Documentarul „Pe cale, despre voinţă şi schimbare”, povestea devenirii lui Tibi Ușeriu în regia Anei Preda, a fost nominalizat la Prix Europa, premiu lansat de Parlamentul European și Comisia Europeană. Pentru premiul acordat în cadrul The European Broadcasting Festival de la Berlin, s-au înscris 590 de producții de la televiziuni precum BBC, ZDF, YLE, ORF și France Télévisions.
Nominalizate au fost doar 25 de producții, printre care și cel al Anei Preda, acesta fiind și singurul film românesc care a reușit să se impună. Câștigătorul premiului va fi desemnat la gala Prix Europa. Această nominalizare implică intrarea automată a documentarului românesc în altă preselecție internațională, cea a festivalului FIPADOC, ce se va desfășura la Biarritz, în Franțe, între 22 și 27 ianuarie 2019.
Festivalul Prix Europa a fost lansat în 1987 și este unul dintre cele mai importante festivaluri paneuropene care militează pentru Europa şi diversitatea sa culturală. Evenimentul este susţinut de o alianţă formată din 26 de organizaţii publice media europene.
Documentarul „Pe Cale – despre voinţă şi schimbare” vorbeşte despre transformarea lui Tibi Uşeriu care a fost condamnat pentru jaf armat și închis într-un penitenciar de maximă securitate din Germania. Însă, ajutat de familia sa, Tibi a devenit ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violenţă în familie şi în afara ei, lipsă de educaţie şi de îndrumare reală din partea părinţilor şi a profesorilor.
„Filmul Pe cale – despre voinţă şi schimbare caută să afle ce resorturi interioare şi ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Uşeriu să-şi remodeleze viaţa. Când, cum şi de ce s-a produs revelaţia schimbării? Ca noi toţi, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educaţia era bazată pe pedepse corporale, şcoala şi comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinţilor, bunicilor, a trăit o adolescenţă într-o Românie dezorientată, în tranziţie, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiţi pentru ce-i aştepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reuşit”, a spus Ana Preda, regizorul filmului.
De trei ori câștigător al uneia dintre cele mai dure competiții din lume, Ultramaratonul 6633 Arctic, în 2016, 2017 şi 2018, Tibi Ușeriu spune întodeauna un lucru care a inspirat pe mulți: „Când nu mai poți, mai poți un pas”.
Adaugă comentariu