Două asistente cu experiență de la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița au demisionat de frică să nu se infecteze cu Covid-19, a declarat miercuri managerul unității medicale, Gabriel Lazany.
”Am avut două asistente – personal vechi, chiar cu experiență – care și-au dat demisia. Neoficial au spus că din motive personale. De fapt, frica a fost motivul principal pentru care și-au dat demisia. Nu cred că aveau motive de teamă. O asistentă lucra la Secția de Ortopedie, iar alta la Secția de Ginecologie. Nu a fost niciun pacient cu Covid-19 pe secțiile respective, dar atâtea știri le-au provocat o anumită spaimă. Dacă vor vrea să vină înapoi nu le mai primesc câtă vreme sunt manager în spital. De asta puteți fi siguri”, a spus Gabriel Lazany.
Chiar marți a fost o operație la Urologie care s-a desfășurat în condiții de protecție maximă pentru personalul medical fiindcă pacienta era febrilă în momentul în care s-a prezentat la spital.
”S-au luat toate măsurile de precauție. S-a intrat pe circuitul Covid-19, s-a intrat în sala de operație pregătită special pentru cazurile Covid-19. Astăzi am avut și o mamă care a născut prin cezariană, soția unui pacient infectat cu Covid-19 și care e internat la Secția de Boli Infecțioase. S-a folosit sala de operații special amenajată în zona Covid-19, mama este izolată în Terapie Intensivă pentru că este cu cezariană. Personalul merge echipat cu absolut cu orice trebuie”, a spus Gabriel Lazany.
Managerul SJU a mai spus că înțelege frica angajaților din spital: ”În momentul de față e greu să nu lucrezi cu frică, dar, dacă ești prevăzător … Angajații au toate echipamentele de protecție la dispoziție, nu am făcut economie la nimic. Le-am spus să trateze fiecare caz ca și cum ar fi un posibil infectat cu Covid-19. Din prima experiență cu un pacient infectat ați văzut că medicul curant și asistenta șefă care au făcut tratamentul au fost negativi. Echipamentul de protecție era cel standard: mască, mănuși și ochelari”.
Cum sa-si dea demisia cand e stare de urgenta? Puscarie pe viata sau pedeapsa capitala! E dezertare!
Le-a fost bine pana acum pe 100 de milioane pe luna fara sa faca nimic… fara risc?! Iar acum cand au si ei de facut ceva pleaca? Lasii!!!!
Pai soldatii in razboi daca dezerteaza sunt spanzurati pe loc!!!! Cu atat mai mult cu cat cadrele medicale au si juramantul depus!
Sa nu mai vorbim de aia de la Nasaud… ce agresivitate domnule…. sa nu le duca lor bolnavi ca n-au conditii!?!? Pai de ce iau o gramada de bani lunar???? Ce lucreaza ei acolo de atata vreme? Fara conditii??? Banii is buni! Dar cand sa ti se dea ceva de facut sari in sus, te isterizezi si plangi?!?!?!?
Eu aici nu am pomenit de asistente!
Tu angajat oriunde in mod normal….acum e situatie exceptionala – e stare de urgenta – nimic nu mai e normal – sunt Legi militare unde ordinul nu se discuta, se executa! In aceasta perioada nu mai e democratie! E dictatura militara!!!! Ce e greu de inteles, nu mai faci ce vrei! Faci ce ti se spune! Mai ales ca ai depus un juramant!
asa ma,dezertati,pana acum o fo buni multi bani,sasalaul si rica mandolina ce fac?ordonanta de urgenta sa stopeze fenomenul,la job sau puscarie.
Pai daca n-au licenta de practica unde mama lor pleaca???? E stare de urgenta!!!! CURTEA MRTIALA ce face???? Asta trebuie pentru astia!!!! Si totusi… in acesta perioada forma de organizare este stat militar!!!!
Auzi tu la ei!!!! Isi dau demisia! Cat aia de a mers la UPU ca era putin racita!!!! In mijlocul pandemiei!!!! Tara arde si baba se piaptana… sau sta si plange pe Alba Iulia!!!!
Pai daca doctorii sau infirmierii nu intrau pe front dupa raniti ca le e frica? Ce draku se alegea de lumea asta???? Ca idee… nu toata ziua e stare de razboi… oricum in rest o cam freaca la rece… sau la cald imi amintesc de doctorul ala de la anl-uri…. ce dormea cu asistenta! Acuma sa-si dea demisia!!!!
Știm povestea cu șobolanii care părăsesc corabia ,cînd aceasta se scufundă.Au lucrat oameni în mina de uraniu știind că dupa cîțiva ani vor avea mari probleme de sănătate,dar au lucrat.Azi foarte multe categorii de oameni lucrează și sunt expuși la boli și contaminare,unii pe salariul minim pe economie,dar nu părăsesc corabia.Vameșii,șoferii de tir,casierele,șoferii de pe mijloacele de transport în comun ș.a.m.d. În fiecare zi șefii de tren ,conductorii îmi spun că au avut în tren călători urcați,care vin din străinătate,prin gările din București ,Timișoara,dar nici unul nu și-a luat concediu de odihnă sau medical ,doar dacă a fost trimis obligatoriu.Mai mult toți ceferiștii,indiferent de ramură sau funcție ,o zi pe săptămînă au contractul de muncă întrerupt,deci pierd la salar aprox 25% plus alte sporuri și așa salariul la CF este mic în medie 2000 lei /lună.Expuși suntem cu toți și cei care suntem obligați să mergem la muncă,dar și familiile noastre,doar că sunt sectoare care trebuie să funcționeze.E dreptul fiecăruia să-și protejeze viața lui și a familiei,dar cei care pleacă să fie plecați pt totdeauna din cîmpul muncii,să aibă trecut în cazier și să nu mai poată fi angajați în România.
Sti care e mecanismul?… asistenta angajata la stat isi ingheata postul o perioada… cativa ani… in care se angajeaza la spital ca acolo sunt salarii mari! Ca idee acuma pot pleca inapoi la postul de dinainte….
hehehe, ia uite cum ies mizeriile la suprafata. Rusine lor ca in astfel de momente dificile aleg sa plece precum lasii? Din punct de vedere legal nu pot fi acuzate de nimik ptr ca acest mod de lucru este perfect legal. O intrebare mai importanta este de ce tocmai personalul medical alege sa plece. Oare isi dau seama ce poate cu adevarat sistemul medical romanesc. Oare cifrele ( aproape 20% din romanii infectati sunt cadre medicale) ii fac sa inteleaga ca asa zisa medicina pe care se prefaceau ca o practica nu e suficienta in acest caz. Cei care raman sunt eroi sau inconstienti?? O alta intrebare este de ce pana acuma nu au zis nimik daca totusi in sinea lor isi dau seama ca nu au echipamentele necesare pentru a-si face meseria cum trebuie. Multe intrebari dificile se pot pune iar modul in care vom alege sa trecem peste aceasta criza o sa ne arate cat de puternica este natia noastra. Vom alege sa vorbim desre problememe pe fata ( de la managementul de top si pana la ultimul angajat), sa ne asumam greselile, sa invatam din asta si sa imbunatatim sau vom alege sa ascundem sub pres in continuare problemele si vom alege sa ne mintim in continuare.
In italia ,cei care isi dau demisia din sistemul medical in aceste momente isi pierd dreptul de practica,cred ca ar trebui sa le urmam exemplu. Le inteleg si frica dar pana la urma este meseria pe care si-au ales-o si ar trebui sa si-o faca si in momentele “bune “ si in cele cum din pacate le traim astazi, salariile s-au marit,cand erau mai mici conpensau cu plicuri ,atunci nu demisiona nimeni,curios!?
Cetățenie din Beclean vb.pe puncte fără să sti ce inseamna Ordonanța Militară si ramurile vitale care trebuie să acționeze în această perioadă critică.Afla ca e razboi cu acest virus iar drepturile sunt restrânse si impuse obligații.Daca cele doua ar avea caracter si constiinta nu ar mai ridica privirea la semenii lor.Daca tăceai filosof ramaneai si probabil nu esti nici macar avocat ca sa aperi asemenea lași!
Fiind declarata starea de urgenta,in Italia personalului sanitar ii este interzisa demisia,nu se aproba nici concediul de odihna.Asistentele lucram cu dispositive de protectie conform protocolului,nu ne face nimeni tampoane,in cazul in care cineva se imbolnaveste e monitorat la domicilio prin intermediul medicului de medicina muncii si doar daca situatia se agraveaza se face tampon.In cazul in care e positiv si intervin probleme respiratorii e necesara spitalizarea.
Exact asta este problema la noi, fiecare face ce vrea, cum vrea, cand vrea. Exact asta incerc sa zic, valori 0, spirit de echipa 0, tot ce vreti voi 0. Da, se demisioneaza pentru ca…au dreptate si unii si altii insa masurile sunt intotdeauna luate pe jumatate. Cum ar fi o regula simpla ca in cazul in care demisionezi cand este mare nevoie de ajutorul tau, adio sistem medical, pe viata. Cum ar fi sa pornim pe la magazine in control sa bagam de seama daca au mecanisme de protectie sa nu se raspandeasca virusul pe cat posibil, ca sa nu ajunga asistentele sa demisioneze dupa ce umplem spitalele pana peste masura? Eu la locul de munca ma duc cu echipament de acasa, a cata zi de virus? In fine, trebuie lucrurile puse cap la cap, macar daca se poate limita raspandirea, sa se limiteze. Lucrurile facute bine sunt problemele noastre. Intram in lupta si cand ceva nu ne convine, ne retragem si mergem acasa si totul este in regula. Consecinte? Da, pleaca doua persoane cu experienta, vor veni altele doua cu scoala facuta pe repede inainte, in principiu ne putem imagina povestea sa zicem nasoala care se va desfasura. Cand vom pricepe ca sunt lucruri pentru care pana la urma suntem responsabili, poate vom ajunge si noi undeva.
Dezertare….! asa se numeste.
Eram în liceu la ora de Logica sau Educație moral civică. Ne pune Dl. Profesor o întrebare: este responsabil moral un pilot pe un avion de vânătoare care tocmai a bombardat un sat de civili in urma ordinului primit? Majoritatea am răspuns că nu este vinovat atâta timp cât execută un ordin. Însă Dl. Profesor ne-a atras atenția că respectivul pilot trebuia să ia în calcul aspectul ăsta în momentul în care s-a înrolat în armată. Cam așa și cu cei care acum au de-a face in în mod direct cu inamicul nevăzut fie că sunt cei din domeniul sanitar/medical sau cei responsabili cu ordinea publică. Probabil că mulți au ales joburile respective doar din considerente materiale ori din avantajele survenite specifice. Probabil acum și-au dat seama că și-au greșit vocația.
pt Calin,
logica ta e valabila DOAR daca s-a inrolat VOLUNTAR!
pentru zero codreanu,
Cum adica s-au rugat sa fie angajate?!
Ba Zero, angajarile se fac prin concurs nu pe rugaminti!
Ba Zero, ce nota au luat fetele la examenul de concurs?
Ba Zero, tu ai impresia ca daca stiu sa manuiasca penisul pot sa fie asistente?
pt z codreanu incuiatul de pis,
Si zici ca sunt pricepute?