Actualitate Recomandări

Doina Pană, în Malta. ”Un firesc care trebuie să ne îngrijoreze”

Ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a participat, la invitația doamnei Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate și a lui Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, la a 4-a Conferință internațională ”Oceanul nostru”, organizată în Malta.

Conferința, care a reunit delegații oficiale din peste 80 de țări, se înscrie în seria de evenimente organizate pe subiectul politicilor internaționale comune pentru oceane, 2017 fiind considerat anul maritim al Uniunii Europene.

Lucrările conferinței au fost structurate pe 7 sesiuni: poluarea mediului marin; protecția mediului marin; securitatea maritimă; construirea unei economii albastre durabile; pescuitul durabil; impactul schimbărilor climatice asupra oceanului; buna guvernanță a oceanelor.

”Pământul este „Planeta albastră”. Din totalul suprafeţei Pământului, peste 70% înseamnă apă. Chiar dacă Oceanul Planetar pare ceva foarte departe de noi, el ne influenţează major viaţă. Îmbolnăvindu-l, aşa cum s-a dovedit că o facem în ritm alert mai ales în ultimii ani, noi, oamenii, ne autocondamnăm încet la moarte. Nu trebuie să fii neapărat o ţară vecină cu o mare sau un ocean pentru asta, râurile sunt transmiţătorii poluanţilor colectaţi pe tot parcursul lor. Cifrele poluării Oceanului Planetar sunt îngrijorătoare şi schimbările climatice, tot mai accentuate în ultimii ani, vin ca un firesc. Un firesc care trebuie să îngrijoreze toate ţările lumii şi să oblige la măsuri concrete urgente, până nu e prea târziu! Această a fost concluzia unanimă a Conferinţei „Our Ocean”, organizată sub înaltul patronaj al Comisiei Europene, cu invitaţi ai guvernelor din peste 90 de ţări”, a menționat pe Facebook Doina Pană.

Uniunea Europeană a anunțat cu acest prilej 36 de acțiuni concrete pentru oceane sigure, protejate, curate și gestionate în mod sustenabil. Aceste angajamente se cifrează la 550 milioane de euro. Este vorba, de exemplu, de măsuri pentru reducerea deșeurilor din plastic, sau de un program de supraveghere a mediului marin prin satelit. În ceea ce privește plasticul, UE s-a angajat ca până la sfârșitul anului să nu mai folosească pahare din plastic de unică folosință la distribuitoarele automate din “toate clădirile și la reuniunile sale”. Doar finanțarea cercetării marine și maritime reprezintă în total 250 de milioane de euro.

În cadrul sesiunii ”Protecția mediului marin”, ministrul Doina Pană a menționat faptul că “În regiunea Mării Negre, România acționează ca un partener responsabil cu privire la implementarea strategiei marine.”

De asemenea, Doina Pană a folosit această ocazie pentru a reafirma angajamentul voluntar al României în acest domeniu, “O stare bună a mediului în regiunea marină a Mării Negre până în anul 2020”.

Foto: Ministerul Apelor și Pădurilor

2 comentarii

  • Cine vorbeste de poluare si mediu. I-a auzi ? Cea care a modificat CODUL SILVIC si pregateste taieri de paduri ca sa construiasca celule de gunoaie. , asa cum este cazul de la Tarpiu. Vai de mama noastra!

  • Hop şi noi în protejarea oceanului planetar… Ca să vezi ce îngrijorați suntem de paharele de plastic din mările şi oceanele lumii, iar la noi sunt pline malurile apelor şi barajele lacurilor de plasticuri…
    Te cruceşti de-a dreptul de ceea ce ți-e dat să vezi şi să auzi…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS