Doina Pană a apreciat drept un lucru favorabil implicarea sindicatelor şi autorităţilor germane în demersurile de informare a românilor care doresc să muncească în Germania, în scopul prevenirii exploatării şi a abuzurilor la adresa acestora.
Partenerii germani au remarcat rolul benefic al forţei de muncă provenind din România pe piaţa muncii din Germania, argumentat cu informaţii din piaţa muncii şi date statistice, care pun în evidenţă contribuţia notabilă a muncitorilor români la progresul economiei germane.
”Apreciez aceste afirmaţii pe care le faceţi şi consider că o voce ca a dumneavoastră poate duce la o schimbare de mentalitate în societatea germană în privinţa migraţiei forţei de muncă. Cum migraţia forţei de muncă în Uniunea Europeană este firească, partenerii sociali sunt datori să caute împreună soluţii pentru a amplifica efectele benefice ale acestui fenomen. Guvernele, sindicatele, patronatele, societatea civilă, prin eforturi concertate, pot ajunge la a transforma principiul liberei circulaţii a forţei de muncă, în sensul filosofiei care stă la baza construcţiei europene, într-o sursă de prosperitate, progres economic şi integrare”, a spus Doina Pană.
Părţile au convenit continuarea şi intensificarea dialogului în interesul românilor care muncesc sau intenţionează să muncească în Germania, informează Cabinetul ministrului.
”Restricţiile de pe piaţa muncii nu au împiedicat lucrătorii să plece, dar au favorizat munca la negru, condiţiile dure de muncă şi salariile mici”, a spus Doina Pană, potrivit Mediafax.
Federaţia Sindicatelor din Germania a lansat ghidul ”Eşti informat, eşti protejat”, ce conţine informaţii care să îi ajute pe români să lucreze legal şi în condiţii echitabile în Germania.
Aproximativ 260.000 de români sunt în Germania şi cei mai mulţi sunt bine integraţi pe piaţa muncii, a precizat partea germană.
Adaugă comentariu