Sănătate

Dr. Niculai Dumitru despre cât de pregătiţi sunt medicii de familie să utilizeze cardurile de sănătate

În proporţie de 80%, medicii de familie bistriţeni au achiziţionat cititoare pentru cardurile de sănătate, asigură dr. Niculai Dumitru, preşedintele Asociaţiei profesionale a medicilor de familie/medicină generală - Bistriţa-Năsăud. Din păcate, cei care au participat la simulări au distrus deja nişte carduri.

Reporter: Domnule doctor, sunt pregătiţi medicii de familie să utilizeze cardurile de sănătate din 1 februarie?

Dr. Dumitru Niculai: În proporţie de 80% medicii de familie din Bistriţa-Năsăud şi-au achiziţionat deja cititoarele de carduri, iar ceilalţi 20% au făcut comanda, dar nu le-au primit fiindcă majoritatea firmelor nu au avut suficiente dispozitive pe stoc şi atunci au amânat onorarea comenzilor pentru primele zile din acest an. Eu sunt convins că, până în 1 februarie, toată lumea va avea dispozitivele. De patru luni avem aceste discuţii legate de implementarea sistemului. Singurul lucru care a încurcat puţin lucrurile a fost acela că sunt mai multe tipuri de cititoare de carduri şi nu s-a ştiut de care să cumpărăm. În final, lucrurile s-au clarificat. Toată lumea ştie ce trebuie să-şi cumpere. Cel puţin în Bistriţa-Năsăud, la 1 februarie, medicii de familie, cu toţii, vor fi dotaţi cu aparatura necesară utilizării cardurilor de sănătate.

Au existat situaţii şi în judeţul nostru în care, la simulări, să fie probleme?

Da. La începutul lunii decembrie s-au încercat câteva simulări chiar la recomandarea Casei Naţionale. Sistemul nu a funcţionat şi au fost distruse câteva carduri. S-au băgat în cititoare, sistemul nu a funcţionat şi cred că s-au şters nişte date ale pacienţilor. Cert este că, acele carduri care au intrat la simulare, au fost compromise. Ideal era ca CNAS să ne trimită, la nivelul fiecărui judeţ, nişte carduri nepersonalizate ca să putem proba sistemul, să ne antrenăm. Era mult mai bine. Aşa, va trebui să lucrăm cu cardurile pacienţilor şi sunt convins că un anume procent, de 5-10%, vor fi compromise. Oricum, cred că vom merge în paralel. Iniţial s-a stabilit trei luni, dar cred că se va prelungi la 6. Dacă pacientul are la el cardul, se va merge pe card, dacă nu îl are, i se va explica de ce e necesar să-l aibă, dar vreau să-l subliniez din nou: era bine dacă aveam vreo 5-6 carduri promo fiecare medic pentru a ne putea antrena şi noi, medicii, fiindcă şi pentru noi este o premieră, e ceva nou. Din păcate, poate şi eu, şi colegii, vom strica câteva carduri. Cineva va trebui să le plătească, omul va trebui să meargă pe la CJAS să obţină altul. Va fi aşa, o muncă, în plus, degeaba, care putea fi evitată dacă se distribuiau anumite carduri pentru simulare.

Dumneavoastră v-a sosit aparatura, e complicată, cât va dura toată procedura de accesare?

Eu mă număr printre cei 80% dintre medici care a primit aparatura. În urmă cu un an, Casa Naţională a făcut o promovare a acestui gen de aparat. Am avut o şedinţă cu medicii de familie, ni s-a explicat clar şi frumos cum funcţionează şi atunci ne-am mai temperat temerile fiindcă eram speriaţi. Aparatura va fi activată în cursul săptămânii viitoare. Nu e complicat, sunt instrucţiuni de folosire. La inscripţionare am putea greşi şi, dacă greşim o cifră sau o literă, compromitem cardul. Ca să nu se ajungă aici, va trebui să fim foarte atenţi şi să verificăm de câteva ori.

A fost scump dispozitivul?

Nu, cu toate că au fost zvonuri că ar costa nu ştiu câte sute de lei. Cititorul costă între 200 şi 350 de lei în funcţie de firma care îl furnizează. Noi le-am luat pe cele mai performante fiindcă va trebui să şi inscripţionăm. Sunt şi mai ieftine, care doar citesc, însă acestea sunt pentru spitale şi policlinici. Oricum, aşteptăm să vedem cum funcţionează. Prin 15 februarie vom vedea cum merge treaba. Eu cred că va dura între 5 şi 10 minute procedura de accesare a cardului. Nu se poate sub 5 minute. Este clar că toate consultaţiile vor fi mult mai lungi, timpii de aşteptare mai lungi, iar nervozitatea pacienţilor şi a cadrelor medicale vor fi întinse la maximum cel puţin în primele trei-patru luni.

Aveţi informaţii că există pacienţi care nu au primit cardurile?

Mulţi pacienţi şi cunoştinţe m-au sesizat la sfârşitul lunii decembrie că nu au primit cardurile. Eu i-am liniştit şi le-am spus că vor sosi până la jumătatea lunii ianuarie. Chiar dacă poştaşii nu şi-au făcut treaba, fiindcă Poşta a luat contractul, ele vor fi găsite la CJAS. Cardurile greşite, cele care nu au sosit la destinatar, vor fi găsite la CJAS. Am informaţii că este o persoană care se ocupă numai de această problemă.

Pacienţii din mediul rural credeţi că se vor descurca cu ele sau vor avea o problemă?

Vor avea o problemă foarte mare, dar asta nu înseamnă că nu trebuia făcut şi acest pas spre reducerea fraudei cât mai mult. În mediul rural, din păcate, oamenii sunt foarte neglijenţi cu buletinul, cu actele, cu biletul de ieşire, nu le aduc, le uită, le pierd şi sunt convins că la fel se va întâmpla şi cu acest card. Îl vor aduce o dată, a doua oară îl vor uita, a treia oară vor uita codurile PIN. Din păcate, tot noi cred că vom tasta şi codul mai ales la persoanele în vârstă care nu ştiu să-l folosească. Vă aduceţi aminte că atunci când au început să fie virate salarii şi pensii pe card au fost probleme mari? Şi acum văd funcţionarii de la bancă chemaţi să le scoată unora banii de pe card. Cam aşa se va întâmpla şi cu cardurile de sănătate mai ales în mediul rural.

Va veni şi perioada în care să inscripţionaţi date. Credeţi că oamenii se vor îmbulzi crezând că e obligatoriu într-un anume interval de timp ca să nu li se invalideze cardurile?

Va trebui să inscripţionăm anumite date pe cardul de sănătate, dar oamenii nu cred că se vor îmbulzi. Bolnavii cronici vin o dată la trei luni pentru reţete. În cazul celorlalţi pacienţi de pe listele noastre, vom face o programare cel mai probabil în ordine alfabetică pentru a nu fi suprasolicitaţi. Mă refer la acele persoane care nu sunt bolnave, dar sunt agitate fiindcă nu ştiu ce să facă cu acest card.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS