Social

Doar 60% din suprafața județului Bistrița-Năsăud este cadastrată. Unele primării nu au făcut nimic

Cu un an înainte ca Programul Național de Cadastru și Carte Funciară să se încheie, în Bistrița-Năsăud este cadastrată doar 60% din suprafața județului, patru primării dovedindu-se total dezinteresate să măsoare pământul și să înregistreze imobilele, a spus Emil Mănășturean, șeful Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bistrița-Năsăud.

”Avem 316.000 de ha suprafață din județ acoperită cu lucrări de cadastru din 535.000 de ha. Avem un singur UAT finalizat, comuna Lechința, și alte 20 de UAT-uri au termen 2023. O să fie 2022 și 2023 ani teribili de grei pentru noi ca instituție. E o activitate care te duce în istoria fiecărui imobil, care necesită prezența tuturor cetățenilor în a-ți indica limitele de proprietate, lucruri pe care, din păcate, unii, cu toate eforturile pe care le-am depus pentru a conștientiza cetățenii să participe la aceste lucrări de cadastru sistematic, tot mai avem probleme cu ei. Avem probleme și cu executanții lucrărilor care sunt majoritatea din afara județului. Cea mai mare problemă pe care am avut-o și o avem în continuare este modul în care am aplicat legile fondului funciar, modul în care am evidențiat proprietatea publică și privată a UAT-urilor. Aceste lucruri au frânat lucrările de cadastru”, a spus Emil Mănășturean.


Deși au existat mai multe linii de finanțare, unele primării nu au depus nicio solicitare. Aceasta cu toate că se știe că proprietatea fără cadastru nu poate fi valorificată.

Din fondurile proprii ale ANCPI sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în comuna Romuli, unde s-au finalizat măsurătorile în 105 sectoare cadastrale cu estimativ 3.693 imobile și o suprafață de 9.843,94 ha. Lucrările se află în etapa de soluționare a contestațiilor, iar la finalul lunii mai vor fi emise extasele de CF către toți cetățenii din comuna Romuli.

Din fonduri nerambursabile, în cadrul AXA 11-POR, vor face lucrări de cadastru 21 de comune din județ:

În prezent, sunt finalizate lucrările și emise CF pentru comuna Lechința integral, în lucru sunt 10 UAT-uri: Bistrița Bârgăului, Dumitrița, Feldru, Petru Rareș, Rebrișoara, Salva, Târlișua, Teaca, Tiha Bârgăului și Zagra.

Sunt în faza de evaluare financiară încă 10 UAT-uri, nefiind atribuite lucrările în 3 UAT-uri din 21, urmând ca să se reia procedura de achiziție publică pentru acestea.

”Suprafața celor 21 de UAT-uri este de peste 183.000 de ha din cele 535.000 ale județului, o suprafață consistentă”, a spus Emil Mănășturean.

A mai existat și un alt gen de finanțări pentru lucrări de cadastru, din bugetul local al primăriilor la: Bistrița, Ilva Mare, Ilva Mică, Măgura Ilvei și Lunca Ilvei. La Ilva Mare mai sunt de finalizat 15 sectoare din 133, la Ilva Mică 18 sectoare, la Lunca Ilvei și Măgura Ilvei a mai rămas câte un sector cadastral, cel care cuprinde rețeaua de drumuri și căi ferate. La Telciu, lucrarea de cadastru este în curs de finalizare, la Poiana Ilvei lucrările sunt și mai înaintate, fiind la faza de contestații, iar la Prundu Bârgăului, lucrarea e finalizată și predată la comună pentru recepția internă.

”Cele opt UAT-uri însemează 75.000 de ha pe care sperăm anul acesta să le finalizăm, o experiență care a fost utilă tuturor, și nouă, și primăriilor și executanților de lucrări cadastrale”, a spus el.

Emil Mănășturean a amintit că în 2015, ANCPI a decis să înceapă finanțarea prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) pe sectoare cadastrale. Până în prezent, s-au finanțat șase etape. S-au atribuit 30.000 de euro tuturor primăriilor în mod egal, fiecare putând fiecare să-și contracteze lucrările.

Din cele șase etape încheiate, au rezultat peste 255.000 de imobile cadastrate cu 14.000 de ha.

Pentru etapa a șaptea au aplicat următoarele primării din județ:

”Sunt primării cum e Șieu, Șieuț, Livezile, Cetate, Spermezeu, Runcu Salvei care au depus eforturi și au accesat de la 3 la 5 finanțări. Finanțarea 7 aduce o schimbare majoră fiindcă s-a mărit consistent prețul/imobil de la 60 lei +TVA/carte funciară la 84 lei +TVA/carte funciară, care la rândul lui se majorează astfel: pentru terenurile situate în extravilan cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcţie de relief; pentru terenurile situate în intravilanul comunelor cu un coeficient de 2,6, pentru terenurile situate în intravilanul oraşelor, municipiilor şi reşedinţelor de judeţ se majorează cu un coeficient de 3,1; pentru imobilele situate în zonele de aplicare a Decretului-lege nr.115/1938, sumele rezultate în urma aplicării coeficienților de mai sus, se majorează suplimentar cu un coeficient de 1,4”, a adăugat Mănășturean.

În această etapă sunt depuse opt sectoare cu 600 de imobile, iar la final vor fi 8000 de ha cadastrate și 16.000 de imobile introduse în sistemul informatic de cadastru. În etapa a 8-a au cerut finanțare 33 de UAT-uri din județ, în cursul acestei săptămâni urmând să fie semnate contractele de finanțare. ”Avem și patru UAT-uri care nu au venit cu cereri de finanțare”, a spus Mănășturean.

În prezent, județul Bistrița-Năsăud se află la mijlocul clasamentului național în ce privește înregistrarea sistematică a imobilelor, anul trecut fiind introduse în sistem 22.000 de imobile.

În 2015, România a pornit unul dintre cele mai mari programare naționale de investiții, cel de realizare a cadastrării naționale. Denumit Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, investiția a beneficiat de fonduri europene și trebuie finalizată până în 2023.

Pe tot parcursul cadastrării unei proprietăți, în cadrul programului național, persoana în cauză trebuie să plătească doar legalizarea actelor de proprietate necesare obținerii cărții funciare. În rest, activitatea specialiștilor, taxele sunt decontate din fonduri publice, prin intermediul Agenției Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Această Agenție din subordinea Ministerului Dezvoltării implementează Programul Național de Cadastru și carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), iar scopul investiției constă, potrivit acesteia, în:

  • înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară;
  • realizarea planului cadastral al imobilelor;
  • deschiderea cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale;

Marele avantaj al acestui program finanțat și cu fonduri europene este că permite primăriilor, firmelor sau persoanelor să obțină gratuit cărțile funciare pe terenurile care nu au astfel de documente.

De cadastrarea gratuită pot beneficia doar proprietățile care nu au cărți funciare sau nu au cărți funciare la zi, în sensul că s-au produs dezmembrări, schimbări ale datelor privind proprietatea inițială, iar noua structură a proprietății nu are carte funciară actualizată.

3 comentarii

  • Da stiu, am cadastrat singur terenul extravilan pe care bunicii mei l au recuperat dupa Revoluitie de la statul comunist care a confiscat proprietatile oamenilor si le a distrus viata. Macar atat putea face statul roman in ultimii 30 de ani, evident dupa vechii comunisti au venit cei mai tineri, psd

    • Ne-au chinuit, umilit extrem de mult și e nevoie spus cazul fiecărui cetățean umilit că să ne cunoaștem trecutul.

  • Cine crede ca un CF este sfant e un mare fraier.
    Va spune asta un expert de Carte funciara adica eu fara sa vreau si care urmarind doar cateva pozitii a gasit haloimasul de acolo.Atat in plan personal dar si in plan administrativ in orasul nostru odata cu studierea CF-urilor cu Piata Centrala si cu procesele cu primaria din mandatele trecute.
    In foarte multe situatii e jale cu implicatii ilegale ale statului roman, Primarii etc. facute si lasate curveste iar bietul roman care e si analfabet functional in proprtie de 45 % nu mai da de capat nici peste 1000 de ani.
    un sistem facut praf mai ales in ultimii 33 de ani de hotie generalizata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS