Actualitate

Două pasarele pietonale pe DN 17-Calea Moldovei, investiție de 1 milion de lei

Consiliul Local Bistrița aprobă în ședința de joi prețurile actualizate pentru realizarea unor pasarele pietonale peste Valea Rusului, care să facă legătura între trotuarele existente pe cele două părți ale Căii Moldovei. DN 17 (Calea Moldovei) traversează pârâul Valea Rusului peste un pod amplasat în imediata vecinătate a intersecţiei cu străzile Valea Rusului – Aviator Mihai Berbecariu.

Valoarea stabilită în 2018 era de 339.375,99 lei, iar valoarea actualizată la prețurile de astăzi ajunge la 1.008.198,91 lei.

Prin studiul de fezabilitate s-a tratat amenajarea a două punți pietonale adiacente cu DN17, pe direcția trotuarelor existente, astfel încât să asigure continuitatea circulației pietonale, între Calea Moldovei şi Unirea.

Scenariul recomandat este cel care presupune realizarea pasarelelor în soluția de structură tip grindă cu zabrele, având lungimea de 12 m, lățimea totală de 2,90 m și înălțimea de 1,35 m. Principalele elemente din alcătuire a suprastructurii (tălpi și montanți) se vor realiza din țeavă rectangulară cu secțiunea de 100x100mm, respectiv 100x150mm. La zona pietonală se prevede montarea unei mâini curente fixate pe montanți la înălțimea de 90 cm de cale. Aparatele de reazem vor fi metalice: fixe pe una din culee şi mobile pe a doua culee. Calea pe pod va fi alcătuită din tablă striată cu grosimea de 8 mm care va fi și elementul de rezistență pentru susținerea căii. La partea superioară a tablei se prevede a se realiza un sistem de pardoseală pe bază de epoxi-poliuretan și nisip de quarz. Zona pietonală va fi delimitată de cea pentru cicliști prin marcaj și separatoare. Amenajarea rampelor se propune a fi realizată pe o lungime de 4 m pe malul stâng și o lungime de circa 1 m pe malul drept. Rampele se vor realiza cu pante longitudinale de maxim 7%. Calea pe rampă este prevăzută a se realiza din pavaje autoblocante. În imediata vecinătate a obiectivului, pârâul Valea Rusului este traversat de rețele de apă şi gaz, ce necesită relocare parțială.

Față de soluția inițială s-a cerut protejarea celor două conducte de canalizare, din aval, existente pe sub albia pârâului Valea Rusului pe amplasamentul punților, în conducte de protecție din oțel de diametru DN500mm pe lungime de 18 m, respectiv DN600mm pe lungime de 14,5 m.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.