Actualitate Cultură

Doi bărbaţi care se luptă cu un balaur, în relief pe Biserica Reformată de la Şieu Odorhei

Comuna Şieu Odorhei ar merita să devină o destinaţie pentru turiştii interesaţi să viziteze monumente istorice dacă şi autorităţile locale ar pune umărul la promovarea lor. În comună, sunt nu mai puţin de trei monumente de interes: Biserica Reformată din secolul al XIII-lea, ruinele unei biserici din aceeaşi perioadă de la Şirioara şi castelul din secolul XVII din Cristur- Şieu.

Întrucât Primăria Şieu Odorhei nu are nici măcar pagină de internet, iar autorităţile locale nu au găsit nicio soluţie ca să promoveze comuna, rămâne în sarcina altor instituţii să se ocupe de aceste aspecte, deşi turismul ar putea aduce bani la bugetul local. Astfel, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a început să promoveze pe pagina sa de Facebook diverse monumente, printre care şi Biserica Biserica Reformată-Calvină din sec. XIII. Aflăm tot de aici că aceasta a fost refacută în sec. XV şi că are frize de arcuri sub cornişa laturii de sud a altarului, iar pe poarta de nord poate fi observat un relief în lunetă reprezentând lupta a doi cavaleri cu balaurul.

“Biserica reformată din Şieu-Odorhei, datând din a doua jumătate a sec. XIII, este o biserică-sală, construită sub semnul influenţei cisterciene în care se renunţă la sanctuarul cu absidă semicirculară – tipic romanică – fiind preferat sanctuarul pătrat, boltit în cruce pe ogive. Sistemului de boltire i se asociază, ca elemente caracteristice, capitelele cu croşete ale arcului triumfal, de asemenea ferestrele circulare polilobe, adevărată marcă a goticului cistercian. Caracteristic bisericii îi este şi absenţa turnului-clopotniţă. Aici se află cea mai importantă piesă de sculptură aparţinând goticului timpuriu transilvănean, şi anume un relief care decorează timpanul portalului nordic al bisericii şi care înfăţisează o scenă de vânătoare. Doi bărbaţi înarmaţi cu lănci se luptă cu un fel de balaur înaripat, scena simbolizând lupta virtuţilor cu viciul”. (Drăguţ, V., 1979, Arta gotică în România).

Tot în comuna Şieu Odorhei se află ruinele unei biserici din secolul al XIII-lea în satul Şirioara şi Castelul din secolul al XVII-lea în satul Cristur-Şieu.

Sursa foto: Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud

Etichete

13 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS