Social

Doi frați cultivă afine la Galații Bistriței. Cât de profitabilă este afacerea

”Într-un sezon bun obținem în jur la o tonă de fructe. În fiecare an a fost bună recolta. Noi suntem mulțumiți cu cât am câștigat până acum”, a spus profesoara de fizică Ramona Ruști care, împreună cu fratele ei, Paul Niculai, are o plantație de afini pe 30 de ari la Galații Bistriței.

”Am început în 2010 această afacere cu bani proprii, iar în timp am tot crescut numărul de plante și suprafața până am ajuns la 3000 de arbuști. Din punctul nostru de vedere, nu a fost deloc dificil fiindcă nu necesită foarte multă muncă fizică. Trebuie doar udate și plivite plantele, au nevoie de apă și de aer ca să crească și să se facă mari. De prin 15 iunie până în 15 august produc fructe. Anul acesta este unul bun fiindcă a plouat și plantelor le-a plăcut și au crescut fructele mari. Le adunăm cu mâna, bucată cu bucată. Ele se coc pe rând și le culegem pe rând”, a spus Ramona Ruști care a venit a doua oară cu afine proaspete de vânzare, sâmbătă, la piața locală de la Biserica Evanghelică.

Potrivit acesteia, într-o zi, o persoană poate aduna 30-40 de kilograme de afine. Odată strânse, fructele proaspete sunt vândute în piață sau la prieteni și cunoscuți. Cei care comandă mai multe de 5 kilograme și vor acest lucru beneficiază de livrarea acasă a fructelor proaspete.

”Afinele de cultură rezistă la frigider proaspete chiar și două săptămâni fiindcă sunt mai tari decât cele de pădure și nu se zdrobesc așa de ușor. Se pot face din ele afinat, sirop, gem sau chiar compot fiindcă fructele sunt destul de mari și se pretează și la așa ceva”, a spus ea.

”E o afacere profitabilă pe care o recomand celor care au teren. După primul an, deja afinul face fructe. Într-un sezon bun, noi obținem în jur la o tonă de fructe și profit cât să ne scoatem cheltuielile de peste an. În fiecare an a fost bună recolta. Noi suntem mulțumiți cu cât am câștigat până acum, nu avem deocamdată planuri de extindere. Ne mulțumim să vindem ca și până acum, pe plan local”, a mai spus ea.

Afinul este un arbust apreciat mult pentru fructele sale care se consumă în stare proaspătă sau prelucrate sub formă de suc, sirop, dulceață, afinată, vin dar și pentru valoarea terapeutică a fructelor și frunzelor, având o serie de utilizări medicinale în tratarea unor afecțiuni ale stomacului și intestinului, ale aparatului urinar, în diabet, în ameliorarea și creșterea acuității vizuale. Fructele de afin (afinele) sunt bogate în zaharuri, vitamine, săruri minerale, substanțe tanante ș.a.

Dacă până către sfârșitul celui de al II-lea deceniu al secolului XX erau cunoscute numai afinele din flora spontană care cresc în zona montană în țara noastră, unde pot forma covoare compacte, în ultimul timp s-au creat și introdus în cultură soiuri de afine cu fructul mare, care ocupă suprafețe considerabile în multe țări.

Afinul de cultură cu tufă înaltă este originar din America de Nord fiind obținut din încrucișarea mai multor specii (Vaccinium australe, V. corymbosum etc.) și a fost introdus în România la sfârșitul anilor ´60. Fructele acestui arbust sunt foarte solicitate la export.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.