Social

Drumețiile prin pădurile urbane, cel mai frumos mod de a vă petrece sfârșitul de săptămână

”Sunt arbori extrordinari, poieni care îți taie respirația”, spune Cristian Țetcu, președintele Asociației Ruralis, care organizează în fiecare sfârșit de săptămână ieșiri în natură prin pădurile din jurul Bistriței, la care participă oameni de toate vârstele, dornici să descopere ”pădurile urbane”.

Am pornit acum un an și jumătate în proiectul acesta: arii naturale urbane. Am vrut să vedem dacă e fezabilă ideea, dacă e necesară și oportună. După un an și jumătate, putem trage concluzia că, da, este necesară, oportună și chiar fezabilă, benefică pentru cetățenii municipiului și nu numai în cazul în care vom avea și turiști interesați să vadă nu doar orașul, ci și împrejurimile lui. Pădurile pe care le avem sunt extraordinare încă. Se mai taie și la noi ca și în altă parte, nu prea sunt îngrijite, dar și acesta este un avantaj: natura, când o lași în pace, creeză lucruri minunate.

După 1300 de km parcurși prin pădurile din jurul orașului, după milioanele de pași pe care i-a făcut cu grupurile pe care le-am avut, și cu adulți, și cu mulți tineri, Cristian Țetcu spune că a la concluzia că merită să facă un pas mai departe și să pună la punct primul referat științific despre pădurile urbane.

Am identificat sute de specii protejate Natura 2000 în jurul orașului și pe malurile râului BIstrița Ardeleană, am identificat locuri minunate care ar putea fi folosite pentru zone de belvedere sau de hămăceală sau chiar și zone pentru diferite activități pedagogice, nu foarte departe de oraș, dar care să fie folosite de către profesori pentru elevi. Avem și o inițiativă legislativă pe care am propus-o anul trecut și care, spre surpriza noastră, a fost integrată în legislația ariilor naturale protejate, în așa fel încât ariile naturale urbane, care nu sunt neapărat cu un grad mare de protecție, dar vor fi reglementate cumva, să aibă un statut și acolo să începem să intervenim.

Cristian Țetcu vrea să convingă și administrația locală să investească în aceste trasee, în aceste locații, poate chiar să susțină mai departe cumva o echipă de rangeri călare care să poată patrula prin aceste zone și să observe dacă nu cumva anumite lucruri nu sunt în regulă.

Există riscul ca oamenii să contamineze cu gunoaie locurile unde ajung, dar anticipăm oarecum acest lucru. Am început să facem deja anumite activități de conștientizare. Prima nivel la care acționare este cel al tinerilor mizând că tinerii vor fi cei care vor frecventa aceste locuri. Sperăm ca, pe parcursul anilor, să înțeleagă că, dacă vor respecta și întreține aceste spații, le vor avea și ei și eventual copiii lor mai departe. În ce privește adulții e mai greu, dar, dacă vom veni cu niște informații suplimentare, dacă Primăria Bistrița va face și ea niște demersuri în acest sens, dacă vom reuși să scoatem în evidență importanța faptului de a nu interveni agresiv în aceste zone, de a nu conturba liniștea zonelor respective – mergi pe ideea lasă doar urma pașilor tăi în zona respectivă – atunci cred că va fi în regulă.

Potrivit lui Cristian Țetcu, prin aceste păduri nu ai cum să te rătăcești.

Pădurile din jurul Bistriței sunt relaxate, în imediata vecinătate a orașului sau a localităților componente. Dacă se urmăresc vechile drumuri de exploatare sau de lizieră, chiar dacă nu sunt marcate, chiar dacă nu prezintă un grad mare de accesibilitate, te poți descurca. Eu recomand familiilor să parcurgă un traseu mai mic de 2, 3, 4 km, o să prindă curaj și vor mai parcurge alți 2,3,4 km. În felul acesta vor închide niște bucle pe care noi le recomandăm de 6-12-14 km, dar avem și de 32-33 de km în jurul orașului. Cu timpul se vor familiariza și va fi relativ ușor.

Două sunt traseele lui preferate: grupul de păduri care pornește de la Codrișor, traversează drumul către Jelna și merge până la Parcul Perilor seculari. Drumețul poate face, în felul acesta, o buclă cu întoarcere pe malul râului Bistrița Ardeleană, un râu foarte frumos în esență, însă extrem de poluat din amonte. Al doilea este un traseu care pornește de pe Valea Rusului, dinspre Slătinița, și continuă prin Pădurea Schullerwald.

Merge cumva spre Tărpiu. E o pădure sălbatică, se intră puțin în ea și este extraordinar de pitorească. Când ajungi la Schullerwald, ți se termină bateriile, dar ai o satisfacție extraordinară că ai văzut niște lucruri care rareori se pot vedea. Avem niște arbori extrordinari în pădure, niște poieni care îți taie respirația, aici, lângă noi, la câțiva kilometri.

În acest proiect este implicat Liceul Tehnologic Agricol Bistrița.

”Vrem să valorificăm pădurile urbane ale Bistriței. Împreună cu elevii, vrem să marcăm și traseele pe care le străbatem. În vecinătatea școlii vrem să amenajăm și un spațiu de studiu”, a spus prof. Elena Mora.

Una dintre doamnele nelipsite de la nicio drumeție de week-end este doamna Gabriela Constantinescu, care se autodeclară ”prietena pădurii, prietena drumețiilor”.

Vin din dragoste pentru natură, pentru aer curat, pentru cunoaștere, învățare, ierburi, viețuitoare, copaci. Am descoperit foarte multe plante frumoase, arbori, ciuperci, multe păsări pe care nu le-am văzut în 50 de ani de când sunt. Am descoperit lucrările castorului pe malurile râului. E impresionant cum ascute copacii pe niște creioane. M-am mutat de mai bine de 1,5 ani în oraș și am descoperit grupul acesta. Nu e week-end în care să nu fi ieșit în natură. Aveți un oraș superb. Pădurile sunt foarte aproape. Poți ajunge la pas, nu îți trebuie mijloace de transport să ajungi la ele. E superb. Le recomand tuturor să caute liniște pădurii, ciripitul păsărilor, foșnetul frunzelor, totul este terapie, este descărcare de orice alte probleme.

Foto credit: Simona Păcurar

14 comentarii

  • Pare convenabil a fi ghid turistic la sfarsit de saptamana dupa ce ai fost director toata saptamana. Altfel , drumetiile prin padurile rurale pot fi mult mai frumoase decat cele prin padurile urbane.Cu cat te indepartezi de oras padurile sunt mult mai pline de viata si salbaticie. Dar e mai greu de ajuns si pe acolo nu sunt ghizi nici directori , de niciun fel. Incercati si nu veti regreta.

    24
    9
  • Felicitari CRISTIAN TETCU si SIMONA PACURAR , doi iubitori extraordinari ai naturii urbane.
    Aveti tot sprijinul nostru al celor de la Bistrita Civica.
    Nu uitati ca padurea CODRISOR o avem intacta datorita bataliei crunte care s-a dat intre cei mai civici bistriteni care au aparat-o de la rarire drastica daca pe acolo ar fi trecut o centura NEOCOLITOARE.
    Administratia care greseste de prea multe ori prin proiecte distructive are ce invata de la voi.

    9
    36
  • “Cand ajungi la Schullerwald ți se termina bateriile ..” dar se termina si pădurea !
    A avut grija Ocolul Silvic Municipal Bistrita sa rada de pe fata pământului zeci de hectare de padure seculara de stejar , padure ce se întindea de pe Valea Strâmtă si Valea Boilor , pana sub dealul Ciuha !
    Daca punem la socoteala si tăierile făcute in pădurile ce aparțin primariei Sintereag avem imaginea completa a dezastrului forestier din zona Sigmirului !
    Pe zi ce trece dispare si pădurea de pe dealul Viisoarei !
    Bine zice omul :
    plimbați-va , bistriteni !
    Cat mai aveti unde !

    37
    2
  • Topor !!! Nu te-am vazut la Prefectura cand ecologistii si verzii au organizat miting de protest cu banner in maini si au aratat aceste dezastre.

    4
    20
    • Chiar dacă dumneata nu m-ai văzut , sufletește vă eram alături !
      Cum alături de voi am fost la fiecare alegeri locale!
      V-am votat intotdeauna, chiar și atunci cand ați promovat pe liste oportuniști care n-au nimic comun cu ecologia .

      12
      3
  • Hai să nu exagerăm cu „milioanele de pași”. Un milion de pași înseamnă minim 500.000 km. „Milioane de pași” înseamnă mai multe milioane, adică minim 2 milioane. Asta înseamnă cel puțin un milion de km. Prea ușor aruncați cu „milioanele”, se vede că sunteți politician.

    17
    5
    • @paulista

      1 milion de pasi înseamnă 500.000 de METRI, adică 500 km. Adică 500/365 = mai puțin de 1.5 km/zi. Uite că i-ai făcut și tu! Felicitări!

  • Domnule Balan, despre mutilarea copacilor din fața primăriei făcută de specialistul tau Tetcu n ai nimic de spus?
    Un răspuns sincer daca se poate.

    16
    1
  • Mai Topor zis drujba padurea a fost taiata cu salbaticie peste tot de catre asa zisi agenti economici, tatucu Iliescu nu a putut sa pronunte cuvantul patron findca stia ca unul cu izmenele rupte in cur o sa faca prapad prin padurile Romaniei asa ca la botezat agent economic [dupa nume egal cu agentul postal fiscal]si astfel multi care au fost slugi la oameni gospodari ai Nasaudului ,au ajuns peste noapte patroni cuvant de care nu au auzit ,ei fiind obisnuiti cu stapanul meu.

    2
    8
  • George se poate.
    Explicatiile au fost date tot aici pe TIMP ONLINE exact atunci cand se lucra iar specialistii pe care-i cunosc bine s-au intalnit cu mine de doua ori si m-au lamurit de ce trebuie procedat asa cu cei cativa tei .
    Insa pe Independentei s-a lucrat a doua oara si anul trecut la coronamentul inalt al platanilor si observam cu totii ca nu s-au facut taieri drastice.
    Deci una peste alta bate pe taste, citeste stirea de saptamana trecuta aici dar si pe Bistriteanul.
    Daca erai atent nu apelai la nimeni.
    LIVIU eu mi-am facut datoria am depus 5.000 semnaturi si am vorbit de cateva ori cu domnul Primar din care reiese ca ma opun cu toata puterea la un astfel de proiect.
    Sper ca IOAN TURC sa inteleaga ca este gresita abordarea fostului Primar care a comandat un proiect ticalos ascuns de ochii bistritenilor si care nu a fost agreat,si prezentat la dezbateri.
    In rest te las si pe tine sa iti scoata mintea niste idei. Lasa tastele si raspunsurile deoparte si mai bine vino la dezbateri si opune-te cui trebuie.
    Valabil indemnul pentru toti care imi scriu doar asa de plictiseala fara sa fie documentati.

    2
    9
  • Pentru că Parcul Mare sa transformat într-un bâlci grotesc în care continuă să apară tot felul de trăznăi este absolut necesar pentru sănătatea un nou sălaj verde în mijlocul orașului și anușe Pădurea Urbană Drumul Cetății amenajată acolo unde a fost LDP-ul. Trebuie plantați doar arbori autohtoni și interzisă cu desăvârșire construirea de alei, interzise băncile, grătarele sau oricefel de altfel mobilier, interzise punctele de alintație publică, intersize amenajarea de locurile de joacă etc care sunt premize certe ale distrugerilor viitoare. Platarea copaciilor trebuie făcută de Ocolul Silvic Bistrița cei ce taie pădurile de jurul Bistriței.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS