Actualitate

Dumitru Prunariu, la Bistrița: ”Activitățile cosmice și impactul lor asupra societății”

Rotary Club Bistrița Nosa, alături de Interact Bistrița Nosa, organizează marți 16 octombrie conferința ”Activitățile cosmice și impactul lor asupra societății”, susținută de astronautul Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

Evenimentul va avea loc la Sinagoga Bistrița, începând cu ora 19.00.

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz-40 din cadrul programului spațial ”Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

În ziua respectivă, la ora 20.16, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40, având la bord echipajul mixt româno-sovietic format Dumitru Prunariu și Leonid Ivanovici Popov. Ei au petrecut șapte zile pe stația orbitală Saliut 6. Acolo, cei doi cosmonauți s-au întâlnit cu cosmonauții sovietici Vladimir Kovalionok și Victor Savinîh, care se aflau deja pe orbita circumterestră de la 21 martie 1981. Pentru o săptămână au lucrat împreună, realizând 22 de experimente științifice. Între ele cele, denumite „Capilar”, „Biodoza”, „Astro” sau „Nanobalanța”. Experimentele au avut drept scop obținerea de informații prețioase pentru lărgirea cunoștințelor în domeniul astrofizicii, studiului radiațiilor cosmice și tehnologiilor cosmice, dar și în domeniul biologiei și medicinei cosmice și al psihologiei. Experimentele biomedicale au contribuit la completarea cunoștințelor existente privind comportarea organismului uman în condițiile specifice zborului cosmic, cât și la progresul cercetărilor fundamentale în domeniul medicinei aeronautice și al biologiei. Rezultatele obținute au fost publicate în reviste de specialitate și utilizate pentru pregătirea zborurilor care au urmat.

3 comentarii

  • Excelentă inițiativa.
    Poate se va face și o vizionare publică a filmelor și documentarelor despre spațiu și știință în general.
    De ce nu, a noului film Reason to believe
    https://www.benfamajr.com/reasonstobelievefilm
    10 dolari nu e big deal pentru o sponsorizare a CJ iar sălile sunt acolo.
    Sau preferăm confortabil să ținem lumea într-un model de explicare a realității.
    Model-dependent realism.

  • Eu stiam că numele de Prunariu vine de la faptul că avea tot timpul mâinile învinețite, de culoarea prunei. Asta i se trage de la faptul că în nava cosmică cum punea mâna pe vreun buton, americanii îi dădeau peste mâini cu o botă, să înțeleagă că nu e voie. Așa am auzit eu prin anii 80, poate nu e adevărat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.