Actualitate

Stoian: Inginerii și-au ales o carieră potrivită. Îi aștept să ”defileze” prin Comelf Bistrița

Fostul director al firmei Comelf Bistrița, Dorin Stoian, cetățean de onoare al Bistriței, a cerut conducerii Universității Tehnice din Cluj-Napoca să nu renunțe la specializarea inginerie medicală de la Extensia Bistrița întrucât în orașul nostru se va face un centru de radioterapie și va fi nevoie de specialiști care să lucreze în el.

”Dezvoltarea Bistriței este strâns legată de dezvoltarea învățământului universitar tehnic în oraș. Nu putem face procente cât la sută din dezvoltarea Bistriței se datorează acestei instituții de învățământ, dar eu care am un ochi format, cred că e semnificativ aportul adus de inginerii pregătiți de această instituție de-a lungul anilor”, a spus Stoian.

El a spus că abia așteaptă ca Extensia Bistrița a UTCN să se mute în noua clădire acordată de CJ instituției, cea a vechiului tribunal: ”Un merit deosebit are pentru acest lucru președintele CJ Radu Moldovan. A și primit de la mine foarte multe impulsuri, dar fără aportul și hotărârea dânsului, probabil că acest lucru nu s-ar fi întâmplat”.

”Vreau să îi încurajez pe tinerii studenți. Să fie mulțumiți că au ales o carieră potrivită. Acum discutăm de genericul STEM în care ne încadrăm și noi cu specializările de aici. Se afirmă că 75% din joburi au nevoie de specialiști pregătiți în zona STEM – știință, inginerie și matematică. Deci v-ați orientat bine. Probabil că acest procentaj va crește în viitor datorită informatizării industriei și a tutur activităților. Mai mult de un miliard de tone de oțel care se produc anual în lume trebuie transformate în produse pe care punem noi mâna în final. La noi ajung automobilele, dar până acolo sunt toate ramurile industriale prelucrătoare ale oțelului. Cerințele de ingineri vor fi în creștere fiindcă e mult până ce ajunge un produs consumat de populație. Medicina va avea nevoie de tot mai mulți specialiști pregătiți în zona aceasta. Și atunci revin la secția noastră de inginerie medicală și rog pe toată lumea să facă eforturi să o mențină și chiar să o revigorăm”, a spus Stoian.

El a menționat că a fost deja pornit proiectul prin care să fie construit un centru de radioterapie la Bistrița și este nevoie și de un centru de formare al specialiștilor care ar putea avea nivel național: ”Când am pornit această secție cred că am făcut un lucru bun, iar eu îi rog pe toți să facă eforturi necesare și să înțelegem încotro merge dezvoltarea științei, tehnicii și medicinei”.

În final, Stoian le-a spus studenților le-a spus că s-ar bucura să-i vadă ”defilând” prin Comelf: ”Pe mulți dintre cei din promoțiile anterioare i-am angajat la Comelf și sper să vă văd pe cât mai mulți și de acum încolo. Vom face eforturi în continuare pentru că și susținerea noastră, a unităților industriale din Bistrița, are în spate niște eforturi. Noi le vom face în continuare cu mare plăcere pentru că, în opinia mea, nu este grijă mai mare decât cea pe care trebuie să o avem pentru generația nouă și cele pe care le vom forma. E datoria noastră să ne implicăm cu toate posibilitățile de care dispunem. Vă doresc succes și vă aștept la muncă”.

”Există o dorință de menținere a secției de inginerie medicală aici, dar, din păcate impactul ei în rândurile studenților e relativ redus. Ne străduim să menținem această secție an de an și e meritul colegilor de la Facultatea de Inginerie Electrică”, a spus prof. univ. dr. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare Bistrița.

Prof.univ. dr. Călin Rusu, prodecan la Facultatea de Inginerie Electrică a UTCN, a explicat că specializarea inginerie medicală a fost înființată la cererea comunității locale: ”Suntem conștienți că având o grupă de 30 de oameni în mod teoretic nu toți vor ajunge să lucreze în domeniu, iar pregătirea pe care o oferim în cei patru ani de licență e focusată pe partea medicală, dar dăm și o parte de cultură generală în domeniul electric”.

La Extensia Bistrița a UTCN învață acum peste 500 de studenți și masteranzi.

12 comentarii

  • Bine zice Stoian „sa defileze prin Comelf” poi e normal la ce salarii le da tinerilor ingineri cu siguranta vor merge in pas de defilare spre occident !

  • Domnul director Dorin Stoian, este o adevarata valoare pentru Bistrița! Un exemplu pentru noile generații! Un om cu suflet mare cum rar intalnesti, plin de profesionalism si entuziasm in tot ceea ce face. O persoana de la care ai doar de învățat! Tot respectul!

  • ”Dezvoltarea Bistriței este strâns legată de dezvoltarea învățământului universitar tehnic în oraș”, afirma Dorin Stoian, fostul director al firmei Comelf Bistrița, cu ocazia deschiderii anului universitar la extensia Bistrita a UTCN. Numai că în cei peste 20 de ani de la infiintarea extensiei UTCN , nu s-a făcut nimic pentru dezvoltarea învățământului universitar tehnic la Bistrita, desi au existat mai multe „bune intentii” în acest sens.
    Este cunoscuta initiativa lui Ioan Turc, care incă din anul 2006, atunci când era viceprimar al municipiului Bistriţa, a propus amenajarea unui parc industrial la Sărata, dar şi a unui campus pentru învăţământul universitar tehnic. Pana la urma ideea lui Ioan Turc, a fost preluata partial de PSD-isti care, cu greu in administratia lui Cretu, au realizat doar Parcul Industrial insa nici la ora actuala nu a fost fost populat cu activitati industriale. Nici vorba despre campusul universitar tehnic sau despre incubator de afaceri.
    Ulterior liberalii au venit si cu un proiect de realizarea a unui centru de cercetare-invoare-dezvoltare pentru tehnologii noi si crearea unui cluster de inovare . Din pacate nici acest proiect nu a fost luat in considerare de administratia PSD-ista, desi realizarea unui astfel de proiect era posibila prin accesarea de fonduri europene prin „Programul Operational Competitivitate (POC) 2014-2020; Actiunea 1.1.1: Mari infrastructuri de CD (cercetare-dezvoltare)-Clustere de inovare”. Prin „Actiunea 1.1.1. se putea accesa suma maxima de 6.700.000 euro/proiect. In cadrul unui astfel de proiect, clusterul urma sa desfasoare activitati comune precum achizitia utilajelor, instalatiilor, echipamentelor pentru cercetare-dezvoltare, achizitia terenului, activitati de inovare, etc.
    Acum i se aduc osanale președintelui CJ Radu Moldovan, care în urmă cu câtiva ani a repartizat vechea clădire dezafectată a tribunalului pentru a fi amenajată in scopuri didactice de către UTCN. Costurile sunt enorme si oricum cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN.
    De aceea, este evidenta nevoia acuta a construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invatamant care sa cuprinda sali de curs si laboratoare, dar si cladiri pentru camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, etc. care să adune laolaltă toate extensiile universitare împrăstiate acum prin tot orasul. In acest sens, pe cele aproximativ 3 hectare de teren din zona fostului Proditerm aflate in administrarea primariei Bistrita, ar fi construit un Campus Universitar modern , in special pentru extensia Universitatii Tehnice, avand in vedere apropierea de zona industriala, care este locul de practica a studentilor politehnisti. Extensia Universitatii Tehnice are nevoie si de locuri de cazare in camine studentesti , iar locul respectiv este foarte aproape de oras. De asemanea, acolo mai exista si alte institutii precum Grupul Scolar Forestier si Jandarmeria Bistrita, astfel incat includerea unui campus universitar ar permite sistematizarea intregii zone. In primul rand ar putea fi prevazuta si o eventuala prelungire a Strazii Zefirului de la fostul PRODITERM pana in Str. Tarpiului.
    Dar, cel mai bine ar fi sa tina seama de opiniile specialistilor direct implicati : https://www.timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-record-de-studenti-in-anul-intai-si-planuri-mari/

  • Felicitări pentru partia de schii domnule Stoian.
    A fost cea mai bună decizie pe care ati reusit sa o însuflati domnului Crețu.

  • Cu siguranță comentați aici unii din cei mai ilustrii ajustori care v-ați scăpat la internet și alte loaze de prin birourile tehnico-comerciale care-și petrec după-mesele pe la betoane și săgeți…albastre, se știe!

  • Toți frustrații care comentati anonim pe internet la articole și postări despre alți oameni, nu va permiteți sa ridicați capul din pamant când trec persoanele despre care comentati pe lângă voi.
    Va faceți mici, va iau transpiratiile și va rugați sa nu va observe.

  • Aici sunteți toți viteji dar când ieșea Stoian din birou nu știați pe unde sa va ascundeți.
    Când vă zicea cât sunteți de dobitoci dădeați din cap în semn ca înțelegeți, dar nici aia nu va era clar :))))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.