”La o întâlnire a grupului parlamentar PNL, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu îşi exprima îngrijorarea în legătură cu tinerii absolvenţi de universităţi care nu îşi găsesc un loc de muncă, nu se pot angaja pentru că li se cere experienţă profesională. I-am propus doamnei ministru o corelare cu o lege a voluntariatului. Voluntariatul trebuie să fie recunoscut ca experienţă profesională la angajare. Cred cu tărie că un tânăr care munceşte doi ani într-un ONG este mult mai bine pregătit profesional decât unul care stă în faţa televizorului. Orele de voluntariat ar trebui să fie, dacă vreţi, criterii de departajare chiar şi la înscrierea într-un liceu, la înscrierea într-o facultate”, a spus Dolha.
Parlamentarul USL a afirmat că este cazul ca legea care reglementează în acest moment domeniul, 195/2001, să fie îmbunătăţită.
”De exemplu, fiecare organizaţie care primeşte voluntari trebuie să aibă un registru clar cu privire la tipul de activităţi prestate de persoanele care lucrează, trebuie încheiate contracte de muncă voluntare cu fiecare persoană care participă, persoanele care desfăşoară voluntariat o lună de zile, să primească adeverinţe, trebuie găsită o formulă şi pentru cei care lucrează mai mult de o lună ş.a.m.d. Voluntariatul reprezintă un pas înainte spre un cetăţean responsabil, implicat. Mă uit la SUA, Anglia, unde această activitate de voluntariat reprezintă peste 5-6-7% din PIB, o cifră foarte mare, aproape cât înseamnă agricultura românească. Dacă vrem să vorbim de o Românie modernă, normală, e nevoie de o lege clară a voluntariatului. A fost o iniţiativă în 2010, respinsă, în care s-a spus că voluntariatul trebuie să fie echivalat cu o vechime în muncă. Cred că era deja prea mult. Spre exemplu, o persoană care are trei ani vechime în câmpul muncii şi un an de voluntariat are deja patru ani în câmpul muncii, s-ar putea să treacă atunci la o altă treaptă de salarizare. Intervine partea financiară, e deja o problemă. Mergem la pensii, alt exemplu: o persoană cu 35 de ani de vechime, dintre care 30 de ani contract de muncă şi cinci de voluntariat, adică activitate neremunerată şi implicit fără plăţi către Oficiul de Pensii. Deja se perturbă sistemul de asigurări sociale. Trebuie să vorbim de voluntariat ca experienţă profesională la angajare şi nimic mai mult”, a comentat el.
Un student până la 26 de ani beneficiază de asisteţă medicală gratuită, dacă îşi găseşte un loc de muncă este obligat la plata CAS şi şomaj. Dacă se reduce locul lui de muncă, el fiind student nu primeşte şomaj. Dacă face voit întreruperea contractului de muncă, să zicem pentru finalizare unui masterat, pierde dreptul la asistenţă medicală, redobândindul doar după alţi cinci ani de contribiţii CAS, lucru neaplicabil celui care fără să muncească în timpul studiilor se angajează la finalitarea acestora. Un student care beneficiază de o bursă socială şi are media examenelor ce îi dă drepul la o bursă de studii, pierde automat prima bursă de valoare mai mare. Munca şi rezultatele obţinute în şcolii, sunt penalizate iar căt priveşte voluntariatul acesta poate fi considerat fără nici o reţinere şi la angajaţii ce sunt plătiţi mult sub valoarea reală a muncii lor.
Tinerii nostri trebuie sa aiba o sansa pentru viitor asadar o astfel de lege ar putea intradevar sa ii ajute! Felicitari domnule deputat Stelian Dolha!
Siguri tinerii noştri sigur vor avea „şanse mari” dacă vor face muncă voluntară, cei care muncesc şi studiază în acelaţi timp sunt cel puţin fraieri. Tinerii care s-au înscris la doctorat pentru o bursă nefiresc de mare vizavi de veniturile profesorilor, se văd lipsiţi de asistenţă medicală în aceşti trei ani de bursă şi încă vreo cinci ani după, în eventualitatea că rămân să muncească aici.