Politică

Dobra în Parlament: Mai jos de atât nu putem juca. Lăsaţi-ne să vorbim despre acest popor

Dorin Dobra, secretarul grupului liberal din Senat, a spus în plen că tinerilor parlamentari nu li se oferă nicio şansă să vorbească şi să facă propuneri constructive: ”De ce ne facem cu toţii victime ale Guvernului, pentru ca la urmă să răspundem noi pentru imaginea acestui Parlament? Faceţi ceva!”.

”Eu nu credeam că am venit în Parlamentul României să decid destine de oameni. Fac un apel către toţi colegii mei. Mai sunt patru săptămâni până la jumătatea mandatului nostru. Nu vorbesc ca liberal, nu vorbesc ca secretar al grupului liberal, nu vorbesc ca politician. Vorbesc ca tânăr parlamentar al acestui Parlament. În această schemă logică în care noi jucăm astăzi nu ne daţi nicio şansă. Vă propun aşa: uitaţi-vă în dreapta la avizele favorabile din partea Guvernului. Unde nu vedeţi aviz favorabil, în stânga, sunt propuneri ale parlamentarilor. Mai jos de atât nu putem juca. De când am venit noi aici, votăm doar pentru Guvern. De asta spun că nu vorbesc din partea… Nu avem nicio şansă, ca tineri parlamentari, să emanăm ceva pentru această ţară. O imagine mai proastă decât astăzi a acestui Parlament, în baza acestei ordine de zi şi a acestei scheme logice nu putem avea”, a spus Dobra în Parlament.

El a adăugat că mai jos de atât nu se poate. ”De ce începem obligatoriu cu hotărâri ale Guvernului? De ce începem obligatoriu cu ordonanţe de urgenţă? De ce nu punem între ele şi propuneri ale parlamentarilor? De ce nu ne lăsaţi să vorbim? De ce ne facem cu toţii victime ale Guvernului, ca, la urmă, să răspundem noi, în stradă, pentru imaginea acestui Parlament. A ajuns Sorin Ovidiu Vântu să ne dea lecţii nouă, parlamentarilor… cred că din puşcărie. Atât de jos nu putem… Mai jos de atât nu putem ajunge. Domnule Ilie Sârbu, domnule Haşotti, domnule Blaga, restul liderilor de grup, schimbaţi schema logică. Lăsaţi-ne să începem să vorbim despre acest popor. În paritate, dacă vreţi. O iniţiativă de la Guvern, una de la parlamentari, pentru că o să ne încheiem mandatul şi n-aţi făcut nimic ca să ne îmbunătăţim imaginea. Am avut o singură propunere legislativă, şi pe aia mi-aţi respins-o, era pe restituire, fiindcă a fost aviz negativ de la Guvern. Voi pleca acasă împreună cu toţi colegii mei tineri. Nu fiţi părtaşi la asta. Vă implor pe toţi. Schimbaţi logica în care funcţionăm. Faceţi o zi separată pentru parlamentari. Nu mai ştiu… faceţi cum vreţi, dar faceţi ceva pentru Parlamentul României, pentru noi ca oameni şi pentru această ţară”.

9 comentarii

  • Dacă în România s-ar ieși în stradă pentru binele economiei, manifestanții ar trebui să strige întâi de toate și cel mai mult „Jos TVA-ul!” Da, e nevoie de restructurarea sistemului fiscal în totalitate, de crearea de condiții pentru a ajuta firmele să poată angaja oameni, dar reducerea TVA ar fi echivalentă cu un șoc electric care ar trezi la viață un bolnav aflat în moarte clinică.

    Și asta pentru că, așa cum Mugur Isărescu spunea că leul e tolănit în marja 4,4-4,44 lei pentru un euro, la fel și economia e tolănită, stagnează sau crește cu ritmuri absolut insuficiente pentru dezvoltare și pentru creșterea nivelului de trai. Creșterea e vizibilă doar pe hârtie.

    Guvernul a aplicat recent (de la 1 octombrie) o reducere cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator, dar măsura e departe de a ajuta mediu privat. Da, va păstra niște bani în buzunarele companiilor, dar impactul general în economie e destul de redus.

    În schimb, reducerea TVA ar veni să sprijine economia pe multiple planuri și ar putea oferi debușeul necesar unui avans economic care să însemne ceva, de peste 4%-5%.

    Să luăm un exemplu simplu. O companie cu cinci angajați și un buget de salarii de 120.000 de lei pe an. Respectiva firmă plătește cam 96.000 de lei anual taxe pe salarii, sumă din care CAS-ul angajatorului e de circa 25.000 de lei.

    Scăderea CAS a guvernului Ponta o scutește de plata a 1.250 de lei pe an. Ca să continuăm, hai să zicem că valoarea cheltuielilor companiei (consumabile, întreținere, utilități, investiții, combustibili) sunt pe la 60.000 de lei pe an. Din această sumă TVA-ul reprezintă 14.400 de lei.
    Reducerea TVA la 19%, ar păstra 2.880 de lei în conturile companiei, mai mult decât dublu față de scăderea CAS. Evident, s-a putea argumenta că TVA-u se recuperează. Da, dar vorbim despre bani care nu se mai cheltuiesc, și nu doar despre asta. Reducerea TVA ar ajuta întreaga suflare. Toate facturile ar scădea, oricine ar rămâne cu bani în plus, de la vlădică la opincă. Iar banii respectivi s-ar duce în consum, în plata creditelor restante, oriunde vreți, ar sprijini însănătoșirea financiară în toate direcțiile.

    Bineînțeles, apare întrebarea ce face statul? Pierde bani? Fals. Statul nu pierde nimic, ba din contră. În prezent, la un TVA de 24%, statul colectează abia 40% din sumă. Sărim peste faptul că restul e evaziune, și ajungem la faptul că TVA-ul ar putea fi redus nu la 19%, ci chiar la 16%, fără să se simtă. De fapt, orice scădere a TVA-ului ar ajuta și ANAF, pentru că un TVA mai mic ar provoca intrarea în piața albă a unora dintre companiile care fac evaziune. Riscul ar fi prea mare, pentru o sumă prea mică.

    Și, atenție, evaziunea pe TVA este, conform Consiliului Fiscal de 12,2% din PIB (15-16 miliarde de euro dacă nu mai mult), în condițiile în care evaziunea totală e de 16,2% din PIB, adică TVA-ul ține aproape trei sferturi. Dacă această taxă s-ar micșora, ar scădea și evaziunea, gradul de colectare ar crește, iar marile rețele de bandiți ai TVA-ului ar fi măcar parțial destructurate.

    Ca atare orice reducere a taxei pe valoarea adăugată ar mai curăța piața. Și vorbim despre evaziunea adevărată, cea periculoasă de sute de milioane de lei, nu mica evaziune care se face la celelalte impozite și aparține micilor firme care altfel n-ar supraviețui mai ales după ucigașa majorare a TVA din 2010 (da, ce surpriză, guvernul Boc și președintele Băsescu nu au salvat România de criză, ci au făcut mai rău cu măsurile luate, cel puțin cu o parte dintre ele).

    Iar Klaus Iohannis, ales recent președinte, chiar are în program reducerea TVA și dincolo de susținerea justiției, aceasta ar fi cea mai importantă măsură care s-ar putea lua în România. Evident, președintele nu are astfel de atribuții, dar poate, nu-i așa, discuta cu guvernul și impune subiectul pe agenda publică.

  • Lider PNL: Nu dorim preluarea guvernarii. PSD isi va arata adevarata valoare in aceasta iarna . acest tip de gindire este cel mai periculos si mai devastator ptr. tara . deci sa intelegem ca ati cistigat alegerile ca sa distrugeti un partid politic sau sa vedeti cum se chinuie sa faca ceva ptr. tara ??/ deci de asta ati cistigat? de asta v-au ales oamenii ? de asta s-au dus la vot ? gresiti. in cursul zilei de luni , eu daca eram acolo ,,luam guvernarea,, , faceam ceva ptr. tara si oameni. pai sa intelegem ca nu vreti asta ? ca nu va asumati nimic , nimic. doar infringerea celuilalt ? si tara , oamenii ?? poporul ??a trecut 1 saptamina si nu ati facut nimic. de ce ? se poate ? nu va inteleg si nu pot sa fiu in gindirea voastra . pai vreti sa ajungeti sa vedeti cum se distruge tara asta ? pe urma sa guvernati ce ?? o epava ? spuneti , spuneti ceva . va rog in numele acestui popor.

    • Think, Raul, think..!!!
      Daca vine PDL la putere acum, cum crezi ca ar da la populatie anularea masurilor cu care a defilat Ponta?
      -Nu mai dublam alocatiile pentru copii.!
      -Nu marim salariile profesorilor cu 10%.!
      – Nu marim salariul minim.!
      Nu crezi ca le-ar percepe de fapt ca pe niste taieri, a venit iar PDL-ul si a taiat…
      Ii lasa pe PSD sa-si rupa gatul.. Dar odata cu asta se prabuseste si economia, poporul sufera.. Egoism din partea PNL+PDL…

    • asa este . asa s-ar gindi poporul . ce sa facem ?? de multe ori am spus ca sintem pusi pe autoflagelare. avem asa o placere sa ne facem rau singuri sau mai bine spus : sa ne dea noua totul acum , aici, iar pe urma ……dupa noi potopul. asta este .ce sa mai faci ?? ce sa le mai explici ?? cum sa le explici ? e imposibil. pacat de cei ce vor veni .

  • Cica „socant” …..se cere arestarea sefei DIICOT !!!
    Ha ha ha …este o asa mare agitatie in romanica noastra cea de toate zilele …..incat unii se intreaba ….care unde ce sau cine ia lovit ” pe toti ” ???? cred ca toata aceasta curatenie …a fost conditionata de castigare lui KJ a alegerilor presidentiale !! Ca prea a inceput asa deodata dupa alegerile de duminica …un fel de jihad prin mai toata romanica !! sa vedem cit tine .

  • Ha ha ha Breaking news …..dna cere arestarea sefei DIICOT ….si retinerea ei !!
    faci pe tine de ras …..Institutiile statului.roman se lupta intre ele …. ce sa mai vorbim ??? …o tara de tot „rahatul” …..practic cred ca se bat taberele intre ele ….iar oamenii lor pusi in functii ….acum primesc „ras plata”

  • Nea raule, da actualu guvern nu e sustinut de o majoritate parlamentara? Votata de majoritatea romanilor?
    Vezi ce usor e de intors din vorbe…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.