Politică

Stelian Dolha: Legea ariilor protejate trebuie modificată

Deputatul PNL Stelian Dolha a declarat că în Comisia pentru agricultură s-a discutat despre modificarea legii ariilor protejate. Consiliile Locale din Romuli sau Telciu plătesc peste 50.000 de lei de an pentru pază fără ca statul să le despăgubească, ceea ce nu este corect, spune Dolha. El a propus modificarea plafoanelor de la care se porneşte impozitarea fermierilor.

”Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a Comisiei pentru agricultură, din care fac parte, a fost o modificare legislativă în ceea ce priveşte ariile protejate, un subiect delicat. Sunt unele lucruri care nu au fost foarte bine întocmite în lege. Când vorbim de extinderea ariilor protejate, va trebui să consultăm Consiliile Locale, adică pe cei care păstoresc zona protejată. Extinderea ariilor se făcea fără consultarea Consiliilor Locale. Nu numai că o să susţin noul proiect, poate o să vin şi cu alte modificări, pentru că trebuie să reparăm lucrurile injuste în legislaţie. Vorbind de Bistriţa-Năsăud, peste 20 de primării au păduri şi păşuni în acest spaţiu, arii protejate în Parcul Naţional Munţii Rodnei. I-am întrebat pe primari, viceprimari, şefii de ocol, mi-au spus că niciodată nu au fost întrebaţi în legătură cu aceste spaţii. Chiar şi acum, nici măcar nu ştiu care e flora sau fauna care se ascunde în aceste arii protejate, dar le cerem ca spaţiile să fie păzite de către ei fără ca statul să-i despăgubească. Nu e corect. Nu pot să intervină în aceste spaţii, ce să mai vorbim de dezvoltare economică şi turism. La Telciu sunt în proprietate comunală peste 1.000 de ha în zona protejată şi peste 2.000 de ha în zona-tampon. Ei plătesc între 500 şi 700 de milioane de lei vechi pe an pentru paza asigurată. Din 2008 încoace, nimeni nu i-a despăgubit. Ei trebuie să asigure paza prin lege, dar nimeni nu-i întreabă cât a costat. Romuli are 600 de ha în aria protejată, nici pe ei nu i-a întrebat nimeni. Lucrurile nu mai pot continua aşa, legea trebuie amendată. Când vorbim de extinderea ariilor protejate, trebuie să vorbim de acordul primarilor, al Consiliilor Locale”, a spus preşedintele interimar al PNL Bistriţa-Năsăud într-o conferinţă de presă.

Stelian Dolha a adăugat că a făcut o propunere în grupul liberal al Comisiei pentru agricultură ”privind modificarea plafoanelor, bazelor de la care se pleacă fiscalizarea fermelor de subzistenţă, care au nevoie de o gură de oxigen pentru a reuşi să le menţinem sau să se transforme în ferme familial sau medii”. ”Am venit cu propunerea de a mări această bază de impozitare: dacă la cartofi baza de impozitare este de la 2 ha în sus, eu am spus că trebuie să plecăm de la 3 ha, la legumele de câmp de la 0,5 ha la 1,5 ha, pomii de la 1,5 la 2 ha, via pe rod de la 0,5 la 1 ha, vaci şi bivoliţe de la 2 la 4 capete, la porci de la 6 la 15 capete, vine şi caprine de la 10 la 20, la albine de la 50 de familii la 75. E o propunere înaintată preşedintelui Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru. Sunt nişte adevăruri luate din Bistriţa-Năsăud de la cei implicaţi, le-am transmis mai departe”, a spus Dolha.

Legat de acest aspect, ministrul delegat pentru dialog social Doina Pană a spus care au fost argumentele cu care a venit ministrul Agriculturii în şedinţa de Guvern: ”S-a luat în calcul ce înseamnă consumul propriu pentru fiecare gospodărie şi ce înseamnă deja profit. De asta la numărul de vaci, la culturi, până aici e consum propriu, de aici încolo e profit şi trebuie impozitat”.

5 comentarii

  • Dolha ar vrea ca toate padurile sa fie gestionate exemplar de primarii asa cum s-a intamplat la Prundu Bargaului, mai bine ar incerca sa propuna extinderea ariilor protejate, pentru ca mai avem putin si nu avem ce proteja. Primarii nu stiu ce fauna si flora se afla pe raza lor de competenta pentru ca nu-i intereseaza decat un singur lucru sa exploateze padurea. Primariile puteau foarte bine sa faca propuneri de situri Natura 2000, dar nu au facut-o pentru ca nu aveau interes sa protejeze ceva, pacat pentru ca se pot face bani frumosi din asta. Gandirea ecologica este foarte apreciata oriunde in lume, numai la noi se gasesc deputati care sa sustina exploatarea padurilor din ariile protejate. Domnule Dolha cine au fost sponsorii dvs. in campania electorala? Or fi cumva din zona silviculturii? Jos labele de pe padurile noastre, sunt si ale copiilor vostrii! Sa va fie rusine domnule Dolha!

  • Parcul National Muntii Rodnei este si Rezervatie a Biosferei, similar cu Delta Dunarii , a fost declarata asa de prin anii 70, vreti voi acum sa fie altfel, va spun eu ca nu se poate, va fi un scandal pana la UE, pentru ca voi nu ati auzit de UNESCO, ati lipsit la lectia asta, domnule deputat? Va intereseaza doar banii pe care cica i-ar pierde primariile, dar beneficiile ca avem un mediu curat si paduri care sa mai estompeze din poluare nu sunt importante? Ganditi pentru viitorul nostru nu pentru interesele de moment ale unor primari care nu stiu altceva decat sa se planga ca nu pot incasa subventiile pentru pasuni. Asta e durerea lor nu? Deputatul Dolha gandeste mic, poza este insa mai mare, asa ca look at the big picture and follow the money Cristina.

  • D-le Dolha, nu stiu de unde a-ti aparut, ce scoala aveti „in spate” nu pe hartie, dar reusiti de la inceput sa cadeti in penibil numa’ din dorinta de a va baga in seama, de a fi vizibil, vezi Doamne…aveti activitate, sunteti „interesat” de colegiu! In primul rand Parcul National M-tii Rodnei a fost declarat ca sit Natura 2000, in urma unui proces laborios de confirmare, dezbatere publica, validare stiintifica, etc. Astfel, primariile din zona adiacenta parcului national, la fel si proprietarii de terenuri din zona, au fost invitati, au participat, si-au putut prezenta opiniile pro si contra, vis a vis de declarea acestui tip de arie protejata! Acum ca ei au stat ca si tampitei si au ascultat si privit ca boul la poarta cea noua la ceea ce le prezentau specialistii…aia e alta poveste! Necunoasterea legii, mai cu seama ca ai fost consultat in privirea continutului ei, nu te scuteste in final de prevederile sale! Nu Ordonanta de Urgenta cu privire ariile protejate trebuie modificata ci mentalitatea omului din zona si a conducerii care si a factorilor de decizie(aviz d-l Dolha)! In alta ordine de idei, existenta unui parc national;, a unui sit Natura 2000 in zona, nu face decat sa aduca beneficii locuitorilor acesteia! Mai iesiti si voi din padure (atata cat mai este) oameni buni si mai europenizativa!!

  • Sunt convins ca domnul Dolha nu a citit macar OUG 57/2007 ca altfel sigur ii veneau si alte idei. Poate sa modifice tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana dupa care, Directiva 79/409/CEE – pasari a Directivei 92/43/CEE – habitate, pe urma Regulamentul Consiliului (CE) nr. 3.254/91 sau Regulamentul Consiliului (CE) nr. 338/97. Daca ar fi citit sau ar fi intrebat macar pe cei care le-au citit ar fi aflat ca in aceste zone protejate se poate face si dezvoltare economica si turism. Ba mai mult statul de zona protejata iti poate aduce beneficii cum ar fi ridicarea subventiei pe teren de la 110 Euro pe hectar la peste 300 sau posibilitatea de a accesa linii de finantare dedicate. Dar, de ce sa-ti bati capul cu cititul si cu initiativele de dezvoltare economica si turistica cand poti sa ceri doar banii de la guvern ca doar de aia ai investit in campania electorala ca sa ajungi la putere si sa-ti dai bani conform unui vechi principiu liberal „prin noi insine-de la stat”.
    PS: 50000 de lei pe an, ma faceti sa rad. Si de castigat dupa padurile comunale nu castiga nimic? Da’ sa le dea inapoi la Maria Tereza daca nu le convine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS