Actualitate

Doina Pană: BN, în coada topului transporturilor ilegale de lemn. La anul, ”Radarul balastierelor”

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a declarat că Bistrița-Năsăud este spre coada clasamentului transporturilor ilegale de lemn de la începerea programului ”Radarul pădurii” și că, deoarece își dovedește eficacitatea, sistemul ar putea fi extins din 2015 și la balastiere.

”Marți, în ședință de Guvern, fac un raport legat de implementarea ”Radarului pădurilor”. Funcționează foarte bine. Sistemul e foarte bun și va fi perfecționat în continuare. Ca și cifre, prin 112 am avut 534 de apeluri, din care 172 de transporturi au fost ilegale. Funcționează ca și cheie de control, dacă nu există codul nu poate intra într-un depozit. Au fost și peste 200 de cazuri în care transporturile n-au fost primite în depozit fiindcă n-aveau cod unic”.

Ministrul a prezentat într-o conferință de presă și ierarhia județelor la transporturile ilegale de lemn.

”În prima perioadă după implementare s-a încercat foarte mult, sperând că nu va funcționa, dar apoi a scăzut numărul acestora. Pe locul 1 la rău avem Brașov cu 16 transporturi ilegale, apoi Sibiu cu 15, Gorj și Hunedoara la egalitate cu 13. Avem și 11 județe unde nu a fost semnalat niciun transport ilegal și apreciez în mod deosebit acest Lucru. Bistrița-Năsăud, cu trei transporturi ilegale, este spre coada clasamentului”.

Doina Pană a menționat că aproape 9.000 de agenți economici și-au cerut acorduri, deși până la ora la care a intrat în vigoare ”Radarul pădurii”, 8 octombrie, erau mult mai mulți:

”Deci automat rezultă că aveau alt gen de ocupații. Lipsesc câteva mii. Unii poate s-au retras din activitate, s-au reprofilat, nu vreau să fac niciun fel de acuzații dar este și acesta un semn de întrebare”.

Ea a adăugat că sisteme similare pot fi implementate și în alte domenii, spre exemplu pentru balastiere.

”Din punctul meu de vedere, mă gândesc pe balastiere. ”Radarul pădurii” este un sistem care își dovedește eficacitatea și în orice zonă în care avem semne de întrebare sau reclamații că lucrurile nu merg cum trebuie ar fi benefic. Eu pe domeniul meu mă gândesc să mă duc și spre ape, pentru că din partea pescarilor, ecologiștilor, cetățenilor sunt sesizări, așa cum pe păduri îmi spuneau oamenii ”Aveți grijă să rămână păduri și pentru copiii noștri”, mă gândesc că n-ar fi rău să avem un sistem similar și pentru balastiere. Să se exploateze cât a aprobat Agenția Națională pentru Resurse Minerale. În 2015, așa mă gândesc. Trebuie creată baza de date, la păduri l-am putut implementa rapid pentru că baza de date exista din 2008, numai că nu lucra în timp real. Am venit și am îmbunătățit sistemul ca să poată funcționa în timp real”.

Datele primelor evaluări indică un recul al ilegalităților (76% la confiscarea materialelor lemnoase, 30% la contravenții) după punerea în aplicare a sistemului.

7 comentarii

  • Doamna Ministru : DOINA PANA. Primiti din partea mea si a ECOLOGISTILO din org. mun B-ta , foarte multi din ei fiind si pescari sportivi si amatori, toata sustinerea , FELIcitari si MULTUMIRI anticipate. Dupa CODUL SILVIC extrem de important toata atentia ministerului din care faceti parte trebuie sa cuprinda si domeniul apelor interioare din ROMANIA. Impreuna cu colegii ECOLOGISTI va putem sprijini si informa cu lucruri interesante si putem veni cu propuneri concrete pt. salvarea raurilor noastre. Un singur ex. va dam ; raul SIEU era in anii 60 – 70 o minunatie fiind cotat pe locul intai in EUROPA la specia scobar , clean si mreana. Suntem in 2014 iar starea lui nu poate fi descrisa in cuvinte (negativ) bineinteles. SANATATE MULTA !!!

  • NU cumva va inselati haideti pe birgau sa vedeti cind se face schimbul la sectia de politie sa vedeti camionetele cu lemne acoperite cu fin cum merg in coloana insotite si pazite de padurarii sau remorcile care transporta de doua trei ori cu un aviz de expeditie cu cod cu tot.Pe urma sa vedeti pe ce loc se afla judetul. Padurarii fura la fel ca inainte fara nici o grija.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.