Actualitate

Camelia Tabără despre rezultatele absolvenţilor de gimnaziu: Şcoli din mediul rural au arătat că se poate

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a comentat rezultatele obţinute de absolvenţii de gimnaziu la Evaluarea Naţională şi a spus că este mulţumită de faptul că elevi de la şcoli din mediul rural au luat note de 10 la examen şi chiar singura medie de admitere 10, arătând astfel că „se poate”.

„După cum au arătat mediile claselor a VIII-a, am fost foarte mulţumiţi că şcoli din mediul rural au elevi de nota 10, dovadă se poate. Eu vin dintr-o şcoală în care am avut elevi excepţionali şi din mediul rural. În general, aceste examene naţionale ne dau măsura unei evaluări unitare”, a spus inspectorul general.

Camelia Tabără regretă că anul acesta sunt puţine şanse să se organizeze învăţământ dual la Bistriţa.

„Eu cred că firmele nu au înţeles foarte clar cum stau lucrurile cu învăţământul dual. A fost termenul foarte scurt după ce a apărut metodologia. Comelf a fost ultima firmă care a dat răspuns negativ cântărind şi gândindu-se bine. Sunt convinsă că anul viitor vom avea învăţământ dual. Deja firma Leoni şi o companie din Năsăud ne-au contactat în acest sens. S-ar putea ca în etapa a treia, pe elemente de redistribuire, să încercăm să implementăm această formă de învăţământ şi în anul şcolar următor. Firmele au fost rezervate fiindcă trebuie plătită acea bursă profesională de 200 de lei. Colega mea Speranţa Unciu a contactat toţi partenerii noştri tradiţionali, dar aici a fost marea rezervă”, a spus ea.

În ce priveşte învăţământul profesional, Camelia Tabără se aşteaptă la mai mult succes.

„Copiii se pot înscrie până vineri. Fie optează pentru şcoala profesională, fie pentru liceu. Noi am făcut multă reclamă învăţământului profesional şi sunt elevi care îşi doresc să meargă spre profesională, nu să fie neapărat redistribuiţi. Vom vedea în 12-13 iulie cum stau lucrurile. Anul trecut, cam cu nivel de 5 s-a intrat în liceu. Cred că va fi anul acesta o selecţie a mediilor de admitere, dar, din ce ne spun directorii sunt copii care se îndreaptă din proprie iniţiativă spre profesională. Noi am încercat să răspundem tuturor nevoilor, ne-am pliat exact pe oferta şcolii, pe ceea ce înseamnă inserţie de practică de specialitate, am încurajat orice iniţiativă locală cu noi specializări, cum e Salva. A fost deja ARACIP, iar dacă vom obţine ordin de ministru, nu avem nimic împotrivă să se poată constitui o clasă acolo (de cofetari -n.r.). Am dat clase inclusiv la Rodna. Orice fel de iniţiativă o încurajăm ca să intre la profesională”, a mai spus inspectorul şcolar general.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS