Cultură

Dragobetele a dansat cu toate fetele (FOTO)

Balul Dragobetelui, un eveniment antrenant şi amuzant totodată, ajuns la ediţia a VI-a, a fost găzduit şi anul acesta de cantina Colegiului Tehnic Infoel. Tinerii participanţi au dat frâu liber distracţiei şi au participat la diferite concursuri pentru a marca aşa cum trebuie ziua dragostei la români.

Serviciul Educaţie-Turism din cadrul Primăriei Bistriţa şi Consiliul Local al Tinerilor au organizat sâmbătă seara, la cantina Colegiului Tehnic Infoel, o nouă ediţie a Balului de Dragobete, unde au fost invitaţi elevi de la liceele din oraş.

Condiţia de participare a fost ca fiecare tânăr să aibă în vestimentaţie cel puţin un element specific costumului popular, precum clopul, pieptarul sau ia.

Ansamblul ”Cununa de pe Someş”, coordonat de Teodor Puşcaş, a predat lecţii de dansuri populare şi toată lumea s-a prins în horă, apoi cei mai curajoşi dintre îndrăgostiţi s-au înscris la concursul ”Dansul cu mere”. Perechile s-au mişcat pe ring având frunţile lipite de un măr pe care nu au avut voie să-l scape, altfel ar fi fost descalificate.

Liceenii s-au luat la întrecere şi la concursul ”Dragobenii”. La ”Cunoaşte-ţi partenerul” participanţii au dat răspunsuri-fulger la întrebări, iar fetele legate la ochi şi-au arătat rapiditatea în a-şi recunoaşte partenerul. Nu în ultimul rând, iubăreţii au trecut şi prin proba descântecelor de dragoste în versuri.

Petrecăreţii au fost invitaţi şi la un ospăţ cu mâncare tradiţională românească.

Dragobetele (Cap de Primăvară, Năvalnicul), sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii. Dragobetele, fiul Dochiei, un bărbat chipeş şi neastâmpărat, era la daci zeul care, ca un ”naş cosmic”, oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor. În această zi, satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala: ”Dragobetele sărută fetele”. Se considera că Dragobetele îi ocrotea pe tinerii îndrăgostiţi şi le purta noroc. Astfel, de Dragobete, un veritabil Cupidon românesc, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul.

Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea mai multe imagini de la Balul Dragobetelui.

baldrag1 baldrag2 baldrag3 baldrag4 baldrag5 baldrag6 baldrag7 baldrag8 baldrag9 baldrag10 baldrag11 baldrag12 baldrag13 baldrag14 baldrag15 baldrag16

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.