Social

Dr. Pavel Vila: Preoții de pe Valea Sălăuței militează împotriva vaccinării. DSP nu controlează nunțile mari

Medicul de familie Pavel Vila, care deține un cabinet medical în comuna Telciu, a spus în ședința Colegiului prefectural că preoții de pe Valea Sălăuței, în fiecare duminică, la Liturghie, militează împotriva vaccinării, iar unul dintre ei ar fi spus chiar că vaccinații nu se vor mântui.

Dr. Pavel Vila, care figurează pe locul 4 cu 335 de doze administrate într-un top al doctorilor de familie care au vaccinat mulți pacienți (după dr. Marcel Câmpan – Tureac – 530 doze, dr. Rareș Chiuzan – Josenii Bârgăului – 425 de doze și dr. Grigore Ștefan – Lunca Ilvei – 335 de doze), a explicat de ce medicii de familie au dificultăți să vaccineze în mediul rural.

”Eu nu am fost ajutat de preoți. Unul dintre preoții din comuna vecină a spus: Dacă te vaccinezi, nu vei fi mântuit!. Punct. Ceilalți, în fiecare duminică, la Liturghie, au grijă să facă o campanie împotriva vaccinării. Nu au decât să facă ca persoane fizice, dar eu am înțeles că și preoții sunt plătiți de la bugetul de stat. Să renunțe la salariu pe perioada pandemiei și să facă campanie antivaccinare”, a spus dr. Vila în ședința Colegiului prefectural.

Medicul este revoltat de situație fiindcă, în opinia lui, ”dacă ești plătit de statul român și statul român face investiții pentru a combate pandemia și pentru a vaccina populația, tu, ca angajat al statului român, de ce nu te vaccinezi? Sunt buni banii pe care îi iei ca salariu, dar nu ești de acord cu ce face statul? Statul dă bani și la preoți, și la mănăstiri”.

Întrebat ce preoți le spun oamenilor să nu se vaccineze, dr. Vila a răspuns: ”Este preotul din Coșbuc, preotul din Bichigiu și preotul din Romuli. Nu vă mai spun că, mai nou, femeile nu mai au duhovnic pe preotul din sat, merg la duhovnic la mănăstiri. Una mi-a spus că nu se vaccinează din motive religioase pentru că duhovnicul ei, călugărul X-ulescu, i-a recomandat să nu se vaccineze”.

El a mai adăugat că de ”mare ajutor” au fost, în unele cazuri, și primarii.

”Autoritățile locale au uitat că existăm. Într-un an jumătate de pandemie, primarul din comună (Telciu – n.r.) nu m-a întrebat o singură dată dacă avem ceva probleme cu îmbolnăvirile, cu răspândirea bolii, dar dumneavoastră (Prefectura și primăriile – n.r.) v-ați sprijinit din greu. L-ați informat pe primar, nu pe medicul de familie, despre situația pandemiei în județ și a vaccinărilor. Ar trebui să luăm niște măsuri mult mai drastice”, a declarat el.

”Suntem în război cu un dușman invizibil, iar eu aș avea niște reproșuri la adresa comandamentului împotriva pandemiei. În sfârșit, după un an și jumătate, v-ați amintit că există medici de familie. Când a început pandemia, ați luat de pe stradă oameni care fac anchetă epidemiologică. În stoparea sau diminuarea unei pandemii, un rol foarte important îl are ancheta epidemiologică, anchetă care nu se poate face de către un străin care nu cunoaște arealul, populația și dă telefon. Va avea doi contacți în loc de 1. Ceilalți opt se plimbă bine merci și răspândesc boala mai departe. Am salutat apelul autorităților la medicii de familie pentru vaccinare, deși reprezentantul României pentru OMS, prof. Alexandru Rafila – senator PSD, a spus că medicii de familie nu au experiență în vaccinare. Aș vrea să îi adresez o întrebare: cine vaccinează în România copiii începând de la 2 luni? Baza unui comandament de război sunt medicii de familie care își cunosc pacienții, familiile și pot ajuta foarte mult la stoparea pandemiei”, a adăugat dr. Vila.

El a avut reproșuri și la adresa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

”Aș vrea să știu câte evenimente, nunți, botezuri, au fost verificate de personalul DSP. Sunt nunți de 500 de persoane, nevaccinate, netestate. Mai mult, personalul care deservește la o nuntă este nevaccinat. Bucătarii care prepară alimentele la o nuntă sunt nevaccinați. Am înțeles că există libertate. Libertăți avem foarte multe în Constituție, dar obligații, niciuna. V-aș ruga să dispuneți ca fiecare unitate din județul Bistrița-Năsăud, indiferent că este magazin alimentar sau de haine, să afișeze la loc vizibil, la intrare: În această unitate personalul este vaccinat sau nu este vaccinat. Personalul de la DSP, să le dați liber luni sau când vreți dumneavoastră, iar în perioada nunților să facă bine să meargă pe teren pentru că ne sfidează. Eu m-am vaccinat, ei nu se vaccinează. Fac evenimente de 500 de persoane și, dacă merge într-o sâmbătă, va merge și în alta pentru că nimeni nu îi controlează. Suntem în război, ne comportăm ca în război”, a spus medicul care este membru PNL Bistrița-Năsăud cu state vechi.

SITUAȚIA VACCINĂRII la data de 27.07.2021

 • Vaccin administrat = 113.289 doze (16.418 Moderna, 10.672 AstraZenecca, 76.388 Pfizer, 9.811 Johnson & Johnson)
 • Total persoane vaccinate cu cel puțin o doză = 62.841
 • Total persoane vaccinate complet = 61.112
 • Numărul medicilor de familie care vaccinează la cabinete: 42 medici
 • Medici de familie care vaccineaza în mediul urban = 19 – persoane vaccinate: 1.810
 • Medici de familie care vaccinează în mediul rural = 23 – persoane vaccinate: 3.651
 • 1. Dr. Câmpan Marcel – Tureac – 530 doze
 • 2. Dr. Ciuzan Rares – Josenii Bargaului – 425 doze
 • 3. Dr. Grigore Ștefan – Lunca Ilvei – 335 doze
 • 4. Dr. Vila Pavel – Telciu – 335 doze
 • 5. Dr. Raluca Laurenția Lupu
 • Total vaccinări în afara centrelor fixe = 9.218 (echipa mobile în rural, drive thru și alte evenimente)
 • 5.461 (medici de familie)
 • 1.314 (Leoni si RAAL)

23 comentarii

 • Felicitări, doctore! O gândire corecta, medicala și o exprimare pe înțelesul tuturor! Succes în continuare! Masuri ferme din partea autorităților! Dacă nu, vom suferi cu toții! Cu respect, dr. MNPop

  • Multi au băgat și vor băga în pământ slujitorii „domnului”
   La propriu și la figurat.
   Un preafericit a spus că ei nu sunt medici sa recomande vaccinarea, pe cale de consecință nu ar trebui să facă propagandă contra vaccinării.

 • Domnule Vila, concentrează-te la păcanele și la războiul cu apa și primaru, nu începe altul și mai lasă în pace preoți și enoriași , sa facă ce vor.

 • Pt Gogu:
  Dacă faci ce vrei faci la tine acasă. Într-o comunitate exista reguli. Asta cu fac ce vreau e de la poarta în interior, la exterior este facem ce trebuie, adica respectam reguli, umblam îmbrăcați, traversam pe trecere, salutam, muncim, ne vaccinam de bebeluși pana la bătrânețe etc.

 • Acest Dinu Paturica, ciocoiul vechi ( fost președinte, fost deputat, fost candidat la primarie, fost candidat la consiliul județean, fost..) și totodata ciocoi nou ( proaspăt ales in partid cu 300 de voturi, candidând cu nerușinare împotriva unui primar de comuna, rupându-si pingelele prin comune si cerșind voturile colegilor de partid intru marea-i izbânda prosteasca ), prefectul de Bistrita Năsăud, Stelica, se vede de departe ca numai de administratie nu se ocupa. Singura sa preocupare de pe scaunul călduț pe care îl ocupa este politica , însă nu orișicare, ci doar aceea pe care o cunoaște: săpatul si exclusul colegilor, intrigi, bârfe si șușanele, acțiuni care sa ii asigure reușita in tot ceea ce face.
  Este firesc, ca in atare condiții, prefectul politic nu mai are timp de altceva decât de politica. Ce pandemie, ce măsuri când omul trebuie sa se asigure fata-spate, stânga-dreapta in partid? Ce pretenții când el e doar un singur om iar ziua are 24 ore din care el in 25 face politica?!
  Poate după ce trece mult zbuciumatul congres al liberalilor, se va uita si premierul care o fi el prin județe sa evalueze activitatea prefecților. Poate e cu un pic de noroc si pentru Judet ca e la început cu litera B.

 • Felicitări pentru abordare! Acești popi sunt într-adevăr duși cu pluta. Or fi vorbit ei cu Dumnezeu și le-o fi spus cine se mântuiește și cine nu. Dar despre popi abuzatori ce le-a spus? Dar despre popii care au ca interes primordial propria îndestulare ce le-a spus? Să facă bine și să renunțe la banii încasați de la bugetul statului, să renunțe la salariu… Oare ce le-o fi spus Dumnezeu despre faptul că pretind bani pentru orice serviciu prestat, deși au salariu, deși sunt plătiți de la bugetul statului pentru a presta niște servicii. Din câte îmi aduc eu aminte, Iisus a vindecat gratis, a propovăduit gratis, a predicat gratis și a pretins ca nici discipolii săi să nu pretindă nimic în schimbul propovăduirii celor sfinte. Ce să vezi, ei nu prestează niciun serviciu fără a fi remunerați, fac taman pe dos. Oare despre asta ce spune Doamne, Doamne?

 • Adevărul, întotdeauna, este la mijloc.Din 250 000 de persoane, cîte are jud BN, doar 61 112 s-au vaccinat. Sub 25%. Eu personal m-aș fi vaccinat, dacă vaccinul era produs în România, iar vaccinarea mi-ar fi fost recomandată de medicul de familie. Eu, n-am încredere în multinaționale și politicieni. Aceștia mi-au spuc că-i bine ( pt ei ) să mă vaccinez. Orice medic corect, spune că cei vaccinați, nu sunt protejați de acest virus, doar e posibil să nu facă o formă gravă. de asemenea, toți cei vaccinați, transmit mai departe virusul, deci unde-i protecția care mi-o oferă cei vaccinați? Dacă mai era nevoie de un război între oameni, apoi l-au inventat, vaccinați contra nevaccinați.

  • Orice medic corect e vaccinat.
   In America ca sa profesezi ai nevoie de 24 de vaccinuri pentru a nu fi tu un factor care sa dea boli mai departe.
   Daca ei s-au vaccinat, de ce nu poate Ghita din deal?a
   In momentul in care realizezi intalniri in comunitate biserica, petreci mi se pare ceva normal sa ti se ceara vaccinul.

  • Vi se pare putin lucru sa nu faci o forma grava? Vaccinul acesta, ca orice vaccin antigripal, asigura o imunizare de scurta durata in raport cu vaccinul antivaricela(sa zicem), dar faptul ca iti da sansa sa nu faci o forma severa de boala este un castig. Sa ne uitam la tari care au initiat vaccinarea de valul 3 , asteptand sezonul rece pregatiti .

 • Cred ca lista celor ce au pozitie de antivaccinare trebuie extinsa la toti cei ce pot influenta pe altii prin activitate si atitudine:medici,asistenti,profesori,invatatori,personalul primariilor,ai Consiliului judetean,toti lucratorii din comert.Ar fi bine sa se ia masuri ca cei ce refuza sa se vaciineze sa stea acasa pt a nu imbolnavi pe altii.Atunci se va vedea. cand nu vor avea paine pt copii,ca nu-i gluma!

  • Asta e deja o forma de totalitarism. Nu poti face asta despartind 2 grupuri sociale, stiind ca avand vaccinul facut poti in continuare sa transmiti virusul. Mai baga o fisa, Patriciu

  • Cine nu cunoaște istoria apoi are toate șansele să o repete. Crezi că naziștii au început direct cu lagărele de concentrare? Au început prin discriminarea și demonizarea evreilor. La fel se încearcă și acum vaccinați vs nevaccinați. Campanii de vaccinare cu mici și bere. Pe bune? Credeam că vaccinul e pt sănătate nu libertate. Și de ce se tem vaccinatii se nevaccinați că doar ei sunt imunizați. Sau imunizarea prin vaccin e doar teoretică? Mai sapă Patriciule

  • Dacă ești vaccinat, de ce mai ai retineri? De ce mai porți masca? De ce te mai ferești de cei nevaccinati? Doar ești „imun”, ești „high level”, nu? Pentru ca nu are nici o relevanta vaccinul. De ce la reuniunile marilor puteri, purtau masca numai cei care serveau, „sclavii”? Pentru ca doar pentru noi, societatea normala, exista acest „virus”. Și acum vii tu și o sa spui ca datorita vaccinului nu o sa mai faci „forme severe”. Pe bune?! Dacă nu ești bolnav, nu ai nimic, DE CE DRACU SA BAG VIRUSUL ÎN MINE? Vezi cazurile din Israel, cei vaccinați sunt „ajutați” sa treacă peste boala… pe lumea cealaltă. O zi buna.

 • Domnu Doctor, spune mai multe despre vaccin, spune ce beneficii are vaccinul ce beneficii ai dumneata, vorbește, spune, exprimate liber.

  • Principalul beneficiu e că rămâne cu mai mulți pacienți pe listă, și nu ajung pe mâna lu popa. Al doilea beneficiu e de 40 lei la fiecare persoana vaccinată.

 • In Europa occidentala rata de vaccinare este de 60-70% in crestere.In Romania ne chinuim sa atingem 20% .Europenii fac cozi la vaccinare ,poarta masti in spatii inchise chiar daca nu sunt obligatori.Adevaraul e ca suntem un popor de prosti ramas in urma cu 30 de ani( la mentalite si la multe altele) .avem acces la internet si ne uitam la conspirati cu Iluminati si Bill Gates in loc sa studiem despre problemele reale ale pandemei. Si in loc sa ne bucuram ca datorita stintei si tehnolgiei au reusit sa gaseasca o varianta sa nu mai moara asa multi oameni, o mare parte din populatie posteaza zilnic mesaje anti vaccinare. O sa vina toamna si o sa o luam de la capat, exact ca la inceput,ca nu am reusit sa atingem pragurile de 70 -80 la suta persoane vaccinate ,si atunci o sa ne uitam spre vest si o sa ne intrebam,deja clasica intrebare ” Cum de la ei se poate” si noi suntem iarasi pe ultimul loc in Europa. E trist,foarte trist

 • Citat din Diana Paul, nu imi apartine, trebuie meditat la el totusi:
  „Pentru mine, vaccinul conține neîntemeiata, nedovedita și nefondata soluție pentru problema cu care se confruntă acum psihicul și fizicul umanității. Vaccinul conține frica de aproapele nevaccinat, neacceptarea celor care au ales diferit și separarea între unii dintre membrii familiilor care au opinii divergente. Vaccinul, pentru mine, conține o salvare mincinoasă, o vindecare falsă. A devenit un idol al sănătății.
  Ce conține vaccinul? Frică, bănuială generalizată și șmecherie atotputernică. Exact cele 3 elemente pe care le enumără Nicolae Steinhardt ca fiind problemele noastre de căpătâi. (…)

 • Cred ca fiecare e in stare sa gandeasca pt el, voi astia care va vaccinati bine ati facut, acu lasati i pe ceilalti in pace si vedeti va de treaba voastra…e dreptul fiecaruia sa aleaga, multi au trecut prin boala si au deja imunitate, nu au nevoie de vaccinul vietii

 • Felicitari d-l doctor VILA ! Va multumesc !
  Va multumesc pentruca– AM AFLAT CARE ESTE SITUATIA VACCINARII ,IN COM TELCIU –Aveam de gand sa vin la mormantul parintilor mei si sa-mi vad si rudele .–NU VOI VENI ! ESTE PREA PERICULOS !–-
  Am fost surprinsa f placut de atitudinea d-voastra si revolta d-voastra vis-a-vis de INCONSTIENTA UNORA .
  Inca odata–- FELICITARI SI MULTA SANATATE !–

  • VIN CU O COMPLETARE LA COMENTARIUL FACUT !
   Felicitari d-l doctor VILA ! Va multumesc !
   Va multumesc pentruca– AM AFLAT CARE ESTE SITUATIA VACCINARII ,IN COM TELCIU –Aveam de gand sa vin la mormantul parintilor mei si sa-mi vad si rudele .–NU VOI VENI ! ESTE PREA PERICULOS !–-
   Am fost surprinsa f placut de atitudinea d-voastra si revolta d-voastra , vis-a-vis de INCONSTIENTA UNORA .
   In CANADA , oamenii sunt f bine informati si s-au vaccinat fara sa comenteze .– In ROMANIA , sunt probleme si-n acest domeniu de activitate .–PACAT !– Noi ,toti ne-am vaccinat dar am avut de asteptat ,ca toata lumea si-a dorit acest lucru si suntem f multi . Fiul meu ,care este medic in SUA s-a vaccinat printre primii . NU STIU CUM DE IN ROMANIA MEDICII NU SE VACCINEAZA SI AU VOIE SA MAI LUCREZE IN DOMENIUL MEDICAL–
   VA ADMIR TENACITATEA SI DORINTA DE A FACE BINE SI A AVEA O POPULATIE SANATOASA . Nu vor sa se vaccineze …cand se vor imbolnavi normal ar fi sa-si plateasca controlul medical si internarea in spital .
   Nu uit ,ca ati fost alaturi de mine in momentele grele prin care a trecut MAMA MEA. Am ocazia sa va MULTUMESC PUBLIC , DUPA F MULTI ANI . –MULTUMESC !– Stiu cat suflet puneti in tratarea celor BOLNAVI
   SANATATE SI NUMAI BINE !

 • Voi chiar credeti ca degeaba i-a hulit si i-au izgonit comunistii pe toti popii, pastorii ori preotii astia ? Astia, inafara ” cuvantului Lui Dumnezeu ” ( deloc dezinteresat … pricepti Dvs ) … nu vor sa se implice in absolut nimic social , sau daca o fac, sunt mult prea putini din astia .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.