La propunerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, prefectul Ovidiu Frenț a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) BN, întrunit în contextul evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în Satu Mare, precum şi pe teritoriul Ucrainei şi al Republicii Moldova, ţinând cont de nivelul de risc ridicat de introducere a virusului pestei porcine africane în judeţ, informează Instituția Prefectului.
Ordinea de zi a ședinței: 1. Cadrul legislativ, autoritățile și instituțiile implicate în supravegherea, prevenirea și controlul PPA; 2. Scurtă informare privind etiologia și etiopatologia PPA; 3. Focare de PPA diagnosticate în Europa; 4. Lanțul de comandă în cadrul CNCB – CLCB; 5. Prezentarea și aprobarea „Programului pentru prevenirea apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud”; 6. Diverse.
CLCB a aprobat „Programul pentru prevenirea apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud”.
Principalele acţiuni şi măsuri stabilite:
1. Instruirea medicilor veterinari şi a gestionarilor fondurilor de vânătoare privind Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al PPA.
2. Informarea şi conştientizarea populaţiei privind riscurile PPA.
3. Verificarea implementării măsurilor de biosecuritate, de către agenţii economici crescători de porcine, în exploataţiile comerciale autorizare şi exploataţiile comerciale de tip A existente pe teritoriul judeţului.
4. Controale în scopul prevenirii şi combaterii activităţilor de comercializare ilegală a animalelor vii şi a produselor de origine animală.
5. Controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală.
6. Suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate pentru vânzarea/cumpărarea porcinelor.
7. Monitorizarea exploatațiilor de suine din localitațile aflate de-a lungul căilor rutiere care vin din Ucraina și Republica Moldova și tranzitează judeţul, precum şi a exploataţiilor din zona de 10 km. din jurul fermelor autorizate.
8. Obligaţia gestionarilor fondurilor de vânătoare de a preleva şi ambala probe de la cadavrele de porci mistreţi sau de la exemplarele vănate şi de a le expedia la LSVSA, pentru diagnostic PPA (Ordin MAP 428/2017, art 8).
9. Monitorizarea și controlul implementării măsurilor de prevenire a PPA de către gestionarii fondurilor de vânătoare.
10. Controale privind modul de colectare și depozitare, în vederea neutralizării, a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU), precum și a deșeurilor/resturilor menajere rezultate în urma activităților de preparare și servire a produselor alimentare la nivelul benzinăriilor, gărilor, autogărilor și campingurilor pentru diminuarea posibilului risc, reprezentat de gestionarea necorespunzătoare a acestora, precum şi de resturile alimentare abandonate la întâmplare de către turiștii/călătorii și/sau conducătorii auto care asigură transportul internațional, în răspândirea PPA pe teritoriul României.
11. Identificarea unor terenuri, pentru incinerare/îngropare, şi a utilajelor pentru săpare/astupare care sunt necesare în cazul neutralizării alternative şi stabilirea condiţiilor de avizare a acestora, potrivit derogărilor prevăzute la art. 19 alin (1) lit. e) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, precum şi prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală, conform cerinţelor din HG 830/2016.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud va reveni periodic cu informaţii pentru populaţie.
Despre pesta porcină africană
Este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.
”Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi: a. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; b. creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; c. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne; d. nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie; e. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; f. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi”, precizează DSVSA Bistrița-Năsăud.
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană? Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) şi stare febrilă; • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; • vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Ce faceți în cazul în care suspectați că un porc este bolnav de pestă porcină africană? Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial din cadrul CSVZonale sau la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistrița-Năsăud.
”Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor. Rugăm crescătorii de porci să respecte aceste recomandări, în caz contrar, la controalele efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, proprietarii care nu respectă cerințele legale vor fi sancționați, iar în acest caz despagubirea animalelor afectate nu se va mai putea face”, se arată într-un comunicat al DSVSA BN, instituție condusă de Ioan Bogolin.
Atentie vanatori ! Din cauza caniculei o turbat caprele si ursii. Mistretii umbla in curu gol de la caldura. Nu mai vanati ca turbati. Fuga la mici la Kaufland.