Actualitate

Începe și la noi vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. Unde se pot prezenta cei interesați

Începe și în Bistrița-Năsăud vaccinarea pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2 a copiilor cu vârste între 5 și 12 ani. Pentru început este un singur centru din Bistrița care va vaccina și copii, a anunțat dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

”La noi, deocamdată, centrul de la Policlinica Bistrița va vaccina și copii. Și-au exprimat și cei de la Năsăud dorința și probabil că vor intra și ei. Se pot face programările în platformă, copiii pot merge și la medicii de familie să fie vaccinați. Uitându-mă la ce s-a vaccinat la grupa de vârstă 12-18 ani, nu văd să fie un interes foarte mare din partea părinților. Sper să vrea să-i vaccineze și pe micuți”, a spus Anca Andrițoiu.

Vaccinarea adulților bate pasul pe loc

”Cei care au vrut să se vaccineze s-au vaccinat încă de la început și au făcut și boosterul și totul e în regulă. Ceilalți au tot așteptat și cred că depinde foarte mult (decizia lor -n.r.) și de restricționările care fac. Acum, mai ales că nu mai discută de obligativitatea certificatului verde, cu atât mai puțin”, a adăugat ea.

Conform Ministerului Sănătății, pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a decis să înceapă administrarea vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani, începând cu data de 26 ianuarie 2022.  Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

Important de reținut!

 • Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/  
 • Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty  este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
 • Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.

Astfel, în urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

12 comentarii

 • Asculta Raul, nu te speria ,pe copilul tau ,nu pune nimeni mana…. Adu-ti aminte ,cate vaccinuri ai facut la scoala! Si ,ai patit ceva ? Crestineste, nu e bine sa vii cu amenintari…. De acum inainte , cine intelege ceva , actioneaza, cine nu, se responsabilizeaza ! Sa auzim numai de bine! MN Pop

  • Foarte bun raspuns, dle doctor. „Cine doreste actioneaza cine nu, se reponsabilizeaza”.
   Exact asta ne dorim de peste un an de zile. Sa nu exista constrangeri si diferentieri intre vaccinati si nevaccinati.
   Daca nu doresc vaccinarea, imi asum si cu asta basta.
   In cazul in care sunt pozitiv sunt contagios indiferent de eticheta „vaccinat/nevaccinat”.
   Cu stima.

  • Da corect, dar trebuie sa ai si pe cine convinge.
   Adica persoana pe care vrei sa o convingi trebuie sa vina cu contrargumente tot stiintifice nu mistice sau spirit de turma. Dialogul trebuie sa fie bazat pe o documentare reala si sa stii despre ce vorbesti nu citate din Sosoaca, Simion , AUR sau predici preotesti.
   Convingeti-ma voi pe mine ca nu e bine sa te vaccinezi prin prisma documentelor stiintifice. Nu puteti ca nu stiti si o sa o dati in continuare cu citate si prelegeri de la persoane care nu au nimic de a face cu domeniul de discutie, adica medicina.

  • Ai dreptate Bogdan! Acum înțeleg de ce la noi trebuie sa lupți sa dovedești ca ești…nevinovat.

  • Maria draga, nu are nimic vinovatia si nevinovatia cu subiectul discutiei.
   Tu ai postat o paradigma, apropo Bogdanel comentariul tau ii patetic asa cum esti tu, in care se stipuleaza cazul perfect ” stiinta convinge” .
   Sa sti ca in real life exista si mastodonti a prostiei. Acolo am vrut sa ajung Bogdanel draga

  • Bogdan draga, eu cred ca cine vrea sa convingă trebuie sa vina cu argumente puternice! Eu nu trebuie sa vin cu contraargumente! Nu vreau sa coving pe nimeni. Pur și simplu am o alta părere! O seară bună!

  • Ba da! I-am văzut eu înotând prin nămeți încolonați frumos câte doi ținându-se de mana și cântând cântece patriotice și revoluționare de i-au umplut ochii de lacrimi lui Marius Balan cand si-a adus aminte de copilărie și de tăticul lui doctorul în științe de dreapta și de stanga!

  • Mi-au dat lacrimile când am văzut cât de altruiști sunt copiii lui Gheorghiță. =))

   Coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-COVID are doi copii – o fetiță de 6 ani și un băiețel de 11 ani. El a fost întrebat dacă și-ar vaccina copiii.

   „Am discutat această problemă cu ei, ei sunt absolut deschiși la acest lucru, însă ceea ce mi-au spus, ținând cont, bineînțeles, de ceea ce le-am explicat, cum funcționează un vaccin și care sunt avantajele, mi-au zis: „Tati, o să așteptăm să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de față”, adică copiilor cu afecțiuni cronice. Ulterior, sigur, vor dori să se vaccineze și îmi doresc chiar să-i vaccinez personal, dacă o să merg într-un cabinet de vaccinare”, a mărturisit Valeriu Gheorghiță.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.