Actualitate Recomandări

Două zone din Bistrița, posibil contaminate cu substanțe și produse chimice periculoase

Două zone din Bistrița au fost introduse în inventarul preliminar al siturilor contaminate/potenţial contaminate cu substanțe și produse chimice periculoase, se arată în raportul de activitate al Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Potrivit sursei citate, anul trecut s-a continuat inventarierea și actualizarea siturilor potențial contaminate în conformitate cu prevederile Legii nr. 74/2019. Astfel, s-au identificat 55 noi amplasamente a căror activități se încadrează pe Anexa nr. 1 a Legii nr. 74/2019.

Două dintre ele se află în Bistrița. este vorba despre Lucrări Drumuri și Poduri SA – Baza de producție Bistrița și Uzina termică Bistrița.

APM a demarat procedura de investigarea preliminară, conform prevederilor legale, cu scopul de a colecta și analiza informațiile referitoare la istoricul activităților desfășurate pe situl potențial contaminat, precum și în imediata vecinătate a acestora.

”Pentru amplasamentul Lucrări Drumuri și Poduri SA – Baza de producție Bistrița, A.P.M. Bistriţa-Năsăud a decis parcurgerea etapei de investigare detaliată şi evaluare a riscului, pentru a confirma existența și pentru a determina intensitatea contaminării, în scopul estimării probabilităţii apariției efectelor negative asupra mediului în relație cu poluanții identificați.

În urma analizării Raportului de investigare detaliată şi evaluare a riscului, s-a constatat faptul există un impact asupra solului, A.P.M. Bistriţa-Năsăud a solicitat în conformitate cu prevederile Art. 29 din Legea nr. 74/2019 privind gestionarea siturilor potențial contaminate și a celor contaminate, încă două puncte de prelevare, din zonele a 2 foraje, în așa fel încât acestea să încadreze sursa contaminantă.

După primirea acestor buletine de analiză, A.P.M. Bistriţa-Năsăud va emite Decizia de încadrare a sitului, conform prevederilor Legii nr. 74/2019 privind gestionarea siturilor potențial contaminate și a celor contaminate”, se arată în raport.

Pentru amplasamentul Uzina termică Bistrița, aparținând Primăriei Municipiului Bistrița, în urma analizării Raportului de investigare preliminară, A.P.M. Bistriţa Năsăud a decis parcurgerea etapei de investigare detaliată şi evaluare a riscului.

Luna tercută, Consiliul Local Bistrița a decis trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipalității a construcțiilor aferente fostei centrale de producere a energiei termice din strada Zefirului nr. 1, în vederea demolării, casării și valorificării. Detalii aici.

9 comentarii

  • da ati vazut periile alea rotative agatate pe o tiriboanta care cica aspira praful prin oras?????????????????????????? Ati vazut domnule primar care ne promiteati ca vom fi o a doua Oradea, ati vazut cum se ridica praful pana la stele, in loc sa se aspire??? la ce naiba se umbla cu peria aia prin oras, in loc sa se aspire cu utilaje corespunzatoare? de ce naiba nu vede nimeni ca dupa ce trece tiriboanta aia, toate geamurile si masinile si vitrinele sunt ingropate in praf!!!! Chiar nu este in stare primaria sa cumpere doua autospeciale serioase care sa adune praful din oras???????????????? La fel cum ar trebui ridicat si iarna molozul si zapada?? Ne arde de alea personalitatilor si draci verzi pe pereti si noi ne intoxicam de praf in fiecare zi????? ce nor toxic din uCRAINA??? Avem noi norii nostri proprii!!! de praf!!! pe care primaria si mediul nu ii vad. Ca la ei in birou e aer curat

    • Cum sa spui ca zona de case de la pasarela către Viisoara este contaminată cu zgura de la Ario? Intra lumea în fibrilatie. Problema e ca acum e tarziu. Doar ca Primaria nu trebuia sa aprobe construcții civile acolo.

  • Eu zic ca sobolanii de la uzina termica sunt mai problematici decat asa-zisele chimicale. Am vazut in zona sute de sobolani cat pisicile de mari!

    • Fostă bază de productie a LDP -ului are cu siguranță cel putin 2 zone de teren contaminate cu reziduri ( nisip bituminos ) , si scurgeri de bitum si emulsie bituminoasa in zona de la statia de fabricatie .
      Sigur inante de vanzarea activelor inclusiv a zonelor contaminate , Garda de mediu , sa dispună masurile de decontaminare cat raspunderea administrativa a celor au avut interesul de productie doar si cu buna știință au incalcat prin incopetenta , scurgeri de produse bituminoase .
      Rog sa-i pune-ți sa ” plateasca ”
      Ma mir că Balan ecologistul nu s-a,sesizat

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.