Cultură

După 3 ani de la întoarcerea în țară, Gelu Vlașin face bilanțul: Am învățat să gândim pozitiv

Scriitorul Gelu Vlașin, care a locuit împreună cu soția lui Cristina și cei doi băieți mulți ani în Spania, a revenit acasă, în comuna Telciu, în urmă cu trei ani. Într-o postare pe Facebook, el face bilanțul celor trei acasă, concluzia fiind că ”oriunde te-ai afla, poți să faci în așa fel încât să te simți fericit”.

”Iată că au trecut deja 3 ani de când ne-am întors în România, după aproape 20 de ani de trăit și muncit în străinătate și nu regretăm absolut deloc această decizie. Ne-am întors în țară, împreună cu soția și cei doi copii (care acum au 11 și 14 ani) convinși fiind că am făcut alegerea cea mai bună.

🟢 În plus, ca să fie treaba și mai clară, ne-am întors de la oraș (Madrid) direct la țară (Tranzbordare), într-un minunat cătun de munte (aparținem de comuna Telciu), aproape de Munții Țibleș, situat aproape de granița dintre Bistrița – Năsăud și Maramureș. Satul nostru, Tranzbordare, nu figurează pe nicio hartă din lume (localnicii știu doar că acest nume s-a transmis din generație în generație).

💢 Din banii câștigați în străinătate, ne-am construit o casă tip pensiune („Casa Vlașinilor”), ne-am cumpărat un teren pe care am făcut o plantație de mure bio („Mure Casa Vlașinilor”) și ne-am înființat o gospodărie în toată regula. Avem 3 porci, 1 vacă, 40 de găini, 5 câini, 7 pisici mari și 3 mici.

✅ Soția mea este profesoară de muzică la școala din sat (și la alte 3 școli din satele învecinate) dar predă și ore particulare de pian, canto și vioară iar eu sunt scriitor, promotor cultural și (mai nou) agricultor (scriu cărți, fac proiecte culturale, organizez evenimente dar am și business agricol). Am publicat recent o antologie de poezie la Ed. Școala Ardeleană (Modus Vivendi), un volum de poezie este în curs de apariție la Ed. Tracus Arte (Bipolarul de la Mansardă) și lucrez intens la un roman care sper să apară anul viitor (TranZBORdare) și care sunt convins că va avea mare succes.

🛑 Am reușit în acești 3 ani să înființăm și să dotăm cu instrumente muzicale diverse (inclusiv 2 piane) o sală de muzică pentru copiii din sat (Allegretto Telciu) proiect realizat exclusiv din fonduri private, donații și sponsorizări), am înființat 3 cluburi de robotică și programare pentru copiii din satul nostru (CodeKids Diverbium) și din alte 2 sate învecinate, am organizat cluburi de lectură, întâlniri literare, am adus o trupă de teatru de păpuși de la Cluj, am făcut lansări de carte, recitaluri de pian, concurs de talente, am fost invitați la diverse festivaluri de muzică și literatură (Suceava, Iași, București, Timișoara, Cluj, Bistrița). Am înființat și un ONG (Centrul European Pentru Excelență Culturală Diverbium) cu care deja am câștigat un proiect cultural cu fonduri europene.

🟩 Din punct de vedere agricol am beneficiat de primul an de producție din plantația noastră de mure (avem aproximativ 1000 de muri plantați pe o suprafață de cca 3500 m2) și mai avem o suprafață mai mică pe care am cultivat zmeură, coacăze și căpșuni (destinate în principal producției de dulceață).

🔴 Toată murea noastră s-a vândut integral doar prin reclame online și prin evenimente de tip „Ziua Porților Deschise la Casa Vlașinilor”. Am păstrat o cantitate de mure pentru a face mixuri de dulceață (mure/coacăze/cășuni/zmeură) care au ieșit extrem de delicioase, după rețeta bunicii, cu 50% mai puțin zahăr decât rețetele tradiționale.

💚 Mâncăm produse în principal din gospodăria proprie (100% naturale, bio), copiii merg la școala din sat, ieșim des la plimbare prin pădurea din apropierea casei, ascultăm noaptea cântecul greierilor, ieșim dimineața să ne bem cafea în foișor sau pe terasa casei, trăim într-o relaxare continuă, fără stres și fără poluare, respectând natura și bucurându-ne împreună de fiecare clipă existențială.

❤️ Toate aceste lucruri au fost posibile pentru că am învățat să gândim pozitiv, să credem cu tărie că orice vis poate fi îndeplinit (doar dacă TU crezi cu adevărat în tine), și pentru că am încercat pe cât posibil să nu ne intoxicăm cu știrile mass media (care promovează cu preponderență doar informații negative & toxice)

💙 Ca proiecte de viitor avem în plan să accesăm și niște fonduri europene ca să construim vreo 10 căsuțe de vacanță pe care să le instalăm la capătul rândurilor de mure, ca să putem organiza tabere de creație, rezidențe artistice și evenimente destinate turismului de tip agro-cultural, unde poți să înveți cum se face dulceața și siropul, poți participa la activitățile specifice agricole, poți să-ți aduci contribuția la ecologizarea râului sau poți participa la ateliere muzicale sau de scriere creativă. Am vrea de asemenea să înființăm în sat și o mini-fabrică pentru procesarea fructelor de pădure (în principal pentru dulceață și sirop).

💜 Concluzia finală ar fi că, oriunde te-ai afla, poți să faci în așa fel încât să te simți fericit, fericirea nefiind altceva decât suma bucuriilor simple. Bucurați-vă deci zilnic, împreună cu cei dragi, și veți fi cu adevărat fericiți! — cu Cristina Vlasin în Comuna Telciu.

CITEȘTE ȘI:

6 comentarii

  • Eu stiam ca se scrie „Transbordare”. Altfel , bravo lor ca sunt bine si fericiti . Putini au acest noroc sau binecuvantare in aceasta viata trecatoare. Cat despre cei peste 6 (sase!) milioane de romani plecati in lumea larga nu putem noi sa spunem ce trebuie sa faca. Fiecare alege (cred cu tarie asta !) intotdeauna ce este mai bine pentru el. Nu de „buieci” si de nebuni pleaca oameni din tara asta frumoasa dar prost gospodarita ci pentru binele lor si al copiilor. Sau poate asa li se pare…Pentru tara ar fi destul de bine sa nu plece deloc si sa-si intemeieze rosturi temeinice aici dar este foarte bine atunci cand se intorc sanatosi si in putere , astfel incat cu banii adunati cu truda si cu putin noroc , sa-si poata face case frumoase si trainice si sa-si poata educa copii la scoli „inalte”. E rau insa (cum se intampla in multe randuri) daca se intorc tristi , epuizati , vlaguiti si bolnavi , fara sperante , spulberate pe meleaguri straine , cu copii care nu se mai pot integra in societate , nu stiu vorbi limba noastra cea romana si rad de obiceiurile strabunilor , de neinteles pentru cultura si „modernitatea” lor, poleita in tari straine. „Intoarcerea Vlasinilor” , un exemplu de succes…

    28
    5
  • E cunoscut faptul că artiștii caută locații izolate, pentru liniste, inspirație, creație etc. Leonard Cohen , Axel Jensen si alții s-au stabilit pentru o perioada in Hydra, Grecia.
    Ernest Hemingway a creat in Cuba etc.
    Pictorii, scriitorii, olarii, sculptorii, sticlarii, mestesugarii mici (creatori de modă) care țes, cos, croșetează, si vand turiștilor, se stabilesc pe insulele mici din Danemarca,
    Cea mai cunoscuta insula a artiștilor, Bornholm , idin Marea Baltică,, este o oaza de creație. S-au stabilit aici oameni creativi, care au cumpărat case ieftine, in paragina, si isi vand creatiile in lunile de vară, când bin turiștii. Noua luni pe an, când nu sunt turisti au liniște.
    Au timp de dezbateri, de politică, si voteaza toti cu partidul popular- socialist, ed-green (foști comuniști) si Alternativa ((partid ipocrit, cu duble standarde), care vrea egalitate si echitate, dar sărbătorește si se mândrește cu faptul, că toți cei 6 parlamentari ai partidului sunt femei.
    Feministele din ziua de azi, nu mai vir egalitate între femei si bărbați, ci vor discriminarea bărbaților si promovarea femeilor.

    Gelu Vlașin e scriitor iar Cristina Vlașin e muzician. Deci isi pot desfășura activitatea in Tranzbordare .
    Acest lucru e mai greu de realizat pentru un avocat, pilot, bancher, medic specialist, agent imobiliar, librar, arhitect, etc.

    Gelu si Cristina îmbină domeniile CREATIVE si INTELECTUALE, cum ar fi; scrisul, muzica sau proiectele pe care vor sa le implementeze, cu munca FIZICĂ din agricultura.

    Mulți romani plecați in străinătate se pricep doar la munca fizică; zidari, agricultori, șoferi etc.
    Daca se întorc in munți, probabil că o sa se plictisească in nopțile lungi, friguroase si întunecate de iarnă, pentru că nu pictează, nu scriu poezii, nu cânta la un instrument,
    Nu suporta sa isi petreacă timpul cu ei înșiși! Sa fie singuri cu gândurile lor!
    “To rest in oneself” adică “Să se odihnească in ei înșiși” , fără a cauta confirmarea din partea altora.

    21
    7
  • ” Prin ziare și-n Occident se cam zvonește deja despre „punctele fierbinţi” ale migraţiei climatice,🏜️🌞 ce vor apărea in 2030 şi se vor intensifica până în 2050!Suntem deja blocaţi într-un anumit nivel de încălzire, aşa că ‘migraţia climatică a oamenilor’ pe glob este o realitate.”
    ………
    ……….
    Deci, daca nu s-or întoarce românașii noștri „realizați” in diaspora , s-or instala alții, străini , p- aici. Care pur și simplu se vor bucura nespus că au: apă potabilă, râuri și copaci !
    Vorba jocului ăluia de copii mici din anii85″ cine pleacă la plimbare, pierde locul de onoare”.

    mediafax.ro/externe/peste-200-de-milioane-de-persoane-vor-fi-fortate-sa-migreze-din-cauza-schimbarilor-climatice-20261411

    9
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS