Actualitate

Primăria Bistrița vrea să demoleze fosta uzină termică a orașului, nefolosită de 18 ani

Construcțiile aferente fostei centrale de producere a energiei termice din strada Zefirului nr. 1 Bistrița vor fi trecute din domeniul public în domeniul privat al municipalității în vederea demolării, casării și valorificării.

Construcțiile respective nu au mai fost utilizate cu această destinație încă din anul 2004, când sistemul centralizat de termoficare a încetat să mai funcționeze în Bistriţa, astfel că şi-au încetat uzul şi interesul public încă din acea perioadă, acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare.

Este vorba de: sediu administrativ și ateliere, hală mașini, anexă păcură, anexă ateliere, anexă tratare apă, anexă combustibil, stație de pompare, coș de fum din beton armat (120 m înălțime), linie pentru aprovizionare cu păcură, drumuri și platforme din beton, rezervoare de păcură, instalații și motoare eferente centralei termice, cazane de abur.

Valoarea totală de inventar este de peste 1,5 milioane lei.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi de Consiliul Local Bistrița.

Ne dorim să valorificăm fierul vechi care pur și simplu grevează domeniul public. Prețul fierului vechi este la un maxim istoric, e momentul să-l valorificăm. Avem nevoie de bani și e nevoie și de curățenie în zona respectivă”, a spus primarul Ioan Turc în ședința Consiliului Local Bistrița.

37 comentarii

  • Propun să faceți un concurs de proiecte pentru valorificarea coșului de fum și pe structura lui se poate construi un obiectiv turistic cu aspect plăcut, cu o terasă sus ca punct de belvedere asupra orașului și zonei, urcare cu lift.
    El va trebui să arate ca un monument, (turnul fiind pilonul central) cu aspect plăcut, deosebit care poate deveni în viitor o emblemă a orașului.
    Nu-l distrugeți până nu faceți o analiză și un studiu în acest sens.
    Poate rezulta un monument deosebit dacă structura lui permite și eu cred că permite.

    • Sustin propunerea domnlui „apolitic” :uitati_va mereu la ce au facut orase si țari mai emancipate decat noi. Se pot face transformări ingenioase, inteligente ale vechiului în nou. Ca la o casă veche:păstrezi o bârnă, un perete de cărămidă veche, etc. Nu demolezi totul si inlocuiesti cu plastic, inox si alte chiciuri.
      Pentru asta exista arhitecti urbanisti. Consultati_i, domnule primar!

    • Da, asa e, vor sa demoleze si turnul. In cazul asta sunt de acord cu apolitic. L-ar putea pastra, e o constructie impunatoare, te duce cu gandul la piramidele egiptene.

    • V-ați pus intrebarea daca vreodata nu vom mai avea gaz cum se întîmplă azi maine ce facem ? Sa faci asa ceva in ziua de azi nu mai face nimeni o asa uzină de facut caldura la un oras întreg stricați tot nato fost in stare sa faceti in 30 de ani primăria 60 de ANL dara primarul si alti consilieri din bani ce ai cîștigă în demolări mai isi fac case și etc dara noi prostimea n-avem cum ști ce au facut cu bani.Logic că le convine mai ales la firma ce cîștigă licitația de demolare o țară de inconștienții nu sinteti în stare să așteptați șoselele Da poi alte treburi bune sa faceti

    • Bistrița este într-o vale depresionară și poluarea cu noxe grele se adună în mijlocul orașului vrem nu vrem asta este realitatea.
      Până ce va fi scos traficul poluant de tranzit pe după dealul prin construirea noi centuri a Bistriței până ce nu va fi relocată industria din Bistrița în afara căldării undeva în zona Sărata-Sărățel pâna atunci nu vom scăpa de poluarea din mijlocul orașului, putem să face câte Lini Verzi vrem, putem să plantăm câți copaci vrem că poluarea dintre dealuri tot se va aduna pe fundul căldării.

  • Ar fi potrivit terenul pentru amenajarea unei piețe agroalimentare moderne cu utilități și parcări, care sa funcționeze și pe timpul iernii.

  • Vă propun să faceți un concurs de proiecte pentru realizarea unui monument folosind ca structură coșul de fum. Poate rezulta un monument cu un aspect estetic deosebit, cu platformă de belvedere deasupra, accesul cu lift, un mic parc în jurul lui etc.
    Poate rezulta un punct de atracție turistică important pentru orașul nostru.
    Și pe deasupra are deja o istorie în spate, la care se mai pot adăuga și alte lucruri.
    Succes.

    • Foarte buna ideea. Faptul ca s-ar putea face un joc de lumini in jurul turnului i-ar aduce foarte multa atentie si turismul are de castigat. Jocul de lumini, asta e deja prezentul, nu viitorul (atentie la viitoarea taiere a panglicii, cum s-or lauda baronii cu ce au facut). :))

  • Despre soarta cosului de fum de la fosta firmă “Proditerm” de termoficare a orașului Bistriţa se vorbeste de foarte multă vreme . Încă din anul 2005-2006, în Bistriţa nu mai funcţionează sistemul centralizat de încălzire. Proditerm, compania care furniza energie termică în oraș a dat faliment, adunând datorii în valoare de peste 6,5 milioane de lei. De atunci, PRODITERM a rămas o ruină in mijlocul orasului Bistriţa. Fostul primar Ovidiu Cretu intentiona sa conserve cosul de fum de la fosta centrala termica zonala PRODITERM, insa nu stie ce sa-ar putea face in „turnul” respectiv. Iată ce spune fostul edil în anul 2016, despre cosul de fum de la Proditerm: “Turnul are o rezistență bună. E păcat să-l dărâmăm pentru că un turn de 120 de metri nu știu cine va mai face în viitoarea sută de ani în Bistrița. La un moment dat chiar am discutat cu un om de afaceri, am văzut restaurante rotitoare. Nu trebuie să fie la 120 de metri, ci numai la 100, închipuiți-vă cu 25 de metri mai sus decât turnul Bisericii Evanghelice. Ar fi rezistat turnul,d ar până la urmă s-a răzgândit, a venit și criza. Nu văd de ce l-am dărâma. Eu cred că vom găsi o soluție. Dacă nu voi găsi eu, o vor găsi alții. Atâta timp cât expertiza spune că este rezistent și că stă, e păcat să-l dărâmăm”.
    Din păcate nu s-a găsit o solutie pentru a da o utilitate cosului de fum si nici zonei ocupate de Proditerm Bistrita. (https://timponline.ro/cum-vor-evolua-lucrurile-in-parcul-industrial-si-care-va-fi-soarta-turnului-proditerm/)
    De altfel, in vara anului trecut in vârful turnului au fost montate patru balize de semnalizare care emit lumină roșie, vizibile din toate punctele cardinale care ghidează pe timp de noapte, elicopterele, dar si alte aparate de zbor care survolează orasul Bistrița. Instalarea lor s-a făcut la solicitarea Spitalului Judetean de Urgență, care avea nevoie de sistemul de balizare pentru obținerea acreditării de la Autoritatea Aeronautică pentru Heliport.

  • Lucrurile incep să se miste după ce ani de zile o zonă importantă din orasul Bistrita a fost lăsată in paragină. Incă de anul trecut se discuta despre un proiectul imobiliar situat pe strada Zefirului in vecinătatea PRODITERM, ce urmează a fi dezvoltat de compania Alfa Construct Partners în parteneriat cu TeraPlast. Este vorba despre 6 imobile, înglobând cca. 350 de apartamente, spații comerciale, birouri, grădiniță vor fi construite, începând din primăvară, de către Alfa Construct pe terenul de 2 hectare pe care-l deține TeraPlast pe Zefirului. Cei doi parteneri din compania Alfa Construct , respectiv Gavrilă Urs și Doru Ciocan au anuntat că vor finanța lucrările din resurse proprii și din vânzarea apartamentelor în faza de proiect, prețul final la cumpărător urmând să se situeze între 800-900 euro/mp.
    Vezi si: https://timponline.ro/nou-proiect-imobiliar-6-blocuri-cu-peste-240-de-apartamente-pe-vechea-locatie-teraplast/

  • Nu s-a gasit nici o solutie ca nu-i duce capul pe cei din administratia bistriteana atat trecuta cat si prezenta.
    Altele sunt prioritatile de moment, adica cum sa distrugi spatii verzi, copaci si sa eliberezi terenul pt. smecheriile imobiliare.
    Degeaba se lamenteaza aici postacii fara numar si fara nume ca nici mama zmaului nu va aude.
    De aceea bistritenii o servesc mereu pt. ca nu sunt uniti intr-o forma asociativa puternica si care sa se impuna cerand DEZBATERI PUBLICE cand se ivesc situatii speciale.
    O sa fie demolat turnul ca sa apara ceva REZIDENTIAL acolo.
    Nimeni nu va baga-n seama fara consultari serioase cerute de voi.
    Bistrita-Civica cu cativa membri o va face in schimb.
    Hai noroc si SOMN USOR !

  • S-ar putea pune un lift și să se facă bungee jumping, care ar deveni o mare atracție pentru turiști. Ar fi păcat să-l demoleze.

  • In fostele zone industriale din vest s-au facut studii si s-au realizat adaptari pentru utilizare ca spatii multifunctionale. A propune direct demolarea si punerea la pamant a lor, ca vezi doamne ce de bani vom face din fier, mi se pare o idee proasta. Se prea poate sa depaseasca costurile veniturile ipotetice. A calculat cineva dintre „baietii destepti” din Primarie? Iar turnul chiar trebuie pastrat si gasita o utilizare pe langa cea de turn de comunicatii asa cum este in prezent.

  • Hi, hi Va face o parcare gratuită pentru dezvoltatorul care face blocurile de pe terenul Teraplast așa cum a făcut si parcarea de pe Valea Jelnei.
    Consilierilor și voi sunteți părtași la aceasta !

  • @ Jon, Corect. Strada Zefirului deasemenea se poate prelungi prin curtea fostei LDP până în strada Drumul Cetății vizavi de restaurantul Ardealul.

  • Parcă au promis acolo ba unul bazin de înot olimpic ba altu teren de fotbal eu însă am o vagă bănuială că acolo ne vom trezi iar cu niște nașparli de pasaje subterane ha, ha

  • Lăsa-ți turnul în pace că cum vă știe toată lumea de incompetenți când îl veți detona poate faceți iarăși o tâmpenie și o să cadă peste fabrica Leoni ! Ați mai facut una în Bistrița și a căzut peste o clădire. După aceeasă nu spuneți că nu v-am spus.

  • Chemati Ordinul Arhitectilor sa faca un concurs.
    Ar fi mai mult ca bucurosi sa vina cu propuneri de bun simt.
    Nu mai faceti voi struto-camile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS