Actualitate

Dosarul „Afaceri din Penitenciare” s-a soldat cu 13 arestaţi

Un număr de 13 persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile pentru spălare de bani, şantaj şi înşelăciune fapte care au creat un prejudicuiu de 200.000 de lei, alte patru fiind cercetate în libertate.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei, cele 17 persoane sunt cercetate penal în urma a 19 percheziţii domiciliare în şapte judeţe şi în municipiul Bucureşti, precum şi în mai multe penitenciare din ţară, la mai multe persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de ”iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea sãvârşirii de infracţiuni”,  spălare de bani, şantaj  şi înşelăciune.

Percheziliile aua vut loc în data de 23 februarie a.c. sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud, la locuinţele suspecţilor aflaţi în libertate, precum şi în patru penitenciare din ţară unde sunt încarceraţi membrii grupării. Cu această ocazie,  au fost ridicate mai multe documente de transfer bancar pe numele suspecţilor, unităţi centrale, unităţi de stocare date, telefoane mobile ş.a.

Potrivit sursei citate, au fost conduse la sediul Serviciului de Combatere a Criminalitâţii Organizate Bistriţa-Năsăud un număr de 17 persoane cu mandat de aducere, iar în urma audierii acestora de către procurorul de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud,  13 învinuiţi au fost reţinuţi pentru 24 ore pentru comiterea infracţiunilor de iniţierea sau constituirea ori aderarea sau  sprijinirea sub orice forma a unui grup, în vederea sãvârşirii de infracţiuni,  spălare de bani, şantaj  şi înşelăciune, iar alţi patru 4 învinuiţi au fost lăsaţi în libertate.

„Fiind prezentaţi de către procurorul de caz Tribunalului Bistriţa-Năsăud cu propunere de arestare preventivă, instanţa şi-a însuşit propunerea, astfel că a emis pe numele celor 13 inculpaţi mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 zile”, se arată în comunicat.

În luna ianuarie a.c., Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate  Bistriţa-Năsăud s-a sesizat cu privire la existenţa unui grup infracţional organizat, ai cărui membrii, deşi aflaţi în stare de detenţie,  acţionau din mai multe penitenciare din ţară. 

„Aceştia deţineau în camere telefoane celulare pe care le foloseau pentru a contacta diferite persoane, pe care  le anunţau  că sunt beneficiciarele  unor sume importante de bani sau autoturisme câştigate în urma unor concursuri. Prin folosirea de nume şi calităţi mincinoase, induceau în eroare interlocutorii şi îi determinau să trimită anumite sume de bani unor persoane indicate”, se mai arată în comunicat.

Cercetările în acest caz continuă în vederea probării activităţii infracţionale a întregului grup infracţional şi luării măsurilor legale şi împotriva persoanelor care acţionează din penitenciare, precum şi pentru recuperarea prejudiciului care se estimează până în prezent la suma de peste 200.000 lei.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.