Consiliul Județean Bistrița-Năsăud are pe agenda ședinței de marți 31 octombrie și acceptarea unei donații mai speciale. Este vorba de casa deținută la Spermezeu de Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi, fiu al satului, și transformată în Muzeu Tradițional al Văii Țibleșului, inaugurat în luna august, după cum Timp Online a scris aici.
Imobilul va avea denumirea de ”Casa tradițională de pe Văile Țibleșului amenajată și donată de Episcopul Macarie Drăgoi”, iar după decesul donatorului se va numi ”Casa tradițională Episcop Macarie Drăgoi”.
Prin donație se acceptă ca bunurile culturale să fie păstrate la locul unde au fost așezate, cu excepția perioadelor necesare lucrărilor de restaurare și conservare, însă vor fi reașezate la locul lor fără a se aduce alte obiecte în afara celor lăsate de donator, angajarea de personal de specialitate pentru buna funcționare a muzeului care va trebui marcat cu indicatoare, donatorul are oricând acces la casă sau anexe inclusiv pentru organizarea unor evenimente, amenajarea în viitor, în spatele casei, a unui spațiu pentru manifestări.
Casa va fi transmisă de CJ în administrarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
De ce trebuie ca toate muzeele să fie in proprietatea statului?
Această casă traditională putea sā functioneze foarte bine ca si muzeu privat. In strainate sunt foarte multe muzee private mici, iar cei care detin aceste muzee o fac din plăcere (ca si un hobby) nu de dragul banilor.
Am fost la Casa Săsească din Livezile pe vremea când trăia impătimitul colectionar Ioan Rusu. A fost o experienta de neuitat, se vedea că iubeste casa, traditiile si ne-a explicat cu entuziasm despre comunitatea saseasca din Livezile, despre cum se organizau, cum munceau, despre târg, despre biserică, despre război etc.
Acum Casa Saseasca din Livezile se află in proprietatea Muzeului Judetean. Am mers acolo in luna februarie şi era lacăt pe uşă. Am sunat la un nr. de telefon si a venit un domn dezinteresat. Ne-a descuiat uşa si ne-a lăsat să ne uităm inăuntru. El a inceput să povestească cu un consătean de-al lui. Ne-am uitat la fotografiile (tablourile) de pe pereți, la mobila pictată şi după 10 min. am plecat fără să fi aflat mare lucru despre comunitatea săsească.
A fost o mare dezamăgire!
Şi in Cristur-Şieu (Comuna Şieu-Odorhei) este un muzeu. Muzelu domnului profesor Cosma.
Propun să il facem cadou Consiliului Judetean. Este un muzeu care are două sectiuni, Muzeul Satului şi Muzeul Scolii in Comunism cu o impresionantă colectie de publicatii tipărite, destinate Pionierilor, Şoimilor Patriei şi UTC-istilor.