Actualitate

Dr. Andrițoiu: Medicul de familie va programa pacientul care va merge la centrul de evaluare

La cele trei centre de evaluare Covid-19 deschise în județul Bistrița-Năsăud se pot prezenta doar pacienții care sunt trimiși de către medicii de familie, a declarat dr. Anca Andrițoiu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, care a menționat că va fi nevoie și de o programare.

”Centrelele de evaluare sunt la Bistrița la ambulatoriul de specialitate (policlinica Bistrița) și mai este un punct de lucru la Spitalul Județean pentru administrarea anticorpilor monoclonali dacă va fi nevoie. La Năsăud și la Beclean sunt în apropierea secțiilor Covid din spitale, tot în ambulatoriu. Medicii de familie au primit coordonatele și totul se face pe bază de programare pentru că e vorba de analize, de radiologie și atunci nu se poate face oricum. Medicul de familie va programa pacientul, iar acesta va merge la centrul de evaluare”, a declarat dr. Andrițoiu.

În județ sunt 76 de medici de familie care au încheiat contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru testare sau vaccinare sau pentru ambele.

Medicul, prima verigă în lanț

”Medicii de familie sunt cei care iau primii contact cu cazul pozitiv. De altfel, ei primesc mesajul în care pacientul e pozitiv. Medicul evaluează situația. Dacă e o persoană asimptomatică, o tratează cu simptomatice și rămâne acasă, dacă este o persoană asimptomatică, dar care are factori de risc sau persoane cu simptome minore dar care nu au nevoie de oxigen, acestea se trimit către centrele de evaluare”, a declarat directorul DSP.

Cu ce mijloc de transport este bine să mergeți la centrul de evaluare

”Îi încurajăm pe cei care se pot deplasa cu mașina personală să o facă fiindcă vrem să scutim puțin urgența. Orice ambulanță luată de la urgență înseamnă cazuri care rămân în așteptare și atunci, dacă este posibil, încurajăm persoanele să meargă cu mașina personală. Dacă nu, atunci medicul de familie va face comandă pentru ambulanță. Fiindcă e vorba de programare, trebuie să-și facă un plan să meargă la o anumită oră să-l ia”.

Incidența va tot crește în următoarele 2 săptămâni

”Incidența e în creștere. Cred că vreo două săptămâni va mai crește, dar apoi sper să se oprească. Singurul lucru bun este că nu sunt cazuri grave. În ATI nu avem decât patru persoane internate. Decesele sunt mai rare, iar cei care decedează sunt cu multe comorbidități. Sunt mulți copii afectați. la un moment dat erau 8 copii internați. Sunt mulți fără forme grave. Gradul de ocupare a paturilor era de 35% joia trecută, să vedem joi, poate va fi mai mare. Oricum, trebuie să mai activăm paturile fiindcă nu le-am activat la capacitate maximă nefiind nevoie. Și la Spitalul Județean poate crește numărul de paturi, la Năsăud sunt acum 40 și are 80 capacitatea maximă și mai are paturi și Becleanul. Pe măsură ce vom avea nevoie, o să creștem numărul de paturi”.

Pentru testare apelați la medicii de familie

Despre afluxul de cereri către Ambulanță pentru testare, șefa DSP a explicat situația prin aceea că, altfel persoanele pozitive nu pot fi introduse în Corona Forms, ”și atunci trebuie cineva să oficializeze asta”: ”Acum pot să se testeze la cei 76 de medici de familie și sper să se reducă numărul de solicitări”.

1 comentariu

  • Povesti!
    Medicii de familie trimit pacientii sa sune la ambulanta. Ambulanta e supraaglomerata si are timpi de asteptare foarte lungi, desi testeaza foc continu, chiar si toata noaptea. Lumea e nemultumita cand li se recomanda sa contacteze medicii de familie pt ca atunci cand suna li se soune ca nu ii pot testa si sa sune iar la ambulanta. E normal asa?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.