Actualitate Recomandări

Ana Dragu sesizează CNCD, premierul Viorica Dăncilă își cere scuze public

Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, critică într-o postare pe Facebook afirmaţia premierului Viorica Dăncilă, care i-a catalogat drept „autişti” pe cei care „dezinformează UE, în ciuda faptului că știu adevărul”. Ana Dragu spune că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz.

”Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării România, aceasta este o sesizare prin care Asociaţia Autism Europa Bistriţa vă solicită să luaţi măsurile impuse de lege pentru demnitari care jignesc mii de pacienţi cu autism şi utilizează un limbaj care instigă la dispreţ şi desconsiderare, lezând demnitatea umană”, scrie Ana Dragu. Ea afirmă că declaraţiile premierului vin „în timp ce părinţii copiilor cu autism se dau de ceasul morţii încercând să limiteze repercusiunile falimentului social şi uman în care ne-au adus infractorii din Parlamentul României, majoritatea lipsiţi de orice urmă de principii”: „Peste 9.000 de copii cu tulburări de spectru autist din România sunt încadraţi în grad de handicap”, iar „statul nu a fost în stare nici măcar să îi numere, darămite să le asigure serviciile psihologice şi sociale necesare pentru a-i ajuta să devină adulţi cât mai funcţionali. Toată povara înfiinţării, finanţării şi impunerii de standarde de calitate în serviciile de recuperare cade în sarcina familiilor”.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat că nu se poate antepronunţa în privinţa sesizării privind declaraţia premierului Viorica Dăncilă, dar că CNCD va efectua cu celeritate procedura legală. CNCD va organiza în 20 februarie audierea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu declaraţia pe care a făcut-o.

Într-un comunicat al Guvernului se precizează că ”premierul Viorica Dăncilă își cere scuze public pentru declarația făcută în cadrul unei emisiuni televizate și precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului”: ”Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija și de susținerea noastră. Avem datoria să dovedim înțelegere și umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea. M-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă promovarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”.

Ulterior, Viorica Dăncilă a declarat: ”Îmi pare rău, o să vedeţi în perioada următoare, nu am vrut să fac nicio analogie, dimpotrivă, pentru că întotdeauna am sprijinit persoanele cu probleme şi voi face acest lucru în continuare. Îmi pare rău că s-a făcut această analogie, nu a fost intenţia mea şi vă asigur că nu aş face acest lucru niciodată, am să iau legătura cu organizaţiile, am să sun personal şi am să le spun că nu a fost intenţia mea. Am spus că voi face toate demersurile nu pentru a evita o sancţiune, ci pentru faptul că chiar îmi pare rău că s-a înţeles acest lucru şi empatizez total cu oamenii care au astfel de probleme. Am şi spus că mă voi implica ca să construiesc o strategie bună şi pentru astfel de persoane şi pentru alte persoane cu dizabilităţi care se confruntă cu probleme”.

6 comentarii

 • Felicitari si mult respect Ana Dragu ! Admirabila lupta pe care o duci ,
  din pacate,cu nisti indivizi care, si-au pierdut cu totul omenia !

 • Ce-o privesc pe duoamna prim-ministru problemele altora, ale oamenilor diverși, pentru că a afirmat cu subiect și predicat că pe dânsa o interesează doar să pună în aplicare programul partidului! Nu există nimic altceva decât partidul. Iar partidul e daddy!

 • Jalnic comportament, „doamna” ministru! Imi e si mai sila de tine si de voi, astia care v-ati pus in fruntea tarisoarei asteia! Ai dat de tot cu mucii-n fasole! Scuzele astea sunt atat de formale, incat nici Dunarea nu-ti mai poate spala naturala si incalificabila nerusinare! Intoarce-te la ma-ta la Videle si vorbeste cu retardatii tai asa… si nici cu aia, ca te bate Dumnezeu! Oricum, te-a batut deja cu „povara” unei asemenea „guvernari”, pe care nu esti demna sa o duci! Si te-a mai bate, nu crede ca esti la adapost, tu cu toata „gasca” ta! Vine ea justitia divina… de n-o s-o mai puteti duce… duce-v-ati toti, pe Vedea-n jos!!

 • Un OM cu demnitate, (nu doamna dăncilă) și-ar fi dat demisia din orice funcție publică în secunda 5 după ce i-a ieșit un astfel de porumbel pe organul vorbirii.
  Vocabularul redus, dovedind o incompletă înțelegere a sensurilor cuvintelor folosite, caracterizează primul om în guvernul țării.
  Ce așteptări să avem ?

 • Eu aş face o sesizare la Academia de Ştiinţe a României să iniţieze o lege, care să interzică a fi propuşi să îndeplinească funcţii guvernamentale oameni care nu cunosc şi nu se exprimă corect româneşte, vorbesc de primministru şi miniştri provenind din naţionalitatea română (şi nu din cadrul naţionalităţilor conlcuitoare, care se străduie să vorbească cât mai corect româneşte), şi pe lângă faptul că jignesc unele minorităţi sociale, mai fac de ruşine şi ţara, când se sexprimă greşit în parlamentul sau alte organisme europene, unde au posibilitatea să vorbească în limba română.

 • ce frumos e sa injuri si dupa accea sa-ti ceri scuze!!!!!
  asa ca primiti o….injuratura ….pz…mtii si totodata imi cer scuze ca m-am grabit !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.