Economie

Dorin Stoian către viitorii ingineri: Învățați engleza, desenul tehnic și ERP

Fostul director al firmei Comelf Bistrița, Dorin Stoian, cetățean de onoare al orașului Bistrița, le-a transmis studenților din primul an de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Extensia Bistrița, câteva sfaturi legate de pregătirea lor profesională înainte de a ajunge în producție.

”Sunt fericit să văd astăzi un grup mare de noi studenți care vor urma calea pregătirii la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Extensia Bistrița. Eu îi felicit pe cei care de astăzi devin studenți. Îi văd foarte tineri și aș vrea să vă dau niște indicații la început de drum”, a spus Dorin Stoian, care a avut un cuvânt greu de spus în ce privește înființarea învățământului universitar tehnic la Bistrița, găzduind la început de drum activitatea UTCN în sediul Comelf.

Iată care sunt principalele sfaturi pe care Dorin Stoian le-a transmis viitorilor ingineri:

  • ”Ingineria se bazează pe gândire formată din imaginație și judecată. Calculatorul nu gândește, calculatorul calculează. Nu vă lăsați furați de mirajul calculatoarelor – asta o spun și corpului profesoral – pentru că, repet, calculatorul doar calculează și vă ajută la proiectele pe care încercați să le gândiți, să le imaginați și să judecați cum trebuie puse în practică”.
  • ”În privința limbajului, trebuie să fie un echilibru între cele trei forme ale limbajului atunci când vorbim de inginerie: limbajul vorbit va trebui să acopere și limba engleză. Dacă vom vorbi numai în română nu prea vom mai avea cu cine vorbi. Partenerii industriali și economici din județ sunt preponderent străini, iar documentația tehnică cu care lucrați e în engleză. Limbajul grafic nu trebuie neglijat. Și aici mă refer la desenul tehnic, iar limbajul IT va merge de la sine”.
  • ”Totul e dominat acum de IT, dar IT ar trebui, de acum, dirijat spre ERP (Enterprise Resource Planning), nu spre proiectare. Vă rog încercați cu toții să dirijați spre ERP pentru că acesta este managementul pe care trebuie să ne sprijinim în continuare. Astăzi suntem foarte deficitari. În mediul industrial avem probleme să implementăm niște ERP, noi, cei de aici. Cei de afară au venit cu ERP-urile lor. Noi nu reușim și, din experiența pe care o avem la Comelf, vă spun că este foarte greu pentru că nu e pregătit corpul ingineresc pentru ERP, instrumentul cu care se conduce astăzi activitatea industrială. Evoluția IT în anii trecuți orientată spre proiectare cred că este ok. Acum, cred că suntem în stadiul în care putem să ne îndreptăm cu seriozitate către ERP și să începem o pregătire a viitorilor ingineri destul de devreme, să nu fie o disciplină oarecare”.

Ce este ERP – Enterprise Resource PlanningERP este un sistem software pentru managementul integrat al proceselor și operatiunilor din diferite zone de business: achiziții, vânzări, contabilitate, producție, managementul relațiilor cu clienții, management proiecte și alte activități ce privesc lanțul logistic.

Peste 400 de studenți au început noul an academic la Extensia Bistrița a UTCN la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției și la Facultatea de Inginerie Electrică.

1 comentariu

  • Sigur, în colonie se vorbește limba stăpânilor. Colonialiștii nu vor dori niciodată dezvoltarea coloniei; în acest fel NU VOR PRODUCE în colonie ci doar VOR VINDE ceea ce produc ei. Chiar în cazul în care se produce ceva, acel ceva nu e concept din colonie. Colonia e mâna de ucru ieftină și piață de desfacere. Viitorii (și actualii) ingineri români trebuie să știe la perfecție „Yes, sir!”. Mi-e silă de d-ta, d-le Stoian!

    5
    8
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.