Chirugia minim invazivă asistată robotic este practicată în Transilvania, la Cluj-Napoca, de cinci ani. Medicul primar urolog Nicolae Crişan de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, a explicat pentru Timp Online , că se poate vorbi deja despre un bilanţ al activităţii începute la Cluj în noiembrie 2009.
„Sunt cinci ani de când la Cluj a început chirurgia robotică şi putem face un bilanţ. Considerăm că e un moment potrivit să împărăţim din experienţa noastră medicilor de familie, cei care interacţionează cel mai mult cu pacienţii. Chirurgia robotică este chirurgia prezentului în SUA, în Europa de Vest. Din fericire există posibilitatea de a practica chirurgie robită şi al Spitalul Muniocipal Cluj-Napoca în cadrul secţiei de urologie condusă de prof. Ioan Coman şi a secţiei de chirurgie generală condusă de prof. Nicolae Constantea. Este o abordare multidisciplinară, sunt realizate atât intervenţii de urologie, cât şi de ginecologie şi chirurgie generală. Principalii beneficiari sunt pacienţii care beneficiază de intervenţii minim invazive, care păstrează avantajele din punctul de vedere al rezultatelor oncologice pentru că aici sunt principalele indicaţii, dar conservă foarte mult nealterate fiincţiile pacientului, cum ar fi funcţia de continenţă sau cea sexuală. Toate aceste lucruri ajută la o calitate a vieţii cât mai bună după intervenţiile noastre”, a spus dr. Crişan.
L-am întrebat dacă românii îşi permit din punct de vedere financiar astfel de intervenţii. „Când e vorba de sănătate, cred că nu ar trebui să formulăm întrebarea, ci să facem tot ce se poate pentru binele pacientului. Există chirurgia robotică, pacienţii au acces, e adevărat că există probleme de ordin financiar, e o chirurgie scumpă, dar nicidecum nu putem pune înainte faptul că nu ne permitem, iar sănătatea pe care o primesc românii este e una suboptimală, nicidecum”, a mai declarat dr. Crişan.
La rândul lui, dr. Horia Logigan, originar din judeţul nostru, membru important al echipei profesorului Ioan Coman, a declarat că la Cluj au ajuns foarte mulţi pacienţi din judeţul nostru. „Sunt mulţi pacienţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar rezultatele sunt formidabile. La începutul curbei de învăţare, în primele luni, rezultatele au fost sub nivelul optim, dar acum ajungem la o rată a continenţei pacienţilor – pentru că e principala problemă care afectează pacienţii în urma unei prostatectomii – ajungem la o rată de 90% în urma unei operaţii, iar în ce priveşte funcţia sexuală undeva la un an-un an şi jumătate la 60% la pacienţii care au fost activi sexual preoperator şi la care situaţia intraoperatorie ne-a permis să prezervăm bandelete neurovasculare foarte importante pentru această funcţie. Întotdeauna primează rezultatul oncologic. Trebuie ca pacientul să scape de cancer, iar dacă situaţia locală ne permite, atunci se decide dacă îi putem oferi şi aceste beneficii, iar de cele mai multe ori reuşim acest lucru. Noi avem în jur la 201 cazuri de prostatectomii – pentru că acesta este sectorul de care mă ocup eu, dar sunt oameni din toată ţara şi din afară pe care îi operăm cu succes”, a spus dr. Logigan.
Potrivit sursei citate, specialiştii clujeni le cer medicilor de familie să-şi îndrume pacienţii de peste 45 de ani la analize care îi pot ajuta să depisteze mai repede cancerul de prostată. „Cu cât îl depistezi mai repede, cu atât paleta de tratamente e mai largă. Cu cât avansezi în evoluţie, cu atât se îngustează şi paleta de tratamente. E foarte importantă depistarea la timp. Chiar dacă pacientul nu are niciun simptom la 45 de ani – şi sunt toate şansele să nu aibă şi încă să o ducă bine cu un cancer de prostată în el – e foarte important să fie depistat la timp”, a explicat dr. Logigan.
Preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, dr. Dan Cocoi, a salutat prezenţa la Bistriţa a echipei medicale clujene. „Este un lucru benefic că sunt aici. Noi, Colegiul Medicilor Bistriţa-Năsăud, încă de patru ani am încercat să ţinem legătura cu cele două centre universitare, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, din două motive: să fim la curent cu toate noutăţile medicale şi pentru ca să ştim ce se face acolo pentru a putea ca pacientul să primească ori cea mai adecvată schemă de tratament, ori să fie îndrumat spre serviciul de care are nevoie. Chirurgia robotică şi domnul prof. Coman cu echipa sa au fost foarte deschişi către noi, au venit cu noutăţi, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. Exemplul nostru a fost preluat şi de UMF Cluj, iar aceste ateliere de lucru s-au desfăşurat şi în Sălaj, şi în Alba, ceea ce cred că e benefic. E important ca atât medicii, cât şi pacienţii să ştie că, la o sută de kilometri de Bistriţa, se fac astfel de intervenţii şi se fac cu succes”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud.
Programul, al cărui coordonator ştiinţific este prof. dr. Ioan Coman de la UMF Cluj, s-a adresat medicilor de familie fiind acreditat de către Colegiul Medicilor din România.
Si au inteles ceva? Dupa moace, se pare ca nu! Ai nostri le-au vorbit despre indiferenţa si spăguţe.