Modernizarea Pieței Agroalimentare Decebal din Bistrița intră, în sfârșit, în linie dreaptă, administrația locală alocând pentru proiectarea noii piețe suma de 270.000 de lei.
Câștigătorul licitației va trebui să țină cont că municipalitatea vrea, printre altele:
- Demolarea halei de lactate
- Demolarea halei de pește
- Demolarea tuturor chioșcurilor inestetice
- Construirea unui nou corp de clădire în locul pieței de fructe
- Construirea unui corp de clădire nou regim S+P+E sau 2E în locul pieței de legume
- Amenajarea unor locuri de parcare pe acoperiș
- Montarea unor panouri fotovoltaice pe acoperiș, peste parcare
Câștigătorul licitației va trebui să facă următoarele documentații: studiu geotehnic, studiu topografic, expertiză tehnică, audit energetic, scenariu de securitate la incendiu preliminar, analiză de risc la securitate fizică, studiu de fezabilitate (S.F.) cu elemente specifice DALI și să acorde asistență tehnică pentru procedura de atribuire a contractului execuție.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este jumătatea lunii august.
Primăria Bistrița anunță că va conta raportul calitate-preț la desemnarea câștigătorului și nu criteriul prețului cel mai mic.
O data cu disparitia pietei actuale al carui spatiu este utilizat oarecum si de catre producatorii locali (e drept , in numar mic) se pare ca urmatoarea piata (prin modelul de modernizare pe care-l vrea municipalitatea , sic!) va fi accesibila mai mult intermediarilor iar preturile la legume si fructe vor fi in mod sigur mai mari decat in marile magazine de retail. Poate (zic si eu !) inainte de orice decizie ar fi trebuit sa fie consultata si opinia publica , macar de forma…Poate (iar zic !) ar fi bine sa fie realizata acea cladire , (dupa ce incercarea aberanta de „incalzire” a pietei deschise a dat gres) dar sa se mentina si actuala forma , cel putin pentru sezonul cald. Deci , nu doua cladiri , ci numai una in care sa se poata desfasura activitati specifice in tot timpul anului (pentru toate produsele ce se pot vinde/cumpara) dar primavara , vara si toamna , sa ramana forma de piata „deschisa” , pentru fructe , legume , flori. Cladirea (numai una!) sa cuprinda raioane de paine si produse de panificatie , carne , peste , lactate etc. pentru tot timpul (anului) si spatii dedicate vanzarii de legume si fructe numai in sezonul friguros , cand evident sunt putini producatori pe piata , majoritatea cumparatorilor preferand aprovizionarea din „supermarketuri”. Acuma , ce sa zic , daca tot se fac atatea pe acoperisuri (parcari , panouri solare) poate n-ar fi rau sa se monteze si o turbina eoliana si sa se faca si un hotel pentru pietari si bisnitari… Revenind un pic la „intentia municipalitatii” , exista mari sanse ca banii dati pe documentatii (cu dedicatie , la firme da casa ale unui partid) sa nu aiba nicio finalitate intrucat este foarte posibil ca intentiile „noii municipalitati” sa fie altele. S-au mai vazut cazuri!
Oarecum legat de subiect. Municipalitatea are cumva vreo viziune privind locul unde se vor vinde flori de „luminatie”. Va cere cumva proiectantilor sa prevada un loc dedicat pentru aceasta activitate? „Decat” , intreb (si eu!)…
Numa bine vor disparea micii producatori autentici.Brihanele revarsate cu cefe groase cu bronz maroniu vor avea locuri garantate on baza certificatelor false de producator.Pe amarati o sa i pasca niste shuturi in kour de la samsari si amenzi de la guardia locala.
Demolați o toată și faceți alta de la zero ,moderna și cu locuri de parcare ,nu bazar cum e acum.
Ăștia habar nu au pe ce lume traiesc ! Eu locuiesc aici de 47 de ani și micii fermieri și producători, au dispărut deja ,numai bișnițari și comercianți cu produse din străinătate! Dacă mai și modernizati piața, o sa mâncăm numai plastic la preturi astronomice !
La inceputul anului 2022, Primarul Ioan Turc a declarat că una dintre priorităţile administraţiei locale o reprezintă modernizarea Pieţei Decebal. În proiectul de buget a fost prevăzută suma de 250.000 lei pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice. Altă distractie, alti bani . Primarul Ioan Turc ori face pe prostul, ori nu stie că incă din 2012 Primăria Bistrita in colaborare cu SC Blom România SRL Târgoviste a realizat Planul Urbanistic Zonal „PUZ- Piaţa Agroalimentară Decebal”, având ca piesă principală proiectul de modernizare a pieţei existente si crearea de noi funcţiuni in zonă, cu spatii care să cuprindă si desfacerea de produse industriale cu specific în domeniul activităţii agricole, inclusiv locuri de parcare pe acoperisul noilor hale comerciale.
Vezi: https://timponline.ro/vezi-cum-va-arata-piata-decebal-dupa-modernizare/
Mă bucur să aud că în sfârșit ne modernizăm și noi. Dacă se calculează câtă suprafață este dacă luăm în calcul spațiul pentru fructe,legume, flori , pește, spațiul de lângă calea ferată și hala și dacă se construiește în regim S+P+2E este spațiu pentru piața legume, fructe , carne și mezeluri, lapte și brânzeturi, pește, parcări, rampă pentru parcări și pasaj auto de trecere pe strada Arțarilor. Cât despre producători și bișnițari ține de legi și hotărâri ale consiliului local.
Pe strada Arțarilor în spatele pieți trebuie redeschisă circulația pe ambele sensuri așa cum era înainte când se circula foarte bine. Asta fiindcă după îngustarea ( modernizarea străzilor ) Gării-Decebal-Andrei Mureșanu-Năsăudului în zona centrală se va circula extrem de greu.
De dorit ar fi un „Pcetisor” ca altadata sa vedem „leliusile” cu prospaturi din gradina, dar voi, nu si nu, mai bun e plasticul !
Ar putea fie extinsă piața și în magazinul Hală nu sunt musai alte hale.
După ce au reușit să falimenteze Centru Vechi ” deștepți ” din primărie acum se leagă și de Piața Mare. Lidl-ul din apropiere exultă de bucurie! ! Prieteni știu de ce !
Plasticul și ierbcidele sunt mai ieftine plus că producători autentici români din piață nu sponsorizează campaniile electorale cum pot face lațurile străine de Hipermarketuri.
Eu merg în fiecare zi în piață să mă aprovizionez acesul este facil și comod.
Piața Mare este un ce există foarte bun pentru locuitori orașului. Este necesar redeschiderea și a Pieței Mici și costruirea altor piețe în noile cartiere ale orașului Subcetate, Simpozionului și Henri Coandă.