Politică

Doina Pană: Nu mai merge laitmotivul cu bugetarul grasul din spatele privatului slabul

Ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, a declarat că salariile din administraţie sunt extraordinar de mici şi că nicăieri nu mai există risipă de angajări. Deputatul PSD Daniel Suciu a afirmat că unii primari au salarii ”nesimţit de mici”, deşi sunt de toate în comună, ”de la moaşe comunale la pompieri”: ”Măsura creşterii salariilor ar fi una dreaptă pentru aleşii locali”.

Mai mulţi senatori şi deputaţi USL, inclusiv cei de Bistriţa-Năsăud, au semnat o iniţiativă legislativă prin care se propune creşterea salariilor personalului din sistemul bugetar, şi anume primari, viceprimari şi preşedinţi de Consilii Judeţene.

Astfel, preşedinţii de CJ ar putea avea în jur de 6.000 de lei, primarii de municipii între 5.000 şi 6.000 de lei, viceprimarii de municipii între 4.000 şi 5.000 de lei, primarii de oraşe peste 4.000 de lei, viceprimarii de oraşe între 3.000 şi 4.000 de lei, primarii de comune între 3.000 şi 4.000 de lei, viceprimarii de comune în jur de 3.000 de lei.

”S-a tot spus că salariile primarilor sunt jenante. Vă dau exemplul primarului de la Galaţii Bistriţei, care a câştigat toate alegerile cu peste 70% şi după 20 de ani de mandat şi are o pensie jenantă. Sunt şoferi la ministere care au salarii mai mari decât primarii, sunt subordonaţi ai primarilor de comune care au salarii mai mari decât primarii. Ar trebui să încetăm să fim ipocriţi, măsura creşterii salariilor e o măsură dreaptă pentru aleşii locali. Primarul într-o comună este de toate, de la moaşă comunală până la pompier când arde comuna, iar salariile sunt nesimţit de mici, sunt primari care au 1.500 de lei salarii”, a spus deputatul PSD Daniel Suciu.

”Uitaţi-vă şi la salariile din administraţie, sunt extraordinar de mici, sunt foarte mulţi la salariul minim. Nu mai merge laitmotivul de acum câţiva ani al lui Băsescu, cu bugetarul grasul din spatele privatului slabul. S-au redus enorm de multe norme, în învăţământ o dată 17.000 şi apoi 15.000, în sănătate puşcă sistemul, nu avem suficienţi medici şi asistenţi. Bugetari nu înseamnă numai funcţionarii. În Ministerul Muncii sunt direcţii unde plecând oameni la pensie se blochează posturi şi direcţia nu mai poate funcţiona. Nicăieri nu mai există risipă de supraangajări”, a completat ministrul delegat pentru dialog social Doina Pană.

Rugată să comenteze faptul că Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere din Învăţământ (UJSLI) va cere parlamentarilor să facă demersuri pentru a fi reintroduse unele sporuri sporuri (de zonă pentru mediul rural, de toxicitate sau de condiţii periculoase în învăţământul special,de fidelitate, de penibilitate) care să ducă la creşterea lefurilor personalului nedidactic, deoarece  femeile de serviciu, paznici, lenjerese, câştigă salarii de mizerie, câte 600 de lei lunar în condiţiile în care lucrează mai mult decât ar trebui, Doina Pană a precizat: ”Personal, vă spun cinstit, sunt foarte de acord că acestea ar trebui să existe. Există un buget pentru acest an care nu cred că va permite, dar o iniţiativă nu ar fi rău să se pornească, măcar să fie prevăzută pentru anii viitori. Nu am reuşit să rezolvăm în USL supraimpozitarea salariilor uriaşe, care ar fi o măsură morală. Cu un pic de acolo, cu un pic de acolo, poate mai dotezi un spital, mai rezolvi o şcoală”.

”În mediul privat nu interesează pe nimeni cât câştigi, dar când eşti bugetar într-o ţară în care veniturile sunt atât de mici, salariile sunt revoltătoare. Premierul a dat o sarcină Ministerului Muncii să se regândească salarizarea în sistemul bugetar şi atunci sunt convinsă că situaţia femeilor de serviciu se va îndrepta. Ştiţi care e marea nedreptate? Când a apărut legea salarizării unitare, sporurile au fost incluse în salariul de bază. Degeaba a crescut salariul mediu pe economie la 750 de lei, n-a fost un ajutor real. S-a convenit că se poate creşte, la ora asta ar fi optim ca de la 1 iulie să fie 800 de lei. În fiecare an se calculează cât ar putea fi salariul minim în plată care e obligatoriu ca valoare minimă. Noi ne-am asumat prin programul de guvernare că vom păstra cota unică de impozitare, aici ar fi vorba de o supraimpozitare, ar putea fi introdus ca un fel de impozit de solidaritate. Ce înseamnă peste 1.000 de euro, ca o taxă de impozitare de solidaritate să se aplice”, a spus ea.

Doina Pană a menţionat că stabilitatea şi ratingul de ţară în creştere se întâmple în care s-au întregit pensiile şi salariile. ”Stabilitatea poate fi obţinută prin măsuri corecte şi înţelepte, nu de austeritate, iar mediul economic se poate dezvolta. Legea Consiliului Economic Social va intra în Camera Deputaţilor şi sper ca până la vacanţa parlamentară să intre în vigoare. Am întâlniri intense legate de modificarea întregii legi a dialogului social. Rolul meu e de mers pe sârmă între ce vor sindicatele şi patronatele. Sindicatele vor modificări majore, patronatele nu vor deloc modificări. Se va găsi o variantă care să mulţumească ambele părţi. Patronatele consideră că e bună legea de acum. Sindicatele ar vrea cam tot ce au avut în anii 90, când la orice oră declanşai greve fără ca să răspundă cineva, plus dobândă ca să zic aşa. Ei vor să se plece de la acest draft, ceea ce nu se va întâmpla. Nicio parte nu trebuie favorizată, numai atunci va fi un dialog echilibrat. Cazul Mechel e primul care îmi dă satisfacţie, nu pentru că am găsit eu soluţia, ministrul pentru dialog social nu este un superministru care să găsească soluţii peste tot, n-ai cum, dacă e problemă economică nu se poate decât la Ministerul Economiei”, a spus deputatul PSD.

5 comentarii

  • Sa se mareasca salariile primesc. Am facut doar economie cu parlamentarii. Avem acum 588 fata de 470. De fapt n-am facut. Dar nu-i nimic sa le mareasca si lor salariile si sa-si vada de treaba toti grasii ca, daca ne enervam, data viitoare o sa bagam in Parlament 1000 de USL-isti, toti, unul si unul.

    • Si marim si Casa Poporului si mai facem inca o catedrala langa ea, uite-asa ca sa se mire prostii !

  • Dar de bugetarii aia pe care chiar Ponta i-a dat publicitatii cu mii de euro lunar ce ne spuneti dna. PANA? Nu mai merge cu grasu, pt. ca acum e de-a dreptul OBEZUL DIN SPATELE SCHELETULUI PRIVAT…

  • Aiurea!?! Scoateti de fiecare data in fata medicii si profesorii cu care stergeti pe jos, de fapt va stergeti cu ei altundeva, ca sa angajati sau sa premiati oamenii din PSD-PNL care au facut „treaba” in campanie.
    ACUM sistemul este supraaglomerat. Nu este nevoie de 20 de caratori de mapa pentru sef, este de ajuns unul. Daca cei ramasi nu se descurca, SA PLECE si sa vina unii capabili sa faca fata in acest regim (asa se face in privat de ce nu se poate si la stat?). Este inadmisibila o astfel de mentalitate comunistoida. Ceilalti (PDL) au incercat sa faca ceva in acest sens , dar au trebuit sa le dea in cap din nou la medici si profesorii , ca acestia din urma sa fie solidari cu functionarii din administratie.
    Eu sunt de acord cu bani in sistemul de sanatate pentru un serviciu medical decent si pentru invatamant ATAT!! Spagarii din administratie sa puna mana sa mai si munceasca!!! Dumnezeule cat tupeu pe comunistii astia!!! Am crezut ca vin cu suflu nou, dar tot fosilele staliniste din spate dicteaza!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS