Politică

Doina Pană: Internetul a creat o generaţie de tineri foarte sedentari

Ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, a spus că este nevoie de creşterea numărului de ore de sport în şcoli, aşa cum a propus premierul Victor Ponta, dar că momentan nu poate fi aplicat de la clasa pregătitoare şi până la clasa a XII-a. Ea a mai afirmat că, la ce buget a primit România de la UE, ”e ca şi cum un ungur sau un francez valorează cât doi români”.

”Şi în calitate de profesor, am salutat propunerea premierului de creştere a numărului de ore de sport în şcoli, începând de la clasa pregătitoare şi până la finalizarea liceului. Chiar dacă internetul înseamnă o sursă uriaşă de informaţie şi oferă bazele unei dezvoltări foarte largi a tinerilor, are şi aspect negative. Nu numai că nu poţi controla informaţia cu care vin ei în contact, dar a generat o generaţie de tineri foarte sedentari. Foarte mulţi părinţi se plâng că foarte multe ore îşi petrec pe internet copiii lor, nu mai fac mişcare. Există studii externe care spun că la un dolar investit în educaţie fizică şi sport obţii ca profit peste 3 dolari prin faptul că starea de sănătate creşte, afecţiunile cardio-vasculare, diabetul, scad, economia respectivă se referă la costurile pentru sănătate. Tot mai puţini părinţi îşi permit să-şi trimită copiii la săli de sport, la activităţi plătite, iar premierul a ieşit cu propunerea fermă ca patru ore de sport dacă se poate să se facă la şcoală. S-au demarat nişte studii, ministrul Educaţiei a venit cu nişte prime rezultate. La ora actuală nici n-am avea suficienţi profesori de sport care să acopere de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a o creştere atât de masivă, ar fi şi problema bazelor sportive, fiecare şcoală are cel mult o sală de sport. Deocamdată nu se poate implementa radical, concluzia e începerea cu ciclul primar, urmând ca în anii următori, împreună cu administraţiile locale şi găsind soluţii pentru aceste baze sportive din şcoală şi pentru numărul de profesori să se treacă spre creşterea la 3-4 ore de sport”, a spus Doina Pană.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică proiectul Planului cadru pentru învăţământul primar prin care propune creşterea numărului de ore prevăzut pentru activităţile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase a elevilor, respectiv educaţie fizică şi muzică. Ministerul propune creşterea numărului de ore de sport în învăţământul primar, pe lângă cele două ore la „Educaţie fizică” fiind prevăzute la clasele pregătitoare, întâi şi a II-a alte două ore la „Muzică şi mişcare”, iar la clasele a III-a şi a IV-a, o oră la „Joc şi mişcare”.

Doina Pană a mai declarat că este normal să existe nemulţumire privind suma care va fi alocată de UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020, 39,887 miliarde de euro. ”Premierul Victor Ponta ne-a prezentat în şedinţă de Guvern o situaţie foarte relevantă de ce trebuie să fim atât de nemulţumiţi faţă de bugetul alocat de UE. Nu numai că faţă de propunerea din toamnă a Comisiei Europene ni s-au luat 9 miliarde, dar dacă vedem cât ni s-a luat din bugetul propus pentru întreaga Uniune, un sfert, este foarte grav. Al doilea studiu prezentat, şi mai relevant. Orice proiect finanţat de UE urmăreşte ce segment de populaţie deserveşte. Prin prisma populaţiei, România este a 7-a ţară în UE. La ce buget am primit noi, comparativ cu oricare ţară din jurul nostru, e la jumătate per locuitor, ca şi cum un ungur, un polonez, un francez, un spaniol, valorează cât doi români, ceea ce iar nu e OK. Cei care merg să negocieze pentru România trebuie să o facă din tot sufletul, pentru binele românilor. Noi în orice situaţie am fost puşi la coada UE şi nu e normal. E un buget de coeziune, ţările mai sărace trebuie să se dezvolte într-un ritm mai rapid decât cele bogate. Este nedrept. Faptul că preşedintele s-a împăunat cu ce mare rezultat a făcut nu justifică absolut deloc ce s-a întâmplat”, a adăugat deputatul PSD.

”Chiar dacă această creştere economică pe 2012 este una mică, în zona euro vorbim de o stagnare sau uşoară recesiune, pe noi ne bucură foarte tare creşterea pe trimestrul III şi IV. Drumul pe care am pornit este un bun, aceste cifre ne spun că reîntregirea salariilor, creşterea punctului de pensie, creşterea salariului minim, 800 de lei de la 1 iulie, sunt măsuri bune”, a mai spus Doina Pană, care a precizat că Legea Consiliului Economic şi Social a fost finalizată: ”Am avut dialog cu sindicatele şi patronatele, am bătut în cuie o formă finală, urmează să abţinem avizele de la Justiţie, de la Ministerul de Finanţe, să-l înaintăm în Guvern şi de acolo în Parlament, vrem să meargă pe cale normal încât această instituţie să funcţioneze mulţi ani fără să fie vreo modificare legislativă în acest sens”.

6 comentarii

  • ,,fiecare scoala are cel putin o sala de sport”? fals! nu cunoasteti realitatea dna ministru? sunt scoli din mediul rural unde pe timp de iarna elevii nu fac orele de educatie fizica pentru ca nu au nici macar o sala incalzita unde sa se poata desfasura ora. cat priveste un teren potrivit pentru efectuarea orelor de sport ,iarna e numai gheata.primavara si toamna sunt pline de noroi iar vara …e vacanta.e obligatoriu sa gasiti resursele financiare pentru cate o sala de sport la fiecare scoala ! avem nevoie de tineri inalti ,frumosi si sanatosi.unde sa practice sport in satele din judetul bn?…si mai am eu o durere:unde sa mai invete sa inoate copiii din ziua de azi?mai ales cei din sate? raurile sunt murdare,bazine de inot nem iar la oras e prea scump sa duci un copil sa invete sportul acesta care e cel mai complex sport.

  • salut decizia de a mari numarul de ore de sport in invatamantul preuniversitar. Degeaba suntem tari la mate, fizica, chimie, bio… daca devenim niste abonati permanenti la niste spitale infecte sau la un sistem de sanatate aflat in pragul falimentului…

    p.s. oricum nu suntem tari la mate, fizica, chimie, bio…

    • asa-i in Romania dl. Alex. Ce sa facem ?Pe astia i-ati ales …cu astia mergem. Se poate altfel?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.