platforma online patrimoniubn.ro și volumul ”Marea Unire în Bistrița-Năsăud”.
Platforma online patrimoniubn.ro este un produs informatic amplu, primul de acest fel realizat în județ, creat de o firmă specializată care a sintetizat și a expus online domeniile patrimoniului din județul Bistrița-Năsăud. La această lucrare au participat informaticieni, arheologi, arhitecți, specialiști DJC, care au furnizat date, fotografii, informații utile pentru creionarea unei imagini de ansamblu asupra monumentelor de arhitectură, siturilor arheologice, monumentelor de for public, monumentelor funerare din județ.
Platforma conține prima revistă online a județului dedicată patrimoniului, care are menirea să păstreze viu și interactiv interesul pentru acest domeniu. Revista Zestrea Patrimoniului își propune updatări periodice care să permită postarea unor articole de actualitate, a unor practici pozitive și a unor atenționări asupra pericolelor din domeniile păstrării patrimoniului.
Harta interactivă a monumentelor este o altă noutate pe care o oferă platforma, ea făcând posibilă identificarea monumentelor pe geografia județului și prezentarea acestora cu fișe analitice. Urmează să fie incluse la acest capitol și tururi virtuale ale monumentelor și google maps-uri care să permită identificarea și să servească turismului cultural.
O dimensiune interactiva și de sporire a serviciilor către cetățeni o reprezintă prezența online a tuturor formularelor de cereri adresate instituției, care facilitează accesul cetățenilor la informații și servicii.
Platforma online conține așadar informații istorice și este o sursă valoroasă de informații administrative și turistice accesibile online.
Cartea ”Marea Unire în Bistrița-Năsăud” editată în 300 de exemplare conține 3 secțiuni: una istorică, referitoare la Primul Război Mondial și participarea cetățenilor din Bistrița-Năsăud la evenimente, a doua secțiune se referă la Monumentele Eroilor din Primul Război Mondial și se constituie într-un elogiu adus făuritorilor Marii Uniri, fiind totodată și un îndrumător asupra condiției și amplasării monumentelor de for public, pentru ca ele să facă cinste înaintașilor, iar a treia secțiune este un ghid legislativ în domeniul patrimoniului, primul de acest gen apărut în județ, care este util tuturor primăriilor și instituțiilor care intră în conexiune cu problematica patrimoniului material și imaterial. Lucrarea este coordonată de dr. Alexandru Uiuiu, cele trei secțiuni fiind realizate de drd. Andrei Păvălean, consilier superior Legendi Levente, consilier superior Camelia Târnovan.
Aniversarea Centenarului Marii Uniri la Bistrita, a fost un esec. Niciuna din actiunile intreprinse in 2018 nu au avut vre-o legatura directa cu centenarul Marii Uniri , desi orasul Bistrita are in componenta o localitate cu numele “UNIREA”, o strada numita “1 DECEMBRIE” dar si “PIATA UNIRII”. La inceputul anului 2018, Primăria Bistrița a lansat un concurs de solutii pentru realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918, amplasat în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri, lucru care nu s-a materializat. Totusi, in locul statuii lui Cuza s-ar putea realiza un Monument al Unirii in forma de obelisc placat cu marmura cu inaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar impreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri). Pe soclu se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea . Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ar trebui ca acest monument sa fie realizat macar pana pe 4 iunie 2020, cand se implinesc 100 de ani de cand s-a semnat Pacea cu Ungaria de la Versailles in palatul Trianon.
Este adavarat insa, ca aniversarea centenarului Marii Uniri la Bistrita a fost marcata de o aparitie editoriala . Este vorba de cartea ” ANUL 1918 ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD- Contribuții documentare , avand dreptc coordonatori pe : Adrian Onofreiu, Ioan Pintea si Cornelia Vlașin, aparuta la EDITURA MEGA • Cluj-Napoca • 2018 . Iata ca la asta se mai adauga si volumul volumul ”Marea Unire în Bistrița-Năsăud”, ccoordonat de dr. Alexandru Uiuiu.
Municipalitatea n-a făcut mai nimic. „Rușinea” orașului a fost spălată de Biserica Greco-Catolică, prin realizarea statuii lui Iuliu Hossu.