”Legea salarizării a făcut foarte multă vâlvă. De săptămâna viitoare va fi la Camera Deputaților și vrem în procedură de urgență să meargă astfel încât de la 1 iulie să poată să-și producă efectele. S-au spus tot felul de răutăți, de genul că nu va exista acoperire financiară, că de fapt vom omorî economia prin aceste creșteri de salarii. S-au comunicat datele execuției bugetare și până la ora actuală avem un excedent de 1,2 miliarde de lei. Există resurse bugetare de 1,5 miliarde de lei mai mari decât necesarul pe anul acesta pentru creșteri, inclusiv pentru cele prevăzute în Legea salarizării unitare. Vreau să vă liniștesc și pentru 2018, pentru creșteri de salarii și pensii ar trebui să existe 16 miliarde de lei în plus. Din calculele noastre, vor rezulta încasări de 17,5 miliarde de lei, deci și pentru anul viitor vorbim de un excedent față de cât e nevoie pentru a acoperi pensiile și salariile. Vreau ca toți bistrițenii, indiferent că sunt pensionari sau salariați, să fie foarte liniștiți. Sunt cifre reale”, a declarat într-o conferință de presă deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD.
Ea a adăugat că ”a mai căzut un mit, cum că prin aceste creșteri salariale vom omorî privații care la rândul lor trebuie să crească și ei salariile și că se va prăbuși economia”. ”Asta nu face să se prăbușească economia, dimpotrivă, a crescut numărul de noi companii create, în primele patru luni sunt 45.345, investițiile străine au crescut cu peste 45%, creșterea economică e cea mai mare din UE, de 5,7%, producția industrială a crescut cu 4,7%, cifra de afaceri la export cu 13,6%, deci există o revigorare sănătoasă în domeniul economic. S-a judecat echilibrat: se alocă 32 de miliarde pentru salarii, iar 32 de miliarde în economie prin facilitățile fiscale cu care s-a ieșit”.
Legat de protestele angajaților din administrația publică, nemulțumiți de Legea salarizării, deputatul PSD a menționat: ”Este un drept legal, pe mine ce m-a frapat este să nu ieși în stradă în momentul în care ți se taie salariile dar să ieși atunci când îți cresc salariile pentru că te uiți la capra vecinului. În Camera Deputaților mai pot veni amendamente dacă ele sunt justificate. Ei invocă faptul că este singura zonă unde nu este prevăzută clar grila, dar este în sens benefic. Problema înainte erau salariile foarte mici, fără pârghia de a putea fi mărite. Acum Consiliul Local are anvelopa în care trebuie să se încadreze ca salarii, are stabilit salariul primarului și viceprimarilor în funcție de unde se clasează ca nivel, după care pe criteriul ca niciun salariu să nu îl depășească pe cel al viceprimarului se pot da salarii astfel încât să îi facă participativi pe cei din structură. Asta îi îngrijorează și îi mai îngrijorează ceva ce nu declară, spre exemplu lucrătorii din Finanțe sunt îngrijorați că vor apărea consultanții fiscali și vor dispărea ghișeele după ce plățile vor fi toate online, atunci automat vor dispărea mulți actuali salariați, dar nimeni nu-i împiedică să devină consultanți fiscali. Cam câți dispar atâția apar. Ca și consultant fiscal nu ești limitat la venit, poți fi ales de cât mai multă lume”.
Proiectul Legii salarizării a ajuns la Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă, termenul limită pentru depunerea amendamentelor fiind 29 mai. Comisia pentru muncă urmează să dea raportul, în timp ce Comisia pentru buget şi cea juridică vor fi sesizate pentru avizare. Termenul pentru depunerea amendamentelor este 29 mai, depunerea raportului urmând a avea loc până în 6 iunie.
Plenul Senatului a aprobat, marţi, Legea salarizării, cu 85 de voturi ”pentru”, 10 voturi ”împotrivă” şi 12 abţineri. Senatul a aprobat legea salarizării fără a admite niciunul dintre amendamentele respinse de Comisia de muncă săptămâna trecută.
Eu cand o sa vad autostrada Transilvania gata o sa zic „uite ma, a facut si PSD ceva”. Pana atunci, mucles. E foarte usor sa dai niste bani din condei, ca doar se dau din bugetul de stat, la care contribuie… cine? Extraterestri? Nu, tot noi. Plus bani imprumutati de la aia pe care tot politicienii ii injura: FMI si UE. De fapt, PSD e in campanie electorala, asta-i tot. Plus o campanie de a cumpara tacerea oamenilor si de pregatire a asaltului impotriva justitiei.
Pentru detinuti doamnă, cât ați prevazut?
În opinia deputatului PSD „până în vară sigur vine (decizia pilot a CEDO — n.r.), și asta înseamnă opt euro per deținut pe zi”. „Faceți un calcul și o să vedeți că sunt aproape 250 euro pe lună. Deci îi oferi casă, masă, chiar dacă în condiții defectuoase, și 250 euro pe lună. Și eu vă pun întrebarea: este corect pentru românii liberi, care mulți poate lucrează trei schimburi și nu au acești bani, sau pentru atâția pensionari care nu au pensia în cuantum de 250 euro? Cât de nebun trebuie să fii ca stat să plătești aceste penalități unor oameni care execută niște pedepse, pentru că nu ai reușit să vii cu un pachet în acest sens?”, a afirmat Pană.
capra vecinului
de aia e asa romanica
d-na Pana sunteți zău așa cu vaca…vorbiți fără ca în prealabil să fi citit grila bugetarilor din administrația publică locală…ea nu există! Iarăși consilierii dv. nu și-au făcut temele, daca e stipulat primarul, vicele. ( deci coaliații PSD) asta NU înseamnă grila care sunt încadrații toti bugetarii din administratie!
Se da cu o mana si se ia cu amandoua! Propaganda pentru prosti.
Numai un exemplu dau: banala coronita, produsa de o companie cu nume de munte, pana de curand costa 1 leu bucata… de cand o ducem din ce in ce mai bine si avem bani mai multi, costa 1 leu si 30 de bani, deci e mai scumpa cu 30%. Nu-s tare in tema ce TVA se percepe pentru acest produs, ala pentru alimente de baza, ori ii considerat produs de lux, dar are dreptate madam Pana, cu scumpirile aferente la nivel general, e si normal ca o crescut si volumul fizic al incasarilor la buget. Da’n cosu’ nost de cumparaturi volumul s-o micsorat, caci dejaba castigi cu nu stiu cat la suta mai mult, daca pe masa pui mai putin. Ii la mintea cocosului, numai ca a nost cocos ii prea jumulit de pene!
Dacă tot sunt bani, de ce Guvernul a împrumutat in primele 3 luni si jumătate 4,6 miliarde de Euro?
A mai fost unu in ’89: vom mari alocatiile. Vom mari salariile. Alooo. Dragi tovarasi. Stati linistiti la locurili voastre.
Oare ce s-a intamplat cu el ca nu l-am mai vazut. Nici el nu intelegea de ce e poporul nemultumit.
Domnule Kovaciu la primari si viceprimari le vor creste salariile, in 2022 un viceprimar de municipiu va avea cel putin 16500 lei, iar aceste persoane alese le va hotara soarta salariatilor, le vor face grile dupa bunul lor plac, deoarece vor trebui bani pentru investitii. Dupa ce au dat o lege in care primarii nu vor mai raspunde de nimic indiferent ce semneaza toata responsabilitatea va fi a secretarului si a celor care instrumenteaza dosarele, sa vezi ce ordine se vor da si cum functia publica va fi politizata, faci cum iti spun ramai daca nu pleci s au nu iti dau salariu. Ba mai mult au putut sa si angajeze consilieri personali, consilier de imagine care nu face absolut nimic, consilier economic pe madam Albu Maria si uite asa se vor privatiza primariile, iar dl Denes a fost de acord cu aceasta lege unica. Chiar ca este unica unii au salariu de 10000 eur/luna alti nu au grile deloc. Rusine parlamentarilor de bistrita
e frumos așa să ne luați de proști…miss Pană mai sunt si bugetari „openmind”, care muncim și citim legi … nu bifăm doar ore la servici…faceți-vă temele corect când prezentați o lege că altfel vă faceți de kakao!
O să stăm liniștiți atunci când vom ajunge ca occidentalii, să nu ne pese cine conduce țara , Stânga sau Dreapta , că oricum e bine și viața faină. Pe noi însă , ne conduc extratereștrii…am io impresia.
Si asta a promis multe si n-a facut nimic… banii vin si vremea trece iar noi discutam discutii
Cetind mai atent afirmatiile lui madam Pana, pot si eu sa spun,mitizand demitizarea mitului din vorbele lui madam Pana: deocamdata, din nefericire, in Romania nu a cazut un mit… mitul ca PSD este un adevarat partid politic, cand in fapt este o stransura de hoti, borfasi si oameni fara caracter.