Politică

Stelian Dolha: România riscă să devină un El Dorado pentru vânătorii de terenuri ieftine

Preşedintele interimar al PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, a declarat că din 2014, atunci când se deschide piaţa terenurilor pentru cetăţenii străini, România ar putea deveni un El Dorado pentru amatorii de terenuri ieftine şi fertile şi să ajungă în situaţia statelor din America de Sud sau Africa, unde mai mult de trei sferturi din terenul agricol e controlat de companiile străine.

”Am făcut o declaraţie politică în Parlament privind liberalizarea pieţei funciare. Îngrijorarea mea, a fermierilor români, a tuturor celor care fac agricultură este că momentan în România nu există un mecanism de reglementare internă împotriva speculatorilor de pe piaţa internaţională. Oamenii se întreabă de ce România, care a intrat mult mai târziu în UE, nu a reuşit să obţină nişte derogări de la aceste termene, de la această liberalizare a pieţei funciare. De la 1 ianuarie 2014 va trebui să deschidem porţile acestei pieţe. Ungaria a prevăzut în Constituţie că este interzisă vânzarea de terenuri agricole. În Polonia, Franţa, Germania la fel. Ar trebui să vorbim de o arendare a terenurilor, nu de o vânzare a lor. Este nevoie de nişte legi prin care să le mai tăiem elanul celor care cred că în România terenurile nu sunt numai cele mai fertile, ci şi cele mai ieftine din Europa. Suntem printre primele state din Europa unde o bună parte din terenul agricol este deja cumpărat de companiile străine. Din 2014 riscăm ca România să devină un El Dorado pentru vânătorii de terenuri ieftine şi fertile. Riscăm să devenim asemeni statelor sud-americane sau africane, unde mai mult de trei sferturi din terenul agricol e controlat de străini. Semnalul meu e că trebuie să facem ceva în al 12-lea ceas, o să am şi o iniţiativă legislativă în acest sens. Lucrurile trebuie reglementate în favoarea românilor”, a spus parlamentarul USL într-o conferinţă de presă.

Declaraţia politică a lui Stelian Dolha:

”Au mai rămas doar câteva luni până când România va trebui să-şi deschidă piaţa terenurilor pentru cetăţenii străini, conform obligaţiilor asumate prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Apropierea termenului de liberalizare a pieţei funciare, odată cu 1 ianuarie 2014, dar şi absenţa unor mecanisme de protecţie sau de reglementare internă împotriva speculatorilor de pe pieţele internaţionale îi nelinişteşte atât pe fermierii români, cât şi pe toţi cei care au o legătură cu agricultura românească. Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, de ce alte state care au aderat înaintea României la Uniunea Europeană au reuşit să obţină derogări de la termenele asumate prin tratate de aderare şi mai au înainte ani buni până la deschiderea pieţelor interne, în timp ce România trebuie să se conformeze peste câteva luni.

Se mai întreabă de ce, în ţara noastră, în pofida apropierii termenului limită şi a promisiunilor succesive făcute de mai mulţi miniştri ai agriculturii nu s-a înfiinţat niciun organism care să reglementeze strict modul în care se pot face aceste vânzări. De ce nu se găsesc soluţii prin care să încurajăm arendarea şi nu vânzarea. De ce n-au fost propuse legi care să tempereze elanul celor care se gândesc că terenurile de la noi sunt nu numai printre cele mai fertile din Europa, dar şi printre cele mai ieftine.

Pe lângă derogări obţinute prin notificarea Comisiei Europene, anumite state au mers chiar mai departe, este cazul Ungariei, care anul trecut a interzis prin Constituţie vânzarea către străini a terenurilor şi a stabilit pedepse cu închisoarea pentru asemenea tranzacţii.

În alte state ale Uniunii Europene deşi legislaţia pare permisivă tranzacţiilor imobiliare către străini, asemenea achiziţii sunt, în practică,  aproape imposibil de făcut. Un pachet legislativ care se împleteşte cu hotărâri ale administraţiilor locale face ca în Polonia sa nu poţi cumpăra practic, ca străin, niciun metru pătrat de pământ. La fel se întâmplă în Franţa ori în Germania.

Noi însă, n-am liberalizat încă piaţa noastră pentru străini, dar am ajuns să ne numărăm  printre primele ţări din Europa la cedarea de pământ agricol către cetăţeni străini prin intermediul companiilor.

Deja capitalul străin controlează mai bine de  700 de mii de hectare de teren  în România, adică 8,7 % din suprafaţa arabilă. Liberalizarea pieţei terenurilor agricole va face din ţara noastră un nou El Dorado pentru amatorii de terenuri fertile şi mai ales ieftine. Iar preţurile vor continua să scadă din cauză că şi mai mulţi români speriaţi de noile impozite vor căuta să-şi vândă terenurile.

Dacă nu vrem să ajungem în situaţia unor state africane sau sud-americane care au cedat de la un sfert până la aproape trei sferturi din terenul lor străinilor (e cazul Liberiei), atunci acum, în ultimul ceas trebuie să facem ceva”.

7 comentarii

  • Probabil e un secret naţional faptul că mii de hectare de pământ din sud sunt cumpărate de ani buni de firme şi agricultori olandezi, urmaţi de cei germani.

  • Au venit copilasii nostri acasa . Cemai faceti voi mai neastamparatilor !
    Ce mai este pe la parlament ?
    Ce ati facut voi acolo ?
    Nu va vad ridicand vreo problema pertinenta in plenul parlamentului ! Oare de ce ? Aveti trac ?
    Va simtiti marginalizati sau nebagati in seama ? Sunteti simple marionete de partid adica simpli votanti la ce este deja stabilit ?
    Stiti ce nu intelegeti voi cei care in sfarsit de saptamana deveniti foarte activi in presa locala de parca mai sunteti in campanie electorala . Tu esti stai ca am uitat !
    Incercati sa fiti pe invers adica mai activi in parlament , mai creativi si mai linistiti acasa alaturi de familiiile voastre .
    Sincer ne-am cam saturat de galgara asta ieftina .
    Tu ne-ai mai spus cate ceva si despre depozite logistice ,sau alocat si bani la consiliul judetean pentru studiu si aprofundare si acum te faci ca ploua desigur ca sa creasca iarba caci vine ,vine primavara , voi mintiti in toata tara si uite asa si asa mai departe !

  • Hai domn’ deputat, ne lasati cu populisme din astea cu straini ce vin sa ne rapeasca tara?! Cine v-a invatat asa prostie? Liberalizarea pietei la fel ca orice alta piata va deschide noi oportunitati iar marii cumparatori de teren au luat deja ce aveau nevoie prin intermediul firmelor, ce o sa mai cumpere acum o sa fie batranei nemti ce vor o casa la tara!
    Ocupati-va de ceva la care va pricepeti!

  • Maria, mai citeste si tu ca nu-ti strica. Crezi ca degeaba s-au trezit ungurii sa prevada in Constitutie interdictia de a vinde terenurile strainilor? Stii ca au pedeapsa cu inchisoarea nu doar pt cei care vand, ci si pt notari si avocati care intermediaza. Cu tot extremismul guvernului de la Budapesta, crezi ca si-au permis sa o faca doar asa, ca nu e niciun pericol?
    Uite un link, de pilda din presa economica, sa vezi ca moneda are mai multe fete…www.zf.ro/eveniment/strainii-au-pus-deja-mana-pe-agricultura-liberiei-romania-este-in-top-10-cedari-de-teren-agricol-9065184

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS