Actualitate

Primăria vrea să le dea zilnic de mâncare romilor din Valea Stegii ca să nu mai vină la cerșit în oraș

60 de persoane de etnie romă care locuiesc în adăposturi improvizate în apropiere de satul Sărata – strada Valea Stegii – vor primi zilnic porții de mâncare a câte 12 lei fiecare ca să nu mai vină în oraș la cerșit și pentru ca să își trimită copiii la școală.

Consiliul Local Bistrița a aprobat propunerea municipalității de cheltui în acest scop 127.256 lei pentru proiectul ”O masă caldă”, care se va derula timp de șase luni.


Este o comunitate aflată într-o situație delicată, nu putem combate cerșetoria doar prin măsuri punitive, trebuie să venim cu un set de măsuri prin care un număr cât mai mare de oameni să fie reintregrați social. Pentru ca acest program să aibă efect pe termen lung, am făcut solicitări către lanțurile de retail pentru a veni alături de Primăria Bistrița, către restaurante, pentru a ne ajuta, așa că apoi practic vom susține comunitatea respectivă din resurse extrabugetare”, a spus primarul Ioan Turc în ședința Consiliului Local Bistrița.

Potrivit documentelor transmise Consiliului Local Bistrița, comunitatea de romi situată pe str. Valea Stegii este formată din aproximativ 60 de persoane, din care 22 copii și 28 adulți care locuiesc în adăposturi improvizate sau locuințe de necesitate de tip container. Aici nu există electricitate, sursă de apă potabilă în apropriere, iar încalzirea locuintelor se face cu lemne.

Aproximativ 30% din persoanele care apelează la mila publică pe raza municipiul Bistrița sunt cei care locuiesc în această zonă, cauza fiind lipsa banilor pentru mâncare.

La propunerea Direcției de Asistență Socială, timp de șase luni, aceste familii ar urma să fie sprijinite pentru prevenirea fenomenului de marginalizare și excludere socială prin prin proiectul ”O masă caldă”.

Astfel, va fi distribuită hrană pentru un număr de 60 beneficiari, marginalizați social sau cu risc de marginalizare socială, de la Cantina de Ajutor Social, se va asigura lapte praf pentru familiile care au copii cu vârsta până la 3 ani și se va distribui hrană rece și apă pentru zilele de sâmbătă și duminică.

Pentru a beneficia de serviciile prevăzute în cadrul Programului pilot “O masă caldă” solicitanții vor completa un formular tip prin care vor solicita înscrierea în program cu menționarea unui set minim de informații. Apoi, fiecare membru din familie va primi o masă caldă zilnic compusă din felul întâi și doi, iar în zilele de sâmbată și duminică de hrană rece și 5 litri de apă. Copiii cu vârsta până la 3 ani vor primi și lapte praf. Alocarea de bani necesară pentru fiecare este de 12 lei/zilnic, așa încât se va ajunge, în șase luni, la 116.856 lei.

Mai este nevoie și de recipiente de unică folosință și a 4 containere termoizolante pentru transportul hranei la domiciliul solicitantului în valoare de 10.400 lei, astfel încât se va cheltui în final pentru acest proiect suma de 127.256 lei.

Întrucât strada Valea Stegii este situată la o distanță de aproximativ 8 km de municipiul Bistrița, iar accesul către această comunitate se poate face cu mijloacele de transport în comun până în localitatea Viișoara, iar de aici doar pe jos sau cu mijloace de transport proprii (autoturism sau atelaj), pentru copiii din comunitate, municipalitatea va asigura un mijloc de transport în comun care să-i transporte la școală.

”În situația în care unul dintre elevii înscriși pe listele întocmite va pleca de la unitatea școlară, nejustificat, mai repede decât este prevăzut în orarul școlar al acestuia, sau dacă acesta refuză să frecventeze nejustificat cursurile școlare, reprezentantul Direcției de Asistență Socială Bistrița va consemna aceste absențe, urmând ca la 10 astfel de refuzuri de a frecventa cursurile școlare, să fie excluși din cadrul programului pilot „O masă caldă”, se arată în proiect.

Sursa foto: Facebook

VEZI ȘI:

Etichete

35 comentarii

 • Bravo
  Înțeleaptă decizie, fraierii la lucru și putorile primesc o masă caldă.
  Prima dată ar trebui sa le căutați un loc de muncă dar ce să îi faci ”Votanții”

  • Mno așa! Pe principiul -ați avut bani să vă plătiți ditamai facturile- mno atunci i a mai țineți în spate și niște trântori ,nu mă refer la direcția de asistență socială,nu,:))la romi mă refeream, la cei 48 pardon 60:))

  • si cine credeti ca o sa ii angajeze??? aici problema trebuie altfel tratata desi pare dur. Acei copilasi trebuie preluati si institutionalizati, sa faca scoala sa poata sa se integreze ulterior, sa devina cata de cat adulti responsabili! Asa, doar se vor invata ca cineva le va aduce o masa calda toata viata!!!!! statul trebuie sa se ocupe de copii acestia cu toata seriozitatea nu sa ii lase pe mana unor parinti care din lipsa educatiei la randul lor ii vor creste tot ca pe niste marginalizati. Trebuie sa avem grija de copii. Poate atsfel vor intelege si parintii ca daca fac copii si nu ii pot creste civilizat li se preiau copii de catre stat si nu mai au alocatiile lor si nu mai au beneficii dupa ei. Si poate se gandesc de doua ori daca sa faca atat de multi copilasi!!!

  • Si penibili din cale afara… orice obrazncie josnica se plateste. Orice mandrie nesfarsita la fel. Pastorii lor sunt ca ei de nesimtiti. Nu poti fi nesimtiti si ordinari si sa cante in biserica. Exista o limita! Si mai ales un Dumnezeu care stie totul. Oameni paraziti carei fac pe altii paraziti.

  • Nu e vorba de biserica romilor ci a romanilor romanizati “vedete” din decebal.

 • Poftim???! Iarăși Direcția de asistență socială vrea să mai ciordească ceva ?Asta ne lipsea , dăm mese calde la cei care nu vor să lucreze. Bă….voi sunteți nebuni? Auzi dle că până și bidoane de apă… voi știți câți pensionari și nu numai beau apă de la robinet ? Păi oare să le cumpărăm și mașini , electrice chiar ,să fie pe sistem ! Așa stimulăm noi puturoșii să nu cumva să le vină idei să meargă la muncă,nu, nu nu, stați liniștiți, vine păpica, vine apica..da câte o 🍺 berica nu dați și voi?

  • Domnule Cosmin aproape nicio institutie NU va avea vreodata mai bina grija de copii decât părinții naturali educați in sensul acesta . Un pic de alfabetizare si invățați să lucreze este soluția pe termen lung .Primiti mâncare daca invățați să citiți si dacă frecventează școala copiii punct

 • Matematica lui Dreptate nu prea dă cu matematica noastră:60 de persoane din care 20 de copii și 28 de adulți =48. Din start a umflat 12 persoane ca să mânce și gura lui ceva , sărăcuțul, slăbuțul. Sper ca ,consiliul local să nu voteze asemenea aberații!! Trimiteți oamenii la muncă nu i încurajați să stea acasă să aștepte pomană!

  • O sa poata escalada garduri si geamuri la parter,poate la etajul 1….daca sunt vitaminizati ca lumea

 • ,,nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine” este o regulă, sigur eu aș completa, pt cei sănătoși. Spuneți că ăștia sunt 30% din cei care cerșesc. Ce faceți cu ceilalți 70% ? Pt această etnie, cerșitul, furtul, milogeala este un mod de viață, dar dacă noi o încurajăm, ea se va dezvolta și mai mult, iar colo vor veni și alții de seama lor, că se mănâncă ,,pi di geaba”. Oricum ei vor cerși în continuare, că trebuie bănuți și de bagău, horincuță șî coca cola.
  PĂREREA MEA !

  • Ce idei bune ne dați voi.. bine că mi ați spus că m am gândit și eu că nu mai vreau să lucru. Ce sărăcie,eu votez degeaba?:) Așa că vă aștept cu mâncărica,da?PS . Să nu întârziați că mă supăr! A.. și în loc de apă aș prefera un bidon de bere ,da? Și niște țigări că altfel vă spun cinstit (așa cum sunt eu) că sunt”nevoit”să ies la cerșeală, viciile mă omoară în rest sunt om de treabă și de omenie. Mno, mă pun la somn,ne auzim când e gata masa,da? Trăiască partidu și conducătorii!

 • Urmatorul pas ar fi integrarea intrun mediu de trai mai decent. Asa cum traiesc este o rusine nu doar pentru oras ci si pentru intreg popor. Aces la locuinte sociale trebuie facut mai usor si pornit un adevarat program de integrare plus educatie profesionala si pentru margina populatiei.
  Din pacate cum primele comentari raciste arata, invidia sociala este foarte mare si idei de extrema dreapta gasesc usor adepti si in Romania. Trist este sa citesti asemena comentari care sint pe urma si laudate.
  Tara are nevoie urgent de o politica sociala adevarata. Cartiere de genul Valea Stegii (care de fapt face parte de localitate Viisoara) arata nimic altceva de cit esecul politicii sociale si falimentul statului fata de popor. Imagini din astea creaza si imagina Romaniei pe plan extern.
  Reforma sociala trebuie pornit de jos in sus. Nu directori cu leafa si mai mare ci salari decente si la margina inferiora si un salar minim care acopere macar cosul de necesitate oficiala.
  In schimb si zero toleranta la cersit si altor acte antisociale.

  • In sfarsit o opinie moderna, nu extremisme provinciale de complexati. Multumiri domnule Born!

  • Corect! educatie si staruinta in corectarea obiceiurilor acestor asistati! Obligati sa respecte reguli, obligati sa participe la programe sociale si de igiena etc., iar cei care nu le repecta sa fie dusi frumos la munca fortata, ca aret tara asta destul de munca!!!!! Dar nu li se cere nimic in schimb, primaria face doar asa….de imagine, angajatii primariei nu fac nimic, nici macar ptr animalale strazii dapoi pentru asistatii sociali sa ii urmareasca sau sa ii puna la anumite treburi. Li se da doar ocazia sa ceara mai mult de la societate!!!

  • Herr Born…românii nu sunt rasisti…Sunt doar satui ca unii sa nu vrea sa se incadreze sub nici o forma in societate si societatea sa i intretina din banii celor care merg la munca si isi cresc copiii ,îi trimit la scoala,din salarii de 350 de euro pe luna ,ca sa intelegeti mai usor despre cum stau lucrurile .Probabil dumneata ai o pensie de la statul german de vreo 3 ori cat un salariu mediu in Romania ,si trebuie sa i exceptam de la calcule pe sefi ,magistrati si politicieni.Majoritatea cetatenilor romani se descurca cu cateva sute de euro pe luna ,ei si copiii lor .Asa ca romanii nu mai au cum sa se bucure ca trebuie sa intretina alta categorie de trantori.Sa vedem ,daca se face o actiune caritabila ,tare ma rem ca vor face donatii pentru amaratii astia extremi ,tot amaratii .Bugetarii de top nu vor da o franzela.Am sesizat in comzntariul tau herr Born o anume maliriozitate cand ne numesti rasisti …Ca sa fiu si eu malitios ,zic sa iei cativa ,vreo 2 familii acasa la dumneata si sa faci un experiment iar dupa vreo 2 luni sa ne spui cum e.

  • @Dr de nervi
   Mai cititi o data ce am scris. Ma referam la comentari. Nicidecum am generalizat pe tot poporul. Din contra. Nu este firea mea se generalizezi si mereu critic unde vad tendinte de genul, chiar daca parerile mele nu sint mainstream.
   Sotia a lucrat in mai multe proiecte cu diferite etnii, si noi am avut mereu angajati multicultural, fara nicio problema sau diferenta de performanta , bunavointa sau alte diferente. Presupunere ca neaparat cei din Valea Stegii ar fi cu totul omeni de clasa a treia refuz, ca stiu pe uni care incearca din greu sa combate imagina.
   Si nu, nu am inca virsta de pensie, care nicidecum va depasi vreo 1500Lei. Asa ca ma voi afla in altceas situatie ca si vreo 50% din pensionari, daca apuc.
   Ma bucur de orice dialog, mai ales cu omeni care au curaj sa spun parerea fara sa se ascunde dupa un sinonim, dar insist sa nu aiba generalizari si trimiteri antisociale.
   Traiesc linga primul paragraf a constitutiei germane. Cautati o pe net pentru lamurire

  • Bag sama tu ești un Johăniță sub acoperire. Și ăla a rezolvat problemele statului eșuat condus de tot de el…prin ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT și prin ROMÂNIA EDUCATĂ. Într-o țară condusă de hoți și trădători de neam, de clanuri mafiote și politicieni corupți nu mai există compasiune și nici înțelegere față de cei nevoiași, fiindcă cea mai mare parte a populației are probleme financiare. Oare câți batrâni care nu au posibilitatea unui trai de minimă decență există în țara asta? Dar ei au demnitate și nu cerșesc. Ajutând în permanență această etnie, încurajându-i doar să se înmulțească nu peste mult timp vom fi minoritari… Ne merităm soarta…

 • Ce idei”mărețe”are Direcția de asistență socială! Te doare mintea! Și primarul este de acord cu tot ce propune această direcție ?! Doamne ferește! Adică noi mergem la muncă ,plătim taxe și impozite și mai ținem și romii în spate să stea liniștiți acasă. Voi sunteți normali la cap???

 • La muncă proștilor!! Votanții trebuie întreținuți! Pentru bătrânii bolnavi sau copii cu dizabilități nu aveți bani ,bine că aveți pentru puturoși. Nu vă este rușine? Alo , primarul..!!! sunteți de acord cu tot ce aberează Dreptate pentru interesele lui ? De a râsu plânsu…

 • Ziceti ca respectivii romi nu merita o masa pe zi pentru ca nu muncesc. Dar cei cu pensii speciale, pensionati la 45 de ani merita banii, ca nici ei nu muncesc? Dar multi sefi in diverse institutii, platiti cu salarii enorme, peste ceea ce muncesc, merita acesti bani?
  Pe toti poti sa-i numesti cersetori, numai ca unii sunt din categoria de lux.

 • Si eu doresc o masa calda la amiaza in holul de la Primarie tocmai ca sa nu imi mai bat picioarele la cumparaturi si sa aglomerez randul la casa de marcat.
  NO !

  • sa intelegem ca sunteti angajat al primariei,? si va doriti o masa calda in holul primariei. De acord!! votam…ca sunteti amarati si mno…

 • Unul dintre aceștia cu bani foarte multi e chiar directorul acestei direcții.
  Nu pot sa cred ce se întâmplă în primăria asta.
  Dați o masa la școală la copii romilor nu la ușa casei (oare au autorizație și acte pe teren?)iar pe cei apti de munca trimite tii la niste cursuri și la munca cu ei.
  Sa i mai ducem și pe ăștia în spate?
  In CL o sa treacă doar sunt majoritari cu votul verzilor. Doar s au schimbat rolurile.
  Viceprimarul Stan era foarte frustrat câți bani se duc pe bugetarii , bine a tăcut mâlc când a fost vorba de salariul lui, dar acuma ce mai zice?
  Cred că nimic oricum e depășit de situație.
  Felicitări primăriei cu așa inițiative🤮🤮

  • Dar pentru copii bolnavi ,dar pentru persoanele cu dizabilități care și ar dori să poată muncii și din păcate nu au acest privilegiu, pentru bătrânii cu pensii de kkt, ce faceți pentru aceste categorii? Nu vă rabde Dumnezeu de nemernici, direcția de asistență socială a păpat bani și pe vremea lui Crețu și papă în continuare și cu Turc ,pe proiecte de kkt de unde se poate fura. Te pomenești că acest director viclean mai încasează și vreun spor pe lângă cel pe proiecte europene de vreo 4000 plus salariul de vreo 10000. Aceștia sunt adevărații asistați social în frunte cu directorul . Dle primar , vă tăvăliți în mocirla frământată de Crețu și directorii lui ,nu vă amăgiți că vă scăldați în vreo apă cristalină !!

 • Asta mai lipsea ! Spor la înmulțire ca aveti din ce sa traiti! Ajungem imediat si noi printre voi la ce facturi avem la gaz si curent dar sa nu ne facem griji nu ca primim si noi ajutor NUU 😂😂. Oricat le dati de cerșit nu se lasă că au meseria in sange sunt bolnavi daca lucreaza !

  • Unii de pe aici par gata de pogrom sau macar infometare programata ca solutie la saracie. Mult hulita Primarie este cu cateva clase peste media forumistilor de la timponline. Pun pariu ca toti sunteti si crestini practicanti. Noroc ca democratia e reprezentativa nu directa.

 • Parcă cineva îi toarnă în cap primarului tot felul de idei tâmpite ca să îl facă de minune și el nu se prinde. Zău! Altfel nu mi explic cum face gafă după gafă . Omul ăsta merge pe la primărie doar ca să semneze (ca primarul) toate prostiile inventate în scopuri ascunse ,de directorii și șefii din primărie. Să l trezească cineva !

 • Pfff… am inebunit cu toți în țara asta ? Pei… mă las de lucru, ma apuc de cerșit. Primesc mâncare moca? Alooo… primaria! Oare unde pot depune traseul și programul unde merg la cerșit pt a veni „organele” abilitate să mă „verifice”. Dar cred k surpriza e că nu fac parte din etnie și mă amendează. Bine k nu sa gândit nimeni să ai pună la dezapezit, măturat urba și altele unde ar putea să presteze. Mâncare moca… sunt multe categorii care din diverse motive au nevoie de suport. Ai ajută cineva? Nope.

  • O sa nevoie de un loc de cerșit așa e in occident. Să nu te bagi sa iei locul altui coleg că se lasă nașpa

 • Dati -le si un salariu ,poate au nevoie pentru tigari si bautura
  Pe noi ne-a intrebat cineva daca suntem de acord?Nu ne reprezentati interesele domnilor consilieri,trebuia sa le dati un loc de munca,nu sa le serviti masa la domiciliu.Ei vor cersi in continuare,le veti da masa toata viata?tuturor?
  Spynea cineva si sunt de acord,dati -le din donatii,nu din buget

 • Oamenii ăștia sunt “Tezaure Umane Vii”, la fel ca și Aborigenii, Eschimoșii, și Amerindienii.
  Sunt liberi ca pasarea cerului, semi-nomazi, nu au un program fix, nu au stresul jobului, creditelor ipotecare, al facturilor la gaz, apa, electricitate.
  De ce trebuie sa-i schimbăm? De ce ce trebuie sa-i îmblânzim?
  Ei sunt păsările libere ale cerului, care trăiesc o viața imprevizibila, zbuciumata, si plină de pericole. Noi ăștia din apartamente, cu job de la 8-16, suntem ca păsările dîn colivie. Suntem In siguranță.

 • Locuiesc într o localitate unde sunt familii de romi.Au fost săraci în comunism dar majoritatea au înteles că trebuie să muncească.Sunt oameni cu servicii(camionagii,muncitori la Leonii,în construcții)De ce spun majoritatea?Fiindcă sunt si două fam.care n au treabă cu munca.Nici măcar comunitatatea lor n a reușit să i dea pe brazdă.
  Nu vor să muncească!Această situație dezastruoasă se tot adancește fiindcă ei nu si doresc să se schimbe iar comunitatea e sătulă de asemenea specimene.
  Cei din Valea Stegii nu o vor duce mai bine decât în momentul in care îsi vor dori cu adevărat.Masa caldă este frectie la piciir de lemn.

 • E simplu: condiționarea ajutoarelor sociale de următoarele: 1) toți copiii să urmeze cursurile unei școli 2) părinții să se angajeze undeva sau să facă muncă în folosul comunității, munca fiind remunerată 3) să nu fure, să nu cerșească. Cine e prins la furat sau cerșit, scos din program 4) să folosească zilnic apa și săpunul. Hai că nu e greu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS