Actualitate Recomandări

Dosar penal în urma incidentului de la CNAM, deşi părinţii fetei au refuzat să depună plângere

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal pentru incidentul de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa în timpul căruia o fetiţă de la secţia maghiară ar fi fost agresată de doi elevi de la secţia română, a declarat comisarul şef Mihai Lupşa, împuternicit la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud într-o şedinţă de Colegiu prefectural.

„Noi ne-am sesizat, s-a întocmit un dosar penal. Colegii mei au luat legătura . Părinţii fetei despre care s-a spus că a fost agresată. Nu au dorit să depună plângere, iar dosarul a fost înaintat la Parchet în vederea atribuirii numărului unic. Acum aşteptăm să vedem dacă Parchetul atribuie sau nu număr unic, iar în funcţie de asta o să continuăm cercetările”, a spus Mihai Lupşa.

Reamintim că o elevă din clasa a V-a a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița a fost agresată de doi colegi, în pauza dintre orele de curs.

„Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceliași școli au agresat-o verbal și fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară”, se arată într-un comunicat al UDMR Bistrița-Năsăud, care a precizat că incidentul a avut loc joi 21 septembrie.

Comisia pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității, constituită la nivelul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa și numită în baza deciziei nr. 258/05.09.2017, întrunită în 25 septembrie, în urma analizării declarațiilor elevilor, părinților și diriginților, a ajuns la concluzia că incidentul de joi 21 septembrie 2017 nu a avut la bază o problemă interetnică, ci a fost vorba de un conflict între elevi.

Conform declarațiilor, elevii au comunicat în limba română, iar cei doi nici nu au sesizat că eleva în cauză este de la secția maghiară. „Actul în sine nu a fost cauzat de comunicarea în limba maghiară a elevei, după cum au recunoscut ambele părți. Vorbim, de fapt, de un conflict școlar, între elevi de gimnaziu, care este regretabil că a avut loc într-o unitate școlară în care comunitatea maghiară trăiește în armonie cu cea română de zeci de ani”, a menţionat şcoala care a dispus unele măsuri despre care Timp Online a scris AICI. 

Etichete

1 comentariu

  • Foarte bine că poliţia s-a autosesizat, e o instituţie neutră.
    Găsesc însă în toată derularea mediatică a incidentului câteva inconsecvenţe.
    Prima ar fi , de ce UDMR şi dl Decsei au ieşit cu o declaraţie publică ..având de la cineva versiunea respectivă a incidentului.
    Normal trebuiau să verifice autenticitatea informaţiei înainte să publice ştirea ştiind că va face valuri. Nu cred că o persoană pe clasele 5-6 merge la UDMR să spună că a fost lovită, pe parcurs au fost copii, au fost martori oculari direcţi.
    Cineva a făcut un denunţ (să zicem unul dintre părinţii fetei) şi apoi a retractat-o, din diferite motive, presiune la şcoală sau pur şi simplu cred că valurile mediatice nu fac bine situaţiei fetei şi e înteresul ei personal ca lucrurile să rămână acolo unde sunt? Cadrele didactice au încercat să muşamalizeze conflictul pentru a proteja imaginea Liceului sau pur şi simplu mesajul consiliului didactic reflectă realitatea faptelor, rezultatul anchetei interne corespunde factual cu ceea ce s-a întâmplat. Probabilitatea e de partea ultimei ipoteze, e totuşi de negândit că personalul didactic pot să denatureze sau presiuni în derularea ulterioară a consecinţelor evenimentului.
    Apoi rămâne întrebarea, a deformat fetiţa faptele când a spus povestea părinţilor? Când în comunicatul UDMR s-a afirmat că cei doi băieţi au recunoscut că la momentul respectiv au declanşat agresiunea fiind deranjaţi de faptul că fata vorbea maghiară….cine a oferit şi confirmat informaţia respectivă.
    Există trei aspecte la fel de importante.
    Cel penal. Faptele reproşate de violenţă s-au produs .
    Al doilea aspect, violenţa respectivă se poate încadra în ceea ce literatura de specialitate se numeşte ‘hate crime’
    Al treilea aspect, obstrucţionarea Justiţiei dacă a fost prin fabricarea-denaturarea unor probe. Declaraţii deformate , sub presiune etc.

    Dacă nu există denunţători care vor să depună plângere, în acest caz fiind părinţii fetei care decid pentru ea…este cea mai bună decizie pentru ea, intră şi noţiunea de drepturile minorului? Are nevoie de consiliere psihologică în continuare? În opinia mea toţi trei ar fi avut.
    E interesant cazul, trebuie aflat adevărul gol-goluţ înainte de a vorbi de repercursiuni la nivel de Lege.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.