Sănătate

Dr. Iulia Cozma, despre reumatism și unele tratamente care fac minuni

”Modul în care noi, românii, percepem reumatismul, ar putea fi comparat cu o umbrela uriașă sub care se îngrămădesc o sumedenie de boli“, spune dr. Iulia Cozma, medic specialist Reumatologie, potrivit căreia rolul medicului reumatolog este ”să facă o muncă de detectiv și să găsească boala specifică, ascunsă sub această umbrela generală”.

Ce este reumatismul pe seama căruia punem mare parte din durerile articulare, osoase sau musculare, pe care le resimțim după o anumită vârstă?

Reumatismul, în sens strict medical, nu există, dar sigur că el este foarte frecvent utilizat în limbajul general. Modul în care noi, românii, percepem reumatismul, ar putea fi comparat cu o umbrela uriașă sub care se îngrămădesc o sumedenie de boli. Rolul medicului reumatolog, este să discearnă, uneori chiar să facă o muncă de detectiv și să găsească boala specifică, ascunsă sub această umbrela generală, care este responsabilă pentru simptomele pacientului.

În unele cazuri, acest lucru este foarte dificil, și aceasta nu pentru că medicul la care ne prezentăm nu este un medic bun, ci pentru că unele boli reumatice își cumulează simptome în timp, uneori în ani, sau pentru că discutăm de boli rare, foarte greu de identificat și confirmat. Astfel, pentru că unele diagnostice rămân doar ca și suspiciuni câțiva ani, unii pacienții debusolați, pun pe seama așa numitei “reumă la oase” simptomele pe care le experimentează.

Dacă ar fi să încadrăm foarte grosier bolile reumatice, ele pot fi, în primul rând, degenerative, deci cauzate de îmbătrânirea articulară și osoasă sau de suprasolicitare și uzură. Cea de-a doua mare categorie, se referă la bolile reumatice autoimune, inflamatorii, care sunt cauzate de un dezechilibru la nivelul sistemului imunitar, adică la nivelul armatei care ne apără de factorii străini și nocivi din mediu. Acest sistem, dereglat, va forma soldați de lupta împotriva unor structuri proprii organismului, de la nivelul articulațiilor, tendoanelor, mușchilor, fără ca afectarea să se limiteze la acestea. Bolile reumatice autoimmune sunt frecvent boli sistemice, adică pot afecta și alte organe importante cum sunt plămânii, inima, rinichii, sistemul nervos si digestiv.

În acest context, faptul că medicul reumatolog găsește o cauza degenerativă și nu una autoimună pentru acuzele pacientului, este oarecum liniștitor, deși pentru pacient, si bolile reumatice degenerative pot fi destul de greu de gestionat, scazandu-i calitatea vieții.

Care sunt simptomele cheie care indică o boală reumatică autoimună și când ar trebui un pacient să se prezinte la medic?

În primul rând, voi acoperi simptomele musculo-scheletale, dar nu mă voi rezuma la ele.

Un simptom cheie este durerea inflamatorie, și anume durerea resimțită la nivelul articulațiilor, coloanei sau bazinului, însoțită sau nu, de tumefiere sau umflare locală, care apare înspre dimineață sau care afectează rutina din primele ore ale zilei. Durerea inflamatorie este agravată de repausul de pe parcursul nopții și cedează lent la mișcarea asociată cu activitățile zilnice. De aici și termenul medical de “redoare matinală”, care se referă la înțepenirea articulară matinală, care cedează după mai mult de o ora de la trezire.

Pe lângă durerile articulare, următoarele simptome, deși nespecifice,  pot fi la fel de importante și sugestive: durerile musculare, erupțiile pe piele sau reacțiile de sensibilitate la expunerea la soare, schimbarea culorii degetelor la frig, uscăciunea ochilor și a gurii, căderea părului, episoadele frecvente de afte bucale, episoadele de ochi roșu dureros, febra și scăderea în greutate.

Cât de importante sunt analizele imunologice, adică anticorpii, în diagnosticul bolilor autoimune?

Anticorpii au devenit, în ultimii ani, analize la modă și deși sunt deosebit de importanți atunci când sunt clar indicați de medic, nu totul se rezumă la ei. Este important ca anticorpii să nu fie dozați fără indicația medicului sau repetați la nesfârșit.  Rezultatele imunologice pot varia în funcție de calitatea laboratorului, de metoda prin care sunt efectuate, cât și de bolile virale, ca și COVID19, prin care poate că pacientul a trecut recent.

Procesul diagnostic, pe care îl parcurge medicul, presupune analizarea cu atenție a simptomelor prezente, efectuarea unui examen obiectiv complet, recomandarea unor analize biochimice și imagistice, iar atunci când este cazul, pe baza tabloului clinic sugestiv, recomandarea investigațiilor imunologice.

Există boli reumatice, cum sunt spondilartritele, care nu au un marker immunologic specific, adică un anticorp pe care să îl putem doza, ca ajutor în diagnostic, și totuși să discutăm despre o boală autoimună. De asemenea, putem avea anticorpi antinucleari pozitivi, anticorpi de baza în diagnosticul colagenozlor, și totuși să nu fim în fața unei boli autoimmune, pentru că aproximativ 20 % din populația sănătoasă, are totuși anticorpi antinucleari pozitivi în titruri mici.

Astfel, punctez din nou importanta efectuării analizelor imunologice la indicația medicului, ca parte a unui proces diagnostic mai complex.

În mentalitatea generală, durerile reumatice degenerative, asociate vârstei înaintate, sunt lipsite de soluții cu adevărat eficiente. Cât de adevărat este acest lucru?

Este adevărat că ce s-a uzat și stricat la nivelul articulațiilor sau coloanei nu mai poate fi adus înapoi la formă inițială, dar acest proces poate fi încetinit, influențat și e bine să știm că nu în toate cazurile trebuie să ne așteptăm la progresie spre forme severe.

Problema metodelor cu adevărat eficiente este că țin mult de disciplină și perseverență personală, așa cum este cazul kinetoterapiei. Exercițiile fizice efectuate sub supraveghere medicală, o dată la 6 luni, când sunt indicate pe lângă procedurile de fizioterapie, trebuie continuate zilnic la domiciliu. Cu cât musculatura este mai tonifiata, cu atât va prelua din forțele care acționează asupra articulatiior sau coloanei atunci când avem posturi greșite, când urcăm sau coboram scări, sau când avem o perioada mai solicitantă fizic: primăvară la grădinărit sau toamna la pus murături pentru iarnă.

Pe lângă kinetoterapia zilnică, procedurile de fizioterpie prescrise prin serviciul de medicină de reabilitare, ar trebui efectuate la fiecare 6 luni, pentru întreținere, ca să fie prevenite decompensarile acute, durerile intense și invalidante, ce necesită tratament medicamentos antiinflamator și antialgic. De asemenea, tot la capitolul intretinere, o cură balneară anuală este deosebit de indicată.

Din categoria soluțiilor eficiente fac parte infiltrațiile intraarticulare, în mod special cele cu acid hialuronic, care în artroza ușoară-moderată, pot face minuni pentru următoarele 6-12 luni.

Care este impactul factorilor de mediu și a celor geografici asupra simptomelor reumatice?

Este bine cunoscută, din experiență pacientilor, așa numita “meteodependență” a durerilor degenerative și anume agravarea artralgiilor la schimbările de presiune atmosferică, când este mai înorat, ploios sau rece. De asemenea clima mediteraneană, mai caldă este foarte benefică în cazul unor afecțiuni reumatice.

Legătura aceasta este observată chiar și în cazul pacienților cu patologii autoimune, ca de exemplu: poliartrita reumatoidă, deși nu este foarte bine documentată în literatura de specialitate și nu se cunoaște exact influența factorilor de mediu asupra complexității sistemului imun, deci asupra activității bolii.

Ce servicii oferă cabinetul dumneavostră din cadrul Centrului Medical Hardmed?

În primul rând, oferim consultații reumatologice gratuite pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, decontate prin CAS. După stabilirea unui diagnostic, în funcție de situație, colaborăm starns cu serviciul de reabilitare medicală și cu echipa deosebită de kinetoterapeuti din cadrul Clinicii Hardmed, prin care se pot prescrie proceduri de fizioterapie și kinetoterapie gratuit prin CAS.

De asemenea, în cadrul Centrului Medical Hardmed se efectuează ecografie musculoscheletala și infiltrații intra și periarticulare, extrem de utile în procesul diagnostic și terapeutic al bolilor reumatice.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.