Actualitate

Doina Pană: Bugetul de stat pe 2016, benefic pentru români

”O zi extrem de importantă. Votarea bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale de stat va aduce în anul 2016 multe lucruri bune pentru români. Toate măsurile bune prevăzute în proiectul de buget al Guvernului Ponta, se regăsesc. Pe lângă scăderea TVA la toate alimentele de la 24 la 9%, același lucru se va aplica și pentru apa potabilă și cea pentru irigații. Pentru restul produselor, TVA va scădea cu 4%. Sunt măsuri care vor crește puterea de cumpărare a tuturor românilor. Pensiile vor crește cu 5% și toate măririle de salarii votate în Parlament pentru bugetari se vor aplica. Relaxarea fiscală pentru angajatori se regăsește și ea. Am votat pentru un buget care îi va afecta benefic pe toți românii! PSD nu e la putere. PSD și-a votat propriul buget, construit de Guvernul Ponta, chiar dacă a fost înaintat în Parlament de un alt guvern. E un buget cu măsuri și pentru mediul economic dar, în principal, pentru români, pentru creșterea nivelului de trai al tuturor românilor”, a menționat pe Facebook deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD.

Bugetul de stat a fost adoptat în procedură de urgenţă, fără ca Parlamentul să aducă mari modificări faţă de forma înaintată spre dezbatere de către Guvern.

 

Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii. Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentând rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Veniturile totale ale bugetului de asigurări sociale sunt cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut, pe fondul scăderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii şi al creşterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru 2016 se alocă o subvenţie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mică decât cea de anul trecut.

Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistenţei sociale şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei şi active nefinanciare.

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde lei, cu o pondere de 6,8% din PIB. Principala măsură pentru anul viitor o reprezintă majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui număr de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.

O altă măsură vizează acordarea indicelui de corecţie de 1,09% pentru circa 150.000 de pensionari care ar urma să se înscrie în sistemul public de pensii anul viitor.

Bugetul alocă pentru anul viitor 318 milioane lei pentru biletele de tratament balnear şi recuperarea capacităţii de muncă, 540 milioane lei pentru ajutoarele de deces, iar 439 milioane lei reprezintă suma alocată bunurilor şi serviciilor, respectiv pentru taxele poştale percepute la transmiterea pensiilor la domiciliul pensionarilor.

Necesarul pentru plata prestaţiilor cuvenite în cazul accidentelor de muncă şi boli profesionale va fi de 103 milioane lei, astfel că suma totală alocată din acest buget cheltuielilor de personal se ridică la 190,7 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj şi 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurărilor pentru şomaj şi 1,6% pentru plata creanţelor salariale.

Etichete

6 comentarii

  • Doamnă, tocmai ţi-ai votat pensie speciala si ai tupeul sa ne vorbesti de buget? Dumneata ti-ai dat dintr-un condei cu 20 milioane in plus fata de orice alt profesor care ia si el o amarata de pensie. Chiar asa tampiti ne crezi? Dumneata si PSD-istii dumitale sa aveti parte de ceea ce meritati

  • … .Hotarati-va,care aveti dreptate,presedintele Cj(e.m.r.)care spunea ca daca va fi votat bugetul asa,,ma arunc in paraul Lechintei”,sau tu care lauzi acest buget?… votati orice buget,numai sa nu va dea nemtul pe mana DNA.Dar mai devreme sau mai tarziu ,ve-ti vizita beciul domnec.PAREREA MEA!

  • Ma intreb de unde atata nesimtire sa se prezinte in fata oamenilor care au o amarata de pensie de 350 lei?Chiar nu ii e frica de reactia oamenilor?

  • Dna Doina ,nu aveti nicio remuscare cand va ganditi ca mama dvs de la Matei si multe rudenii au in jur de 400 de lei,iar dvs,profesoara, care s-a urcat prin votul lor si a multor dintre cei ce au crezut in onestitatea DASCALULUI,pe cea mai inalta treapta ,veti beneficia de o pensie de care chiar mama dvs se va rusina,Sunt curios ,daca veti avea tupeul imens de a le mai cere macar lor votul! Mare deceptie!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.