Actualitate Recomandări

Ce au dăruit femeile liberale familiei din Sebiș. Diana Morar: Nu trebuie uitat!

”Cu mâinile goale. Așa a rămas familia Cilean din Sebiș-Șieuț după ce un incendiu necruțător le-a distrus toată agoniseala și le-a ars casa. ”În cinci minute casa toată a fost în flăcări. S-a aprins ca beculețele de pom de Crăciun de la o neregulă la instalația electrică. Eu ieșisem din casă la magazie după o oală de cartofi să le fac de cină la copii. Atât a durat să iau cartofii. După care, când am ieșit afară, casa toată ardea. Copiii erau înăuntru. I-a scos fratele cel mare. Eu atât am apucat să întru repede și să scot afară geantă cu acte. Apoi am ieșit în drum și am început să strig: Arde!”, ne povestește Maria Cilean, bunica frățiorilor.

Oamenii din Sebiș s-au mobilizat repede și, în scurt timp, au început să arunce sute de găleți de apă peste flăcările ce riscau să se extindă la gospodăriile învecinate, pentru că în Sebiș casele sunt construite foarte aproape una de altă. Echipajele de pompieri însă, au pus capăt incendiului.

A trecut de atunci aproape o lună. Ieri am ajuns și noi, femeile liberale, acolo. Era spre seară și se așternea ceața. În curte se ridică noua casă a familiei. Tocmai turnaseră placa de la acoperiș. Maria Cilean pregătea într-o magazie acum improvizată ca bucătărie și dormitor cina pentru familie și cei care ajutau la ridicarea casei. Am intrat împreună cu dl. primar Dedean. Se vedea că parcă mai devreme trecuse pe acolo, întrucât Maria l-a primit cu un zâmbet cald, oprindu-se din ștersul vaselor. ”Dl. primar, ați venit!”. Am intrat și noi. Ne-a poftit să luăm loc la masă să servim cina. I-am spus toate pentru ce am venit. Le aduseserăm o mașină de spălat. Asta le lipsea acum, în acest moment. Așa ne spusese dl. primar Dedean, care la rândul său făcuse tot ce îi stătea în putință, ajutând cu materiale, cu mână de lucru pentru refacerea casei. Ne-am dat seama că în acest moment nici nu puteam aduce prea multe lucruri întrucât nu era unde să fie depozitate, darămite folosite.

”Vă mulțumim din suflet!” ne-a spus dl. Cilean, venind de pe șantier. ”Oamenii sunt așa de buni cu noi acum după necazul asta. Mulți ne-au ajutat”, completează Maria. ”Va fi bine, poate până la sărbători reușim să ne mutăm într-o camera în casă”. ”Bine că sunteți toți teferi și nevătămați!”, adăugăm noi. ”Asta e cel mai important”.

Apare și Ionela Cilean, mama copiilor, din curte. ”Teferi, da, însă băiatul cel mare e mereu speriat. El e cel care i-a ajutat pe frați să iasă și, de atunci, în fiecare noapte se trezește din coșmar panicat. Nu poate dormi”. Am identificat și următoarea lor prioritate: băiatul cel mare, în vârstă de 13 ani, are nevoie de asistența unui psiholog. Dacă este cineva în măsură să ajute și să meargă la Sebiș pentru a consilia băiatul, ar fi o mare împlinire. Va rugăm nu ezitați să ajutați micuțul suflețel curajos. Vă putem noi pune în legătură cu familia, sau, prin orice altă cale.

Acesta este un caz umanitar care nu se poate rezolva dintr-o dată. Vor exista în continuare noi priorități. Nu trebuie uitat! Noi ne-am propus să ținem legătura cu familia, în măsura în care vom reuși să mai venim în întâmpinarea necesităților lor.

Și nu am uitat: curând va ninge. Zăpadă va acoperi tot. Vine Moșul și copilașilor familiei le-au ars jucăriile. Au nevoie de unele noi. Și poate ceva gros de îmbracat și ceva dulce să le mai aline, pentru o vreme, sufletele greu încercate.

Multumesc mult, doamnele mele!”, a scris pe Facebook președintele OFL Bistrița-Năsăud, consilierul municipal Diana Morar.

8 comentarii

  • Multi ne ajutam semenii dar nu ne laudam pe fb ……putea sa ajute oamenii astia necajiti fara poze pe facebook…mi scarba de toti politicienii din tara asta….

 • Dacă nu ar posta pe Facebook atunci cine să știe că au făcut și ei ceva? Oricum nu fac nimic altceva decât show.
  Cum să poată ajuta pe un amărât fără să primească un like?
  Mai există și varianta că s-ar putea să-i vadă Dumnezeu dacă postează când fac fapte bune.

 • Felicitări pentru gestul de solidaritate! Chiar dacă nu e mult, înseamnă sa fim oameni. Și putini sunt cei care fac astfel de gesturi.
  Felicitări și la mai multe!

 • Toți cei care comentează aici aruncând cu jigniri, sigur NU ați făcut nimic pentru familia in necaz. Sigur nu V-ați deranjat din fotoliile slujbelor bine plătite de la stat sa străbateti drumul pana acolo și sa ajutați și voi cu puțin din salariul vostru nesimțit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.