Social

Două noi case familiale pentru copiii din ultimul centru de plasament din Bistrița-Năsăud

Un număr de 24 de copii cu nevoi speciale severe vor fi curând mutați în două case familiale din cele trei necesare închiderii definitive a Centrului de Plasament de tip Familial pentru copiii cu Dizabilități Bistrița. Odată cu închiderea Centrului, se încheie procesul de dezinstituționalizare din județ. A treia locuință este încă în construcție.

În cei peste 10 ani de intervenții în Bistrița-Năsăud, Hope and Homes for Children a construit 7 case familiale (și a 8-a în construcție), ca alternativă de locuire pentru copiii și tinerii din centrele de plasament, odată cu închiderea definitivă a acestora. Terenul pentru fiecare casă a fost achiziționat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, iar casele, pe măsură ce au fost finalizate, au fost donate și au intrat în patrimoniul autorităților locale. Odată cu mutarea celor 24 de copii în casele familiale din localitățile Viișoara și Unirea, se finalizează procesul de dezinstituționalizare din județ (cei 10 tineri rămași în centru urmând să fie mutați imediat ce a 3-a casă este gata).

Investiția totală pentru ridicarea celor 3 case familiale care permit închiderea ultimului orfelinat din județ se ridică la peste 750.000 de euro și presupune finanțări parțiale din partea companiilor JYSK România (care asigură mobilierul), Rombat și finanțare internațională.

”Un obiectiv care părea de neatins, dar care prin buna colaborare dintre ONG-ul Hope and Homes for Children, mediul privat, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și DGASPC este acum o realitate. Copiii trăiesc în medii calde, având un loc pe care să-l numească „acasă”, alături de oameni care să le călăuzească pașii într-un mod cât mai apropiat de mediul familial. Mulțumim pentru o colaborare deosebit de bună directorului general Ștefan Dărăbuș, specialiștilor, mediului privat și tuturor oamenilor care au depus tot efortul pentru a finaliza procesul de dezinstituționalizare din județ”, spune președintele CJ Radu Moldovan.

Casele familiale construite de Hope and Homes for Children sunt o alternativă de locuire pentru copiii și tinerii din centrele de plasament, odată cu închiderea definitivă a acestora. Terenul pentru fiecare casă a fost achiziționat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, iar casele, pe măsură ce au fost finalizate, au fost donate și au intrat în patrimoniul autorităților locale.

Hope and Homes for Children, în parteneriat cu autoritățile locale și cu susținerea mediului de afaceri și a donatorilor individuali, contribuie la reforma sistemului de protecție a copilului în Bistrița-Năsăud începând cu anul 2011. De atunci a susținut procesul de dezinstituționalizare și programe precum Reintegrare în familia naturală sau extinsă a copiilor din orfelinate, Prevenirea separării copilului de familie și Integrarea socio-profesională a tinerilor ieșiți din grija statului odată ce părăsesc sistemul de protecție, după vârsta de 18 ani.

Fundația a construit deja 7 case familiale în Bistrița-Năsăud, iar a 8-a, o locuință de tip protejat pentru tinerii cu nevoi speciale, este în construcție. La nivel național, Hope and Homes for Children a construit până acum 118 case familiale.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS