Printre cei 2.000 de invitaţi oficiali care au participat, duminică, la sfinţirea Catedralei Naţionale, s-a numărat şi deputatul Doina Pană, vicepreşedinte al PSD. Parlamentarul a asistat la slujbă în interiorul lăcaşului de cult, în timp ce credincioşii au stat pe esplanada din faţa Catedralei şi au putut urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.
„O urmăresc de vizavi, de la etajul 8, de peste 4 ani, cum se înalță. Și-a dorit-o regele Carol I, apoi regele Ferdinand. După mai bine de 140 de ani, într-un an unic – Anul Centenarului, avem în sfârșit această realizare unică: Catedrala Mântuirii Neamului! Am avut privilegiul de-a participa la momentul unic: Sfințirea Altarului, în prezența a zeci de mii de români veniți din toată țara. Roma are San Pietro, Parisul Notre Dame. Acum și Bucureștiul are Catedrala Mântuirii Neamului- Simbol Naţional al credinței poporului român!”, a scris Doina Pană pe Facebook.
Dintr-o filmare postată de Doina Pană reiese că stătea în aceeaşi zonă cu premierul Viorica Dăncilă.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au oficiat Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La finalul acesteia, a fost citit Actul de sfinţire.
Toţi credincioşii care doresc se vor putea închina în Altar, până joi seara (”Zilele Sfințirii”).
Ideea ridicării unei Catedrale reprezentative pentru spaţiul românesc a apărut imediat după dobândirea independenţei de stat în urma războiului din 1877-1878, atunci când s-a constatat că nicio biserică din Bucureşti nu era suficient de încăpătoare pentru a găzdui pe toţi cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne.
După proclamarea României ca Regat, Regele Carol I înaintează Camerei Legislative un proiect de lege privitor la construirea unei Catedrale în Capitală. Legea a fost votată în 20 mai 1882 în Senat, fiind considerată ziua de start a proiectului. Astfel, s-a născut Legea nr. 1750 promulgată de Regele Carol I la 5 iunie 1884 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 49 din 6 (18 iunie) 1884, în care se menţiona necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe în Bucureşti.
Cu toate că Regele Carol I a promulgat primul proiect de lege destinat construirii Catedralei, lucrările s-au tergiversat, iar imediat după Marea Unire Mitropolitul Primat Miron Cristea, devenit Patriarh în 1925, a mers în audienţă la Regele Ferdinand pentru a-l ruga să sprijine proiectul. După o analiză a propunerilor, Patriarhul Miron a decis asupra locului de la baza Dealului Mitropoliei (actuala Piaţă a Unirii) care a fost sfinţit în 11 mai 1929. Demersurile s-au oprit din cauza crizei economice, a celui de-Al Doilea Război Mondial şi apoi din cauza instaurării regimului comunist în România.
Patriarhul Teoctist a fost cel care a relansat proiectul de ridicare a unei Catedrale Naţionale, în acest sens sfinţind o cruce în 5 februarie 1999 ca piatră de temelie a viitoarei catedrale, în locul din Piaţa Unirii pe care-l sfinţise anterior şi Patriarhul Miron Cristea.
Între timp, amplasamentul a fost schimbat, fiind stabilit în 2005 pe Dealul Arsenalului, pentru cele cinci biserici “răstignite”, dintre care trei (Alba Postăvari, Spira Veche şi Izvorul Tămăduirii) au fost demolate, iar două (Schitul Maicilor şi Mihai Vodă) au fost translate de către regimul comunist spre a construi pe locul lor Casa Poporului.
Catedrala Naţională este construită în proporţie de 95%, stadiul ‘la roşu’, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator. Din anul 2010 până în 2018, statul şi Biserica au cheltuit aproximativ 110 milioane euro prin construcţia la roşu a Catedralei Naţionale.
Catedrala Naţională are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, ca urmare a evlaviei pe care o au credincioşii faţă de încreştinătorul poporului nostru şi ocrotitorul românilor de pretutindeni.
Și România și Finlanda sărbătoresc amândouă centenarul. Una și-a făcut cadou Catedrala Mântuirii Neamului, alta Biblioteca Viitorului. Când ești în Evul Mediu întârziat poți bate la români ca la fasole, nu-i așa, Liviu Dragnea?
Catedrala aia mostruoasă a început-o bă$e$cu prin 2010. https://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/ce-mai-rade-traian-basescu-intre-popi-659660
Basescu s-a opus !
„În anul 2004, Guvernul Adrian Năstase a transmis în folosință Bisericii Ortodoxe Române o suprafață de 5 hectare din Parcul Carol I, pe platoul central, unde urma să se demoleze Mausoleul și să fie ridicată Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Decizia de construire a Catedralei pe locul Monumentului Eroilor din Parcul Carol a stârnit numeroase controverse și proteste. Traian Băsescu, în calitate de primar al Capitalei, s-a opus, s-a judecat și a câștigat procesele cu autoritățile (Primăria sectorului 4 și Consiliul general) care au emis autorizații pentru construirea Catedralei în parc, [7] astfel că Mausoleul a fost salvat și s-a trecut la căutarea unui alt amplasament pentru Catedrală.”
Victor Ponta vroia moschee. Vă mai amintiți? Erdogane, Erdogane!
Doamna draga, stii ce mai au orasele alea in plus pe langa cele mentionate? Ti-as enumera eu incepand cu spitale, scoli moderne, locuri de munca, infrastructura, etc., dar mi-e ca fac febra musculara la degete la cat as avea de scris. Credinta poporului roman este doar la suprafata, cand sunt si altii pe langa noi, sa dam bine in societate. Cand apare interesul personal in joc, romanii nu mai au nici tata, nici mama, nici Dumnezeu. Amin!
Frumoase poze!
Un munte de caramizi fara nici o arhitectura.. trebuia mai mare amprenta la sol sa incapa mai multa lume. Smecherii au stat pe scaune iar oamenii de rand afara in picioare… degeaba are 8 lifturi si in ea incap doar 2000 de scaune sau 5000 persoane in picioare…
(…) Vorbeai deunzi de unire. Care unire? Sau vorbeai de PSD-ul unit in marsavii, nesimtiri, fapte penale in loc de unire in cuget, simtiri si fapte. Speranta noastra este la Dumnezeu si la DNA ca o sa scape acest popor de hoti si mafioti. Sa se traga clopotele Catedralei Neamului pana Dumnezeu si DNA aude ruga noastra. comentariu editat
Mihai cacăte și hai! Tu ai icoane cu inchizitoarea koveși pe pereți?
Bistrițenilor analfabeți, despărțiți verbul de pronume ca să-l poți mânca felii, felii, ca salamul!
S-au luat milioane de la sanatate pentru o uratenie la care sa te rogi pentru sanatate. Vai de noi
Ăștia de sus, toți sunt din gașca lui Dăncilă. Pentru Dăncilii de Bistrița, atenție la acordul dintre subiect și predicat!
Nu aveaţi şi acest „privilegiu”, peste celelalte, dacă s-ar fi obosit dl. Preşedinte Dracnea să participe, să aibă onoarea de a „onora” această invitaţie. Da, chiar aşa, nu l-am văzut pe domnia sa la Sfinţirea Catedralei Neamului, unde s-a ascuns ? S-a păcălit, deoarece D-l Preşedinte Klaus Werner Johannis i-a tras „clapa”, nu a participat, fiind la Bruxeles.
Dancila de bistrita
Hidoşenia şi grotescul hardughiei chiciului etern trebuia amplificată prin prezența acestor elemente, credincioșii roșii. Pentru o Românie vidanjată şi deratizată de toxicitatea psd!
I-ați văzut? Jandarmeria română n-a lovit nici un ortodox că Jandarmeria română bate numai protestanți. Ca la fasole. Ne revedem pe 1 Decembrie.
Ortodocșii nu au vrut să dea LOVITURĂ DE STAT, nu au vost violenți, nu au dat cu excremente în jandarmi ca și javrele din 10 august !
Rog redactia TIMP ONLINE sa ingradeasca comportamentul deplasat al unor postaci de serviciu care si-au facut o preocupare din a da minusuri cu nemiluita pe comentarii care nu convin partidului pe care ei il reprezinta. Articolele sunt virusate de acesti trepadusi.Cer ca aplicatia care functioneaza doar in parte sa fie generalizata. Asa este corect ! Multumesc TIMP ONLINE !