Doctorul în economie, Radu Vasile Pop, a lansat, în saloanele Hotelului Metropolis, trei volume despre fiscalitate: „Dicţionarul Codului de Procedură Fiscală 2016”, „Dicţionarul Codului Fiscal 2016” şi „Aplicarea corectă a legislaţiei fiscale: noţiuni, reguli, proceduri”, toate cu actualizările de rigoare pentru anul 2017, la eveniment fiind prezente numeroase oficialităţi publice judeţene şi locale, oameni de afaceri, specialişti în domeniu şi angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.
Cu cele trei volume lansate, Radu Vasile Pop a ajuns să publice în total 21 de cărţi despre fiscalitate. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice a UBB în 1991, el a urmat un master în Management performant, absolvit în 2004, pentru ca în 2011 să obţină titlul de doctor în economie. A lucrat în unităţi de producţie, la departamente financiare, dar şi în marketing. Din 1992, a început să lucreze la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud fiind pe rând inspector, şef de birou, şef de serviciu, director adjunct, şef adjunct şi şef administraţie la AFP Bistriţa în activităţi de control, inspecţie fiscală şi administrarea veniturilor statului. Este expert contabil din 1996, cenzor extern independent din 1998, evaluator din 1999, lichidator şi auditor financiar din 2000, consultant fiscal în 2008, fiind membru al Asociaţiei Internaţionale de Fiscalitate IFA 2009.
„Aceste cărţi sunt o consecinţă a ceea ce mă pasiona încă din liceu. Scriam la revista care se scotea la nivelul liceului din Beclean, dar eram fascinat de Tribuna Economică din acele vremuri. Se pare că m-a prins acest microb fiindcă am ajuns la cea de-a 21-a carte. Lansez azi Dicţionarul Codului de Procedură Fiscală care prezintă legislaţia la nivelul anului 2016, dar are şi actualizările pentru anul 2017, transpuse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 84. Legislaţia este chiar la zi la 30 ianuarie ora 18.00″, a spus autorul.
Despre activitatea lui prolifică în domeniul fiscal au vorbit prefectul Ovidiu Frenţ, secretarul de stat Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, directorul ONRC, Ioan Turc, şeful Fiscului, Cristian Parasca, reprezentanţi ai FSEGA Cluj-Napoca, Camerei Auditorilor, Camerei Consultanţilor Fiscali, Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi şi Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.
Amfitrionul evenimentului a fost consultantul în afaceri Dacian Palladi, actual administrator public al municipiului Oradea. „Ştiu că lucraţi majoritatea în domeniul fiscal şi sunteţi oameni serioşi, dar merită să mai şi zâmbim: venind spre Bistriţa, unde aveam să prezint cele trei cărţi, am aflat că mai există şi a patra, dar ceea ce a pus cireaşa pe tort au fost cele trei erate la cele trei cărţi numai pentru simplu fapt că, de la momentul publicării lor până la momentul lansării lor au apărut suficiente modificări legislative care să facă necesare aceste completări”, a spus Dacian Palladi care a spus că glumele cu finanţiştii „sunt întotdeauna inteligente, dificultatea fiind să-i faci să-şi dea drumul fiindcă altfel, sunt smart, isteţi”.
Dacian Palladi a avut şi un mesaj pentru finanţişti: „Societatea omenească nu a găsit altă modalitate de a se administra, de a se gestiona în lipsa polliticii. Fac parte dintre cei care îi privesc cu reţinere pe cei care dau cu pietre în politică în general. Chiar şi marii dictatori s-au folosit de politică. Nu am găsit altceva. Democraţia e un sistem prost, dar e cel mai bun din câte au fost folosite vreodată, exceptând ipostaza fericită să trăim toţi după cuvântul lui Dumnezeu – că îi văd aici pe preasfinţiţii şi pe maici (de la Mănăstirea Dobric -n.r.) – aşa că nu fugiţi de politică, iar cei care sunteţi la cifre fiţi proactivi şi în chestia asta fiindcă după aceea tot faceţi erate la cărţi şi din şase în şase luni trebuie să le republicaţi”.
Cărţile lansate luni pot fi găsite la Librăriile Alteheia din Bistriţa.
Autorul a fost felicitat de toţi vorbitorii. Şi toţi au avut cuvinte de apreciere la adresa sa timp de o oră cât a durat lansarea. Cronicile de felul acesta nu sunt procese verbale. Noi suntem reporteri, nu scriem stenograme.
La cit e de stufoasa legislatia in domeniu fiscal nu-ti vine sa feliciti pe nimeni,care face ceva,in acest resort!Sa nu mai zic de organizarea pe care o are fiscul ,te duci sa platesti impozite si taxe,stai la rind,ca prostu,la 2 ghisee,la unul sa-ti spuna cit ai de platit si la unul sa dai banii,de parca nu s-ar putea cumula aceste informatii! Daca prinzi si mijlocul zilei,prinzi pauza si mai stai o ora!Sa nu mai vorbim de controalele pe care le fac! Asta vede cetateanu! Sper sa se faca legea preventiei,sper din suflet! In rest domnului cu „volumele”,despre fiscalitate,ii doresc numai de bine!
FISCALITATE usoara ! In veci pomenirea eiiiii !