Actualitate

Drapelul României, confecţionat în atelierul unei şcoli pentru copii cu nevoi speciale (FOTO)

Atelierul de croitorie al Liceului Tehnologic Special „Sfânta Maria” Bistriţa este singurul loc în care se confecţionează drapele. Pentru Ziua Naţională, dar şi pentru alegerile parlamentare care se apropie cu paşi repezi, zeci de instituţii au comandat şcolii steaguri chiar şi de patru metri.

De confecţionarea lor se ocupă Cristiana Chiciudean (49 de ani), maistru-instructor la această şcoală, care se străduieşte să le insufle şi celor 30 de copii din clasele a IX-a şi a X-a dragostea pentru această meserie pe cale de dispariţie. Tot greul cade însă pe dânsa fiindcă cei din primul an de studiu de liceu abia acum încep să înveţe, iar despre ceilalţi spune doar atât: „sunt cu probleme”.

„Facem tot timpul steaguri, dar acum, fiindcă vine Ziua Naţională şi alegerile avem mai mult de lucru. Am făcut peste 300. Nu e greu să confecţionezi un drapel.  Trebuie lucrat la dimensiuni. Ne procurăm materialele de la magazin, croim câte 20-30 de bucăţi, coasem. Avem câteva maşini de cusut şi le facem. Confecţionarea unui drapel durează cam o oră, iar într-o zi reuşesc să fac până în 10. Eu le fac fiindcă elevii sunt la început şi doar mă ajută. Ei fac unul într-o zi, nu au încă îndemânarea. Copiilor clasa a IX-a le place. Ei au vrut de la bun început să stea la maşini şi să lucreze”, a spus ea.

Zilele acestea, primăriile, şcolile, grădiniţele, alte instituţii au făcut comenzi peste comenzi. Unele au vrut drapele mai mari chiar şi de patru metri.

„Chiar şi persoanele fizice care ştiu că noi facem drapele vin şi ne comandă. Sunt oameni care vor să arboreze drapelul de Ziua Naţională. Mi se pare normal. Din câte am aflat suntem singurii din judeţ care confecţionăm steaguri. Cred că ceea ce facem aici pentru copii e folositor pentru ei şi ne bucurăm că şi pentru societate. Îmi place aici, la şcoală, fiindcă mă simt de folos”, a spus Cristiana Chiciudean.

Întrucât nici calitatea materialelor nu mai e cea de pe vremuri, termenul de garanţie pentru un drapel este de un an. Dacă sunt păstrate în interior rezistă mai mult.  Cel mai ieftin simbol naţional confecţionat la „Sfânta Maria” e fanionul care costă trei lei , iar cel mai scump drapel costă o sută de lei. Este vorba de cel din mătase, dublu, cu franjuri. Banii din vânzarea drapelelor sunt folosiţi pentru dotarea atelierului şcolii. Dacă sunt comenzi pentru steagurile altor ţări, Liceul Tehnologic „Sfânta Maria” le onorează şi pe acelea, iar cei care le primesc pot fi mândri că au cumpărat un obiect realizat cu multă atenţie şi dragoste de un om care şi-a înţeles misiunea de dascăl pentru copiii cu nevoi speciale.

fabrica-de-steaguri-5 fabrica-de-steaguri-4 fabrica-de-steaguri-3 fabrica-de-steaguri-2

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.