Faimoasele dulcețuri și siropuri de pe Valea Bârgăului sunt apreciate de Casa Regală a României, iar AFI-ProFamilia, organizația care le-a atestat ca produse tradiționale, are toate șansele să devină furnizor oficial pentru moștenitorii Coroanei.
”Am participat la finalul lunii aprilie la Săvârșin, pe domeniul regal, la un târg organizat de Profi și numit Suflet de România unde ne-a onorat cu prezența Principesa Margareta și Principele Radu care au fost foarte încântați de ce am realizat noi ca organizație. Sperăm să reușim să devenim furnizor al Casei Regale. Rămâne să reușim să adunăm fonduri ca să cumpărăm fructe și să facem minunatele produse care au fost apreciate peste tot. Reamintesc, deși nu e frumos să te lauzi, că AFI ProFamilia ocupă locul 1 în România ca număr de produse tradiționale și produse montane atestate, iar acum suntem foarte preocupați și facem documentațiile pentru Povila de Bârgău să obținem atestat de produs european”, ne-a spus Doina Monda, președintele AFI ProFamilia.
Demersurile nu sunt deloc simple, ne-a explicat domnia sa: ”Lumea își închipuie că faci o cerere și totul e gata. Spre exemplu, ca să poți obține un atestat de produs tradițional, trebuie să demonstrezi cu documente că, în urmă cu 50 de ani, exista o rețetă, pe care ai preluat-o și o folosești ca să obții produsul respectiv. Când e vorba de a obține un atestat de produs european aici, în primul rând, trebuie să demonstrezi notorietatea produsului respectiv, iar pentru asta trebuie să participi la târguri internaționale, ceea ce e greu financiar pentru noi, dar participarea noastră la Săvârșin a fost benefică pentru notorietate”.
Reamintim că ”Povila de Bârgău” este obținută din pulpă de prune bistrițene și nu are niciun adaos. Întrucât nu se pune nici măcar zahăr, persoanele cu diabet îl pot consuma fără probleme.
”Putem produce multă povilă în cazane de cupru înglobate într-o sobă, deci focul nu vine doar la fundul ceaunului, ci merge roată și putem face oricâtă numai să avem materie primă”, a spus Doina Monda.
Până acum, atât Povila de Bârgău, cât și celelalte dulcețuri și siropuri erau obținute într-o întreprindere socială la Bistrița Bârgăului, într-un spațiu închiriat printr-un contract de comodat. Din păcate, parteneriatul nu decurge așa cum ar trebui, iar organizația are planuri să mute producția în altă parte.
”Spațiul acela a fost o ruină. Noi am investit 598.000 de lei în el și l-am dotat cu tot ce trebuia ca să funcționeze întreprinderea socială. S-au construit niște blocuri ANL, au ridicat calea de acces cu 30 de cm și toată apa s-a scurs în interior și ne-a inundat și cei de la Primăria Bistrița Bârgăului au început și fac o mulțime de alte lucrări de amenajare fără să ne anunțe. Ne-am văzut nevoiți să trimitem o notificare. Bun, își doresc acest spațiu, ei sunt proprietari, nu noi chiar dacă am investit, dar să ne dea despăgubire vizavi de sumele pe care noi le-am cheltuit ca să punem la punct acel spațiu pe care l-am primit. Nu sunt de acord, ei își închipuie că așa merge. Nu am înțeles motivul pentru care pot să facă ceva. Îmi pare rău pentru situație. În afară de banii pe care i-am investit, acolo am pus foarte mult suflet”, a spus Doina Monda.
Din anul 2013 până în anul 2019 ”Povila de Bârgău” și ”Pita cu crumpiri” au fost singurele produse atestate ca ”produs tradițional”, fiind deschizătoare de drumuri în județul Bistrița-Năsăud. Ulterior, AFI – ProFamilia a obținut atestarea pentru alte 25 de produse tradiționale: Chisăliță de zneură, Chisăliță de mură, Chisăliță de afine, Chisăliță de soc, Chisăliță de merișor sălbatic, Chisăliță de pomnițe, Chisăliță de nuci verzi, Chisăliță de cireșe pădurețe, Chisăliță de pene de rujă, Chisăliță din pene de acăț, Chisăliță din pene de lilie, Chisăliță din pere pietroase, Hece-pece, LiptarSirop de zneură, Sirop de mură, Sirop de afine, Sirop de soc, Sirop de pene de soc, Sirop din pene de acăț, Sirop din pene de rujă, Sirop din pene de tei, Sirop de nintă, Sirop din muguri de buhaș și Sirop din șimbru de câmp.
Adaugă comentariu